Uutiset

Autot

Monipuoliset ja kuljetusketjun työtä helpottavat Mercedes PRO –palvelut saatavilla uuteen Mercedes-Benz Sprinteriin

Mercedes-Benz Sprinterin kolmas sukupolvi on isojen pakettiautojen segmentin ehdoton edelläkävijä – myös digitalisoinnissa ja yhdistettävyydessä. Yritysten ajoneuvokalustoille räätälöidyt uudet Mercedes PRO ratkaisut tulevat saataville yhtä aikaa Sprinterin lanseerauksen kanssa ja ovat tarjolla kaikille Sprinter-asiakkaille.
Mercedes PRO on Mercedes-Benz Vansin tuotemerkki kaikille kuljetusalan asiakkaiden päivittäisten liiketoimintojen nykyisille ja tuleville palveluille, ratkaisuille ja digitaalisille sovelluksille. Mercedes PRO optimoi kuljetusten järjestelijän, ajoneuvon ja kuljettajan välisen kommunikoinnin. Yhteydenpitoratkaisut mahdollistavat tilausten online-seurannan ja käytännössä reaaliaikaisen ajoneuvotiedon vastaanottamisen (paikannus, polttoainemäärä, huollon tarve jne.). Ennakoivan huolto- ja korjaustarpeen arvioinnin ansiosta kaluston käyttöaste kasvaa ja tuottamattomat huoltovälit minimoidaan. Samalla tuotetaan arvokasta ajoneuvodataa liiketoiminta-analyysien tarpeisiin. Kaiken kokoiset kalustot hyötyvät näistä web-perustaisista palveluista.
Mercedes PRO –palvelujen tekninen perusta on LTE-kommunikaatioyksikkö, joka on asennettu kaikkiin Sprinter-malleihin. Moduuli muodostaa yhteyden kuljetusten järjestelijän web-perustaisen työkalun ja kuljettajan välille (Mercedes-sovellukset). Näin yksittäisellä kuljettajalla on ensi kertaa käytössään työvälineet, joilla kaluston tuotavuutta ja tehokkuutta voidaan parantaa.

Kahdeksan pakettia ja 18 palvelutoimintoa

Sprinterin lanseerauksen yhteydessä www.mercedes.pro –palvelussa on saatavilla kahdeksan telematiikkapakettia ja 18 erilaista palvelua. Myyjä auttaa Mercedes-Benzin yritysasiakkaita valitsemaan ne Mercedes PRO –paketit, jotka parhaiten sopivat yrityksen ja sen ajoneuvokaluston tarpeisiin. Valinta tehdään yritykselle tärkeiden parametrien kuten toimialan, kaluston koon, vuosittaisen ajokilometrimäärän ja reittisuunnittelun perusteella. Palvelupakettien sisältö on seuraava:

Optimized Assistance eli optimoitu huoltoavustin vuosihuoltojen ja kunnossapidon ajastamiseen ja ennakointiin. Parantaa kaluston käyttöastetta ja lyhentää seisonta-aikoja.
Efficient Fleet Management eli tehokas kalustonhallinta nopeaan ja joustavaan suunnitteluun. Tehostaa kaluston käyttöastetta tarkkojen sijainti- ja statustietojen ansiosta.
Improved Navigation eli kehittynyt navigointi optimoi reittisuunnittelua reaaliaikaisen liikenne- ja karttatiedon perusteella. Sisältää mahdollisuuden POI-paikkatiedon (Point of Interest) syöttämisen järjestelmään ajoneuvon määränpääksi.
Efficient Driving Style Analysis eli tehokas ajotavan arviointi kokoaa kuljettajan ajotapatietoa, jota voidaan hyödyntää esimerkiksi polttoaineenkulutuksen optimoinnissa.
Simplified Fleet Communication eli kommunikointiavustin optimoi yhteydenpidon kuljettajan ja kuljetusten järjestelijän välillä. Järjestelijä voi lähettää viestejä suoraan Mercedes PRO – sovellukseen ja aikatauluttaa toimintoja interaktiivisesti ja nopeasti.
Digital Records eli digitaalitallennus mahdollistaa kokonaisten reittien tallentamisen muistiin sekä ajoneuvon mahdollisen yritys- ja yksityiskäytön erottelemisen.
Mobile Vehicle Access eli mobiili ajoneuvon aukaisu ja lukitus tehostaa suojausta varkauksia vastaan sekä työprosesseja, koska auton tila voidaan tarkistaa ja ovet lukita etänä. Ovien avaaminen ilman avainta on myös mahdollista.
Data Interfaces Mercedes-Benz Vans eli Mercedes-Benz Vans –datayhteys integroi uuden Sprinterin käytössä jo oleviin kaluston hallintajärjestelmiin.

”Yksi järjestelmän tärkeimmistä eduista on sen modulaarinen ja skaalattava rakenne. Kuljetusten järjestäjä voi valita juuri ne palvelut ja toiminnot, jotka tekevät heidän ja kuljettajien työpäivistä helpompia. Pienet ja keskisuuret kalustot hyötyvät erityisesti arviointi- ja analyysityökaluista, jotka aikaisemmin olivat kannattavia vain suurille yrityksille niille erikseen toteutettuina ratkaisuina”, Mercedes-Benz Vansin yhteistoiminnallisista ja digitaalisista palveluista vastaava johtaja Björn Sack sanoo. ”Lisäksi nykyisiä palveluita päivitetään jatkuvasti ja uusia sovelluksia lisätään valikoimaan. Tarvittava telematiikka puolestaan on jo integroitu pysyvästi ajoneuvon rakenteeseen.”

Toisin kuin muissa pakettiautojen tiedonsiirtoratkaisuissa, huippunopealla internet-yhteydellä varustettu LTE-moduuli Mercedes PROn käyttämiseksi ei ole sidottu kalliiden infotainment-ratkaisujen hankintaan. Mercedes PROn käyttö onnistuu myös niissä Sprinter-versioissa, joissa ei ole uutta MBUX-käyttöliittymää.

MBUX: Mercedes-Benz User Experience parantaa ohjaamon käyttömukavuutta

Uusi Sprinter voidaan varustaa MBUX-käyttöliittymällä, jossa on halkaisijaltaan 7- tai 10,25-tuumainen kosketusnäyttö. Järjestelmä vastaa toiveisiin auton hyöty- ja mukavuustoimintojen helposta, nopeasta ja intuitiivisesta käytöstä. Eri toimintojen hallinta onnistuu joko ohjauspyörän näppäimillä, kosketusnäytöstä tai kokonaan uuden puheohjauksen avulla.

MBUX-multimediajärjestelmä osoittaa tehonsa vaikuttavasti, kun sitä käytetään yhdessä Mercedes PRO – palvelujen kanssa. Uusi Sprinter myös tunnistaa ja reagoi ”Hey Mercedes”-komentoihin ja osaa erotella vivahteita ja ilmaisuja normaalista puheäänestä. Jos kuljettaja viestii autolle ”tankki on tyhjä”, järjestelmä etsii huoltoasemat auton läheltä tai aiotulta reitiltä. Sen lisäksi Kehittynyt navigaatio –sovellus tarjoaa kuljettajalle lisäinformaatiota kuten polttoainehinnat sekä säätietoja. Järjestelmän uusi piirre on keinoälyn integrointi: telematiikkajärjestelmä ”oppii” kuljettajan aikaisemman käytöksen perusteella ja ehdottaa hänelle sopivia määränpäitä, radioasemia, kontakteja, palveluita jne.

MBUX:n käyttäjät voivat hyödyntää myös uutta ”what3words”-osoitejärjestelmää. Mercedes-Benz on ensimmäinen autonvalmistaja, joka hyödyntää tätä koordinaatiojärjestelmää. Se jakaa koko maapallon pinta-alan 3 x 3 metrin kokoisiin ruutuihin ja määrittelee jokaiselle niistä 3-sanaisen oman osoitteen. Näin navigointi helpottuu myös kohteisiin. joilla ei ole tarkkaa kadun tai talon numeroon perustuvaa osoitetta.

”Mercedes PRO ja MBUX määrittävät uudet laatustandardit hyötyajoneuvoille. Tarjoamme asiakkaillemme premium-luokan käyttäjäkokemuksen: sovellusperusteisen, käytännöllisen, tehokkaan ja älykkään”, Björn Sack kiteyttää. Palvelut ovat saatavilla kaikkiaan 19 Euroopan maassa, myös Suomessa. Yhdysvalloissa lanseeraus tapahtuu vuoden 3. neljänneksen aikana.

Lue seuraavaksi