Uutiset

Autot

Mercedes-Benz Vito 115 CDI – invataksilla moneen menoon

Julkaistu 2.7.09

Maamme ensimmäinen invataksikäyttöön räätälöity Mercedes-Benz Vito valmistui Prostyle Erikoisajoneuvojen Korpilahden tehtaalla alkukesästä. Toimituksemme miehet ampaisivat keinoja kaihtamatta tutustumaan tutun tuotteen uuteen sovellukseen, jonka toteutuminen konkretisoitui Mercedes-Benzin tuodessa markkinoille 3,2 tonnin vaihtoehdon suositusta henkilökuljettimesta.

Ensimmäisenä huomio kiinnittyy Prostylen tekemään kattokorotukseen, joka nostaa matkustamon sisäkorkeuden lähes 160 senttiin. Akseliväliltään 3,4 metrin Vito on säilynyt sopusuhtaisen näköisenä noin 40 sentin korotuksesta huolimatta. Kuljettajan työpisteessä näkymät ovat tutun vitomaiset, tukevan oloiset hallintalaitteet ovat kaikki käden ulottuvilla. Ratin takana suomalaisen työn osuus näkyy lähinnä tuulilasin yläpuolisessa katkaisijarivistössä, jonka avulla hoidetaan matkustamon ilmanvaihtoa.

Jämäkän oloiset etuistuimet ovat peruja Espanjan Vitoriassa sijaitsevalta Vito-tehtaalta, joskin istuimet on Suomessa verhoiltu uudestaan yhtäläisen matkustamonäkymän aikaansaamiseksi. Koeajokissa oli kahden istuttava matkustajanistuin, joka vaihdekepin sijainnista johtuen tarjoaa mukavan paikan vain yhdelle täysikokoiselle matkustajalle. Koulukyydeissä tilanne on toinen, etuistuimelle sopii helposti kaksi reppuselkäistä alakoululaista.

Sivuovesta vai takaovien kautta

Prostylen varustelemaan matkustamoon käydään kuljetusmuodosta riippuen joko sivuovesta jalkaisin tai takaovesta hissin avulla. Sivuoven avaus hoituu sähköisesti, joko kojelaudan kytkimellä tai ulkoapäin kahvasta kiskaisemalla. Sulkeminen hoituu kytkimellä tai oviaukon luona B-pilarissa sijaitsevaa nappia painamalla.

Matkustamon yleisilme on hillitty ja työn jälki viimeistellyn oloista. Ensimmäisessä penkkirivissä istutaan selkä menosuuntaan kahden hengen koululaisistuimissa, jotka tarjoavat mukavan istuinpaikan neljälle aapista lukevalle nuorelle.

Täysikokoisten matkalaisten kannalta tuo koululaisistuin on kompromissiratkaisu, joka ei valitettavasti tarjoa parasta mukavuutta ainakaan kaikille matkustajille. Viikonlopun tolppa-ajoon istuimet toki soveltuvat, mutta eivät pidemmälle tilausajomatkalle. Toisessa rivissä istutaan tukevanoloisilla yksittäisistuimilla naama menosuuntaan. Näillä jakkaroilla myös täysikokoisen matkustajan matkanteko sujuu luonnikkaasti.

Poikittain lattiassa sijaitseviin kiskoihin kiinnitettävät istuimet mahdollistavat matkustamon mukautuvuuden erilaisiin ajotehtäviin ja tarpeisiin. Yksittäisistuimien irrotus on tarpeen otettaessa kyytiin kaksi pyörätuolimatkustajaa, yhden pyörätuolimatkustajan kuljetus sen sijaan onnistuu ilman istuimien irrotusta. On kuitenkin muistettava, että invataksin matkustajakapasiteetti on rajattu kuljettajan lisäksi kahdeksaan henkilöön.

Pyörätuolimatkustajia varten matkustamosta löytyy Saavalainen Oy:n valmistama, taittuvalla nostotasolla varustettu 1-tolppainen invahissi, joka lupaa 300 kilon nostokyvyn.

Pirteää menoa

Koeajokkimme konepellin alla mourusi nelisylinterinen, 150 hevosvoimaa tuottava OM 646-dieselpata, jonka tuottama voima välitettiin vetäville takapyörille viisiportaisen automaattivaihteiston avulla. Moottori tai vaihteisto eivät kumpikaan herättäneet suuria tunteita, mikä kertoo varsin onnistuneesta kokonaisuudesta. Valmistaja lupaa ajokin kulkevan 100 kilometrin taipaleen 8,6 polttoainelitralla. Sekalaisessa ajossa mittasimme kulutukseksi 8,9 litraa sadalle kilometrille, mikä on edelleen varsin kohtuullinen kulutuslukema tämän kokoluokan ajoneuvolle.

Viton ajo-ominaisuudet eivät päässeet pettämään, eivätkä tosin yllättämäänkään. Maantiellä Vito kulkee eleettömästi, joskin rengasmelun suuruus varsinkin ohjaamossa yllätti tällä kertaa. Rengasmelua tosin nostanee auton 17 tuuman renkaat vakiona olevien 16 tuuman renkaiden sijaan. Moottorimelu sen sijaan on onnistuttu eristämään ohjaamon ja matkustamon ulkopuolelle.

Niin taksin kuin invataksinkin ominta aluetta ovat taajamat ja keskustat, ahtaat pihat ja kapeat kujat, joissa ketteryys on selvä kilpailuetu. Viton käyttäytyminen ahtaissa tiloissa on todella mallikelpoista, sillä se osoittautui todella ketteräksi kulkuneuvoksi, jonka pujottaminen koloon kuin koloon oli reilusti kääntyvien pyörien ansiosta helppoa.

Kaiken kaikkiaan Prostylen invakäyttöön varustelema Mercedes-Benz Vito osoittautui käteväksi työkaluksi, joka täyttää monikäyttöistä työkalua etsivän autoilijan tarpeet. Tällä varustelulla kulkevat niin pyörätuolimatkustajat, koululaiset kuin viikonlopun taksitolppalaisetkin.

Parhaimmillaan inva-Vito on pyörätuolikyydityksessä ja koululaisajossa, matkustamosta kun saattaa kantautua sora-ääniä, mikäli näille istuimille sovitetaan kahdeksan automiehenkokoista lauantai-illanviettäjää.

 

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi