Uutiset

Autot

Liikennekuria vai kuria liikenteeseen?

Ari Perttilä

Toimituspäällikkö, kuljetusala
Konepörssi / Ammattiautot

Liikenteeseen lähtemisen perimmäisenä tarkoituksena on paikasta toiseen siirtyminen. Yksi lähtee tapaamaan kaveria, toinen päättää lähteä sohvaostoksille ja kolmas lähtee toimittamaan vastaanottajalle tärkeää tavaraerää. Jokaisella tielläliikkujalla on omat tarpeensa.

Autoilun satavuotisen historian aikana on tapahtunut huomattavaa kehitystä niin itse autoissa kuin liikenneympäristössäkin. Alkujaan harvojen herkusta on tullut kaiken kansan huvi ja monissa maissa auton ostaminen ja sillä liikkuminen on tehty helpoksi. Kuuma moottoritie odottaa kulkijaansa heti autokoulun ja autokaupan takana.

Autotekniikan kehitys on tuonut meidän autoihmisten ulottuville aiempaa mukavampia, turvallisempia ja muutoinkin miellyttävämpiä kulkuneuvoja. Pitkällä aikavälillä katsottuna myös tiestö on muuttunut paremmaksi. Ajaminen nykyaikaisella autolla onkin useimpien mielestä helppoa, lähestulkoon tylsää.

Onneksi tietotekniikan kehitys on tuonut autonkuljettajille uusia virikkeitä, joilla pidempikin taival sujuu kuin siivillä. Tuoreen tutkimuksen mukaan lähes jokainen suomalainen autoilija puhuu kännykkään ajon aikana. Joka toinen meistä lukee tekstiviestejä, joita kolmasosa ajaessaan kirjoittaa. Älypuhelinten aikakaudella ajamisen lomassa hoituvat myös sosiaalisen median päivitykset.

Ei kai tämä nyt näin saisi mennä? Liikenteessä kuljettajan tarkkaavaisuuden tulisi kohdistua älypuhelimen sijaan liikenteeseen ja kanssakulkijoihin. Tutkimusten perusteella tarkkaamattomuus liikenteessä kasvattaa onnettomuusriskiä jopa nelinkertaiseksi, mikä kannattaa muistaa, kun seuraavan kerran ratin takana istuessaan ottaa älypuhelimen käteensä.  

Lue seuraavaksi