Uutiset

Autot

Kyytiä seitsemälle – Chevrolet Orlando

Chevrolet on pärjännyt Suomen markkinoilla erityisesti uudella Cruzella, jossa perusrakenne on sama kuin Orlandossa. Pituutta ja leveyttä Orlandossa on vain hieman enemmän, mutta korkeampi se on reilut 15 senttimetriä. Kulmikkaat muodot sekä korkeuden mahdollistama pysty istuma-asento tekevät autosta tilavan.

Orlandossa on nähtävissä katumaasturin muotoja jyhkeine keulineen ja moni kyselikin, että onko malli nelivetoinen. Alusta on kuitenkin selkeästi normaali maantieauton ratkaisu ja aina etuvetoinen. Istumakorkeus etupenkeillä on sisäännousua ajatellen mukavalla tasolla.

Orlando on rekisteröity aina seitsemälle. Kaikkien istumapaikkojen ollessa käytössä tavaratila jää mitättömäksi, sillä takimmaisten penkkien selkänojat ovat melkein kiinni takaikkunassa. Orlandon ajatus onkin muunneltavuudessa ja jo yhden istumapaikan vähentämisellä saadaan kohtuullinen tavaratila aikaiseksi. Penkit kääntyvät yhdellä käden liikkeellä nopeasti ja vaivattomasti asennosta toiseen. Taitettuina kolmannen rivin istuimet muodostavat tasaisen tavaratilan lattian ja tavaratilaa tällöin on ikkunarajaan asti noin 450 litraa ja kattoon asti lastattuna 700 litraa.

Takimmainen istuinrivi on muita korkeammalla, joten näkyvyys sieltä on hyvä. Kulku takimmaisille istuimille tapahtuu taittamalla oikea keskirivin istuin kasaan. Istuin taittuu kohtuullisen yksinkertaisesti kahdessa osassa – ensin selkänoja ja sitten istuinosa. Istuinosa on varsin kalteva taaksepäin, koska jalkatilaa ei ole kovin runsaasti ja tällä tavalla jalat jäävät koukkuun, mikä mahdollistaa kohtuullisen istuma-asennon muuten niukassa tilassa. Aikuiselle miehelle nämä istuimet ovat kuitenkin pienet eikä niillä ole häävi matkustaa. Kasvuikäiset ketterät matkaajat pitivät näitä paikkoja houkuttelevampana matkustuspaikkana kuin keskimmäistä istuinriviä. Parhaiten takimmaiset istuimet soveltuvat lasten paikoiksi, esimerkiksi koululaiskyyteihin.

Keskimmäisellä rivillä on kolme matkustajapaikkaa, joista reunimmaiset ovat selvästi mukavimmat. Keskipaikan selkänojasta taittuu keskelle käsinoja mukipidikkeineen. Käytännössä Orlando tarjoaakin lähes ylelliset tilat neljälle, mutta muuntautuu kädenkäänteessä seitsenpaikkaiseksi.

Kuljettajan paikka

Kuljettajan paikka tarjoaa varsin mallikkaan työpaikan. Monipuoliset istuimen ja ohjauspyörän säädöt auttavat sopivan ajoasennon löytämiseen ja tilaa on riittävästi joka suuntaan, vaikka keskikonsoli on varsin massiivinen. Säätimet ovat hyvin ulottuvilla ja sijoiteltu loogisesti ”standardipaikkoihin”, joten ihan ensimmäiseksi ei ohjekirjaa kaipaa. Radion perussäätö ja vakionopeussäätimen ohjaus ovat ohjauspyörässä.

Parhaaseen varustelutasoon kuuluu muun muassa navigointi vakiovarusteisiin. Sen näyttö on kojelaudan keskellä ylhäällä, missä se on hyvin näkyvillä. Näyttö toimii yleisnäyttönä, jossa on esimerkiksi radion ja automaatti-ilmastoinnin tilojen näytöt.

Valaistus mittaristossa on sinisävyinen ja tunnelmallinen. Pimeisiin loppusyksyn keleihin ajoittunut koeajo paljasti mittarivalaistuksessa pienen puutteen, sillä säätövaraa himmennyksessä ei ole kovin paljoa. Himmeimmässäkin asennossa valaistus oli turhan kirkas, kun keli on pimeän aikaan sateinen tai sumuinen. Monitoiminäyttö himmenee samalla, kun mittarivalaistusta himmennetään, mutta samoin se jää varsin kirkkaaksi. Tilannetta helpottaisi, jos näytön voisi kytkeä pois päältä, mutta tällaista mahdollisuutta en löytänyt – soittimen toki saa sammutettua, mutta silloinkin näyttöön jää Chevrolet-logo.

Ajovalot ovat halogeenipolttimoilla ja keskimääräistä tasoa. Paljon pimeällä ajava voi toki parantaa valaistusta mieleisekseen lisävalojen avulla. Ajovalojen pesin tosin olisi hyvä varuste kurakelejä ajatellen.

Tyylikkäästi liikkuva

Kaksilitrainen dieselmoottori liikuttaa Orlandoa rivakasti 120 kW:n (163 hv) voimin ja kaikkiaan moottori vaikuttaa hyvinkin miellyttävältä 360 Nm:n vääntöineen. Voima välittyy etupyörille kuusinopeuksisen automaattivaihteiston kautta. Vaihteisto ei ole aivan kaikkein hienostunein ja huomaamattomimmin vaihtava, mutta aivan kelvollinen keskitason esitys. Vaihteita voi vaihtaa myös käsivalintaisesti, jos sellaisen jossakin kohdassa kokee tarpeelliseksi.

Maantiellä Orlandon käytös on rauhallista ja johdonmukaista ja tarvittaessa riittävän ripeääkin. Vakionopeussäädin pitää nopeuden hyvin tasaisena. Kiitosta saavat myös reilun kokoiset sivupeilit ja automaattisella tihkutunnistuksella varusteut tuulilasinpyyhkimet.

Kaikkiaan Chevrolet Orlando parhaalla varustetasolla ja diesel-automaatti-yhdistelmällä tuntui jopa ylelliseltä. Vaikka ominaisuudet keskimäärin olivat hyvää keskitasoa, kokonaisuus oli toimiva eikä varsinaisesti häiritseviä puutteita ollut missään.

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi