Uutiset

Autot

Johtotähti sähköistyy ja kunnioittaa historiaa

Liikenteen sähköistyminen etenee parhaillaan voimakkaasti kuljetusyrityksissä. Tuoreimpana osoituksena tästä on sveitsiläisen rakennustarvikevalmistaja Holcimin tilaus tuhannesta Mercedes-Benz eActros 600 -sähkökuorma-autosta. Kyseessä on mallin suurin yksittäinen tilaus lokakuussa 2023 tapahtuneen ensiesittelyn jälkeen. Autoja aiotaan käyttää vaativiin rakennusmateriaalien, esimerkiksi sementin kuljetuksiin. Holcimin tavoite on, että vuoteen 2030 mennessä 30 prosenttia yhtiön kalustosta tai hankintasopimuksista on täysin päästöttömiä. 

Yli 600 kWh:n akkukapasiteetti mahdollistaa autoille jopa 500 kilometrin toimintamatkan ilman välilatauksia. Lataustauot suunniteltuina autoilla voidaan ajaa yli 1000 kilometrin päivämatkat. Toinen eActros 600:n valtti on suunnitteilla oleva megawattilataus (MCS). Autoihin voidaan tilata sen vaatima esiasennus, joka voidaan ottaa käyttöön heti kun MCS-teknologia tulee saataville. Tällöin eActros 600:n akut voidaan ladata 20–80 prosentin varaustasoon noin 30 minuutissa.  

Mercedes-Benz eActros 600:n sarjatuotanto käynnistyy tämän vuoden lopulla. Rekkaveturien lisäksi saatavilla on myös muita alustavaihtoehtoja, joille voidaan rakentaa erilaisia sähköisen hyötyliikenteen sovelluksia. Nyt tuotannossa on noin 50 ajoneuvon esisarja, jonka autoja testataan myös jokapäiväisessä liikenteessä yhteistyössä Mercedes-Benz Trucksin asiakkaiden kanssa.

Ensimmäiset Mercedes-Benz eActros 600 kaupat Suomen markkinoille on jo tehty. Ensimmäisenä omasta hankinnastaan ehti ilmoittamaan PostNord. PostNordin tilaama auto tulee Vantaan ja Turun terminaalien väliseen liikenteeseen kuluvan vuoden lopulla.

Carl Benzin keksimän auton patenttihakemuksesta on kulunut 138 vuotta

Päivämäärä 29.1.1886 oli käänteentekevä koko nykyaikaisen teknologian kehitykselle. Tuolloin Mannheimista kotoisin oleva insinööri Carl Benz jätti hakemuksen numero DRP 37435 Berliinin Keisarilliseen Patenttitoimistoon ”kolmipyöräisestä, kaasumoottorikäyttöisestä ajoneuvosta” eli Benz Patent-Motorwagenista. Samaan aikaan myös Gottlieb Daimler rakensi ensimmäistä nelipyöräistä automalliaan.

Benzin kehittämässä autossa oli vaakasuoraan asennettu yksisylinterinen nelitahtimoottori, jonka iskutilavuus oli 954 kuutiosenttimetriä. Moottori tuotti 0,55 kW/0,75 hv tehon, ja huippunopeus oli 16 km/h. Kyse oli siis maailman ensimmäisestä, omalla voimallaan liikkuvasta polttomoottorikäyttöisestä ajoneuvosta. Patent-Motorwagen suoritti ensiesiintymisensä 3.7.1886 Mannheimin Ringstrassella. Auton varsinaiset käyttöominaisuudet todistettiin vuonna 1888 Model III –versiolla. Asialla oli Benzin vaimo Bertha, joka yhdessä perheen poikien Eugenin ja Richardin kanssa ajoi autolla Mannheimista Pforzheimiin – keksijän itsensä siitä tietämättä.

Aikalaiskriitikkojen mukaan Daimlerin ja Benzin esittelemillä ”hevosettomilla vaunuilla” ei pitänyt olla mitään tulevaisuutta. Patent-Motorwagenin jatkoksi keksijät kuitenkin kehittelivät ensimmäisen bussin ja kuorma-auton. Ensimmäinen moderni henkilöauto, Mercedes 35 hp, esiteltiin helmikuussa 1900. Siinä olivat edustettuina monet nykyauton ominaispiirteet: pitkä akseliväli, leveät akselit, alhainen painopiste ja kulmaan asetettu ohjauspylväs. Auto oli myös ensimmäinen, joka oli valmistettu Mercedes-nimellä. Nykyisin Carl Benzin Patent-Motorwagenin ja Gottlieb Daimlerin ”moottoroidun vaunun” replikat ovat nähtävissä Stuttgartin Mercedes-Benz-museossa.

E-sarjan kattavan ympäristöarvioinnin tulos: lataussähkön alkuperä ratkaisee

Mercedes-Benz on arvioinut valmistamiensa automallien ympäristövaikutusta vuodesta 2005 alkaen. Uusin arvio on tehty E-sarjan lataushybridimallista (E 300 e), ja tulos on selkeä: auton käyttäjä voi vaikuttaa huomattavasti sen aiheuttamaan ympäristövaikutukseen valitsemalla lataussähkön alkuperän huolellisesti.

Vertailussa käytettiin kahta vaihtoehtoa. Ensimmäisessä kuljettaja käyttää hybridin lataamiseen uusiutuvaa (vesi)sähkö, toisessa niin sanotun EU-mixin mukaan eri energiamuodoilla tuotettua sähköä. Ensimmäisessä vaihtoehdossa E 300 e tuottaa elinkaarensa aikana 15,3 tonnin CO2-päästöt, ja niistäkin kaksi kolmasosaa aiheuttaa auton valmistus tehtaalla. Jälkimmäisessä vaihtoehdossa kokonaispäästöt ovat noin kaksinkertaiset eli 29,1 tonnia, ja niistä puolet muodostuu juuri sähköntuotannon aiheuttamasta päästökuormituksesta. Vertailussa on otettu huomioon auton koko elinkaari eli valmistus, yli 250000 kilometrin ajomatkat sekä auton loppukierrätys.

E-sarjan plug-in-mallien etuja ovat vain 0,5–0,8 litran keskikulutus, 12–18 gramman CO2-päästöt kilometrillä sekä markkinoiden pisin, jopa 118 kilometrin toimintamatka lataussähköllä. Akun koko on 25,4 kWh. Lisäksi kaikkiaan 175 auton osaa ja komponenttia, yhteispainoltaan 99 kiloa, valmistetaan kierrätyspolymeereistä ja uusiutuvista raaka-aineista. 

Mercedes me Charge-palvelua käytettäessä ladattava energia on joko uusiutuvaa tai sen tuotannon aiheuttamat päästöt kompensoidaan Mercedes-Benz Group  AG:n toimesta.

Lue seuraavaksi