Uutiset

Autot

Iveco Daily 70C17 – jakeluliikenteen tuhattaituri

Iveco Daily sai loppuvuodesta 2009 keulaansa uutta modernia ilmettä ja samalla markkinoille tuotiin aikaisempaa raskaampi, kokonaismassaltaan seitsemän tonnin vaihtoehto. Aikaisemmin malliston huipulla oli kokonaismassaltaan 6,5 tonnin vaihtoehto, joka kilpaili markkinoista keveimmän EuroCargon kanssa. Alustaan, akselistoon ja jousitukseen kohdistettujen uudistusten ja muutosten ansiosta raskaimman Dailyn kokonaismassaa voitiin korottaa 500 kilolla, josta noin 450 kiloa voidaan käyttää hyödyksi kasvaneen kantavuuden muodossa.

Aikaisempaa riuskemmassa Dailyssä hyödynnetään mahdollisimman paljon Iveco-serkusten kanssa yhteisiä komponentteja. Muun muassa seitsemäntonnisen Dailyn taka-akseli on suoraa lainaa keveimmästä EuroCargosta, jolloin tuotannossa olevien komponenttien määrä pysyy edelleen kohtuullisena.

Raskaamman Dailyn myötä EuroCargo-malliston keveimmät ja Suomessa harvoin nähdyt 6,0 ja 6,5 tonnin mallit saavat vaihtoehdon markkinoille. Dailya kuorma-automaisempi EuroCargo-mallisto alkaa jatkossakin 6,0 tonnin ajokista, joskin Dailyn etuna riuskempaan serkkuun on keveämpi runkorakenne yhdessä siromman ja helpommin läpikuljettavan ohjaamon kanssa. Myös Dailyn mallivalikoima on EuroCargoa laajempi, sillä seitsemäntonninen Daily on keveämpien ajokkien tavoin tarjolla niin alustamallina, doppel-ohjaamolla kuin umpiautonakin useassa eri kokoluokassa. Ammattiautot-lehden toimituskunta otti syvällisempää tuntumaa alustamallista, joka oli varustettu NEK Oy:n valmistamalla kevyesti eristetyllä Minicargo-erilliskorilla.

Ohjaamo kaupunkijakeluun

Ulkoisesti malliston raskain vesa eroaa keveämmistä lähinnä mallimerkinnän ja muita leveämmän taka-akselin osalta. Silmältä piilossa olevia uudistuksia ovat rungon vääntöjäykkyyden kasvattamisen ohella jousituksen ja takavakaajan vahvistaminen. Lisävarustelistalta löytyvä takailmajousitus on sekin aikaisempaa jämäkämpää mallia.

Ohjaamo on identtinen keveämpien ajokkien kanssa tarjoten kuljettajalle varsin sopuisan työpisteen lähiliikenteen tarpeita ajatellen. Reilusti aukeava ovi yhdessä ison oviaukon ja kunnollisen askelman kanssa tekevät ohjaamoon kapuamisen vaivattomaksi.

Isrin valmistama istuin osoittautuu käytössä tukevaksi ja säätövarojen suhteen riittäväksi. Kahden kartturin onkin sitten istuminen säädöiltään niukemmalla, kahden istuttavalla sohvalla. Kiinteän ohjauspyörän takaa pilkistää varsin selkeä ja helposti luettava mittaristo suurine nopeus- ja kierroslukumittareineen. Mittaristosta löytyvää infonäyttöä hallitaan ohjauspylvään oikealla viiksellä, vasemmalla puolen ohjauspylvästä löytyy vilkun ja valonvaihtajan lisäksi myös vakionopeudensäätimen käyttöviiksi. Ohjauspyörässä sijaitsevien painikkeiden avulla hoidetaan matkapuhelimeen ja puhelinmuistioon liittyviä toimintoja.

Säilytystilojen määrä ohjaamotiloissa yllättää jakelukuljettajan varsin myönteisellä tavalla. Ovikoteloiden ja hattuhyllyn lisäksi paperimateriaalia voi varastoida hansikaslokeroon ja kojelaudan alla sekä takaseinässä sijaitseviin lokeroihin.

Kaupunkijakelussa ajaudutaan edelleenkin tilanteisiin, joissa kuljettajan on poistuttava ohjaamosta vänkärin oven kautta. Dailyn ohjaamorakenne yhdessä kojelautaan asennetun vaihdekepin kanssa mahdollistaa suhteellisen hyvän läpikulkumahdollisuuden.

Puhtaat päästöt

Seitsemäntonnisen Dailyn konepeiton alla lymyää aina nelisylinterinen, tuplaturbolla varustettu common rail-kone, joka tuottaa kuljettajan käskettäväksi 170 hevosvoiman tehon kierroslukumittarin neulan asettuessa arvoon 3500 r/min. Kolmilitrainen kone antaa kuljettajan käsiin 400 Nm:n maksimivääntömomentin laajalla 1250-3000 r/min vääntöalueella.

Daily-kokoluokan kalustossa nojataan tällä hetkellä Euro 4-päästönormiin, jonka asettamat rajat täytetään Ivecoissa EGR-takaisinkierrätystekniikan avulla. Ensi syksynä astutaan Euro 5-tasolle, joka saavutetaan samoin EGR-teknologian turvin. Iveco Daily-malliston useimmat voimanlähteet on voinut hankkia jo vuoden 2009 lopulta alkaen EEV-päästötason täyttävinä, DPF-partikkelisuodattimella varustettuina vaihtoehtoina.

Koeajon perusteella EEV-päästötason voimala osoittautui varsin mukavaksi ja reippaaksi työkaveriksi, jonka turvin kuormat siirtyvät vaivatta uuteen ositteeseen. Enimmäkseen tyhjällä autolla ajetun koeajon keskikulutus asettui 14 litran tuntumaan per 100 kilometriä. 100 litran polttonestesäiliön turvin Dailyn kanssa voi taittaa vaivatta noin 800 kilometrin jakolenkin.

Koeajokkimme vaihteistoksi oli valittu kuusiportainen manuaalivaihteisto, jonka suurin vaihde on polttonestetalouden ehtojen mukaan välitetty ylivaihteeksi. Samainen vaihteisto on toki saatavilla myös automatisoituna Agile-vaihtoehtona.

Daily on kuin kotonaan kaupunkien kaduilla ja kujilla, sillä 4350 millimetrin akselivälillä oleva ajokki taipuu varsin kivutta myös kulman takana olevalle lastauslaiturille. Huomio kiinnittyy tosin turhan nopeaksi välitettyyn peruutusvaihteeseen, mikä omalta osaltaan vaikeuttaa peruuttamista talvikelissä eritoten ylämäkeen.

Valintoja varusteluun

Kaupunkijakeluun suunnitellun ajokin päällirakentamisesta on vastannut närpiöläinen NEK, jonka työnjälki on erittäin onnistunutta ja siistiä. Kevyesti eristetyn Minicargo-jakelukorin sisäpituus on 5250 millimetriä ja leveys 2254 millimetriä, joten kantavuudeltaan 3050 kilon ajokkiin mahtuu kerralla usean vastaanottajan leipomolaatikot.

Sivuoven ohella pakettien jakelua ja keruuta voidaan hoitaa myös alumiinisella nostotasolla varustetun Zepro-takalaitanostimen avulla. Jokaisella kuormatilaan tai alustaan kiinnitettävällä varusteella on aina hintansa, mutta ainakin koeajokissa huomio kiinnittyy huoliteltuun ja käyttöä helpottavaan korkeaan varustetasoon. Sivuoven alta löytyy rappumallinen astin, jonka ansiosta käynti kuormatilaan sujuu helposti ja turvallisesti myös kainalossa olevan paketin kanssa. Niin sivuovella kuin takanakin on myös reilut tartuntakahvat kuormatilaan kiipeämistä varten. Närpiöläinen suunnitteluosasto on kiinnittänyt huomiota myös kuormankiinnitykseen, sillä kahden seinäkiskon lisäksi lattia on varustettu kahdeksalla upotetulla kuormansidontalenkillä. Myös pienessä ajokissa voidaan kuljettaa raskaita kappaleita ja kuormalavoja, joiden kiinnittäminen on turvallisuuden kannalta tärkeää.

Reilut ja sähköisesti säädettävät taustapeilit yhdessä isokokoisten taustapeilien kanssa ansaitsevat kiitoksen, joskin sivuikkunan pienan osuminen peilin eteen aiheuttaa kuljettajalle mielipahaa varsinkin vasenta peiliä katsottaessa. Keväisillä loskakeleillä ajettaessa huomio kiinnittyi nopeasti kuraantuviin sivuikkunoihin, mikä edelleen haittaa peileistä tähystämistä.

Kuljettajan kannalta vakiovarusteena oleva mäkilähtöavustin on erittäin kätevä toiminto, jonka tarpeellisuudesta ei kannata kinata. Mukavuutta se lisää joka tapauksessa. Turvallisuus on aikaisempaa merkittävämpi kilpailutekijä myös keveiden ajokkien kaupassa, minkä johdosta ESP kuuluu vakiovarusteena kaikkiin Daily-malliston ajokkeihin.

Kaupunkijakeluun suunniteltu Daily ei kaihda myöskään kauas horisonttiin johtavaa pikitietä, sillä ohjaamon melutaso on saatu varsin alhaiseksi ja ajettavuus erittäin hyväksi. Daily ylittää maantien loivat nousut kolmilitraisen voimalan ja sopivasti välitetyn vaihteiston turvin vaivatta myös vakionopeudensäädin kytkettynä.

Kevyesti uudistunut ja kantavuudeltaan aikaisempaa suurempi Daily on ikävuosistaan huolimatta edelleen täydessä iskussa.

 

Tekniset tiedot

Moottori

–          nelisylinterinen rivimoottori tuplaturbolla

–          teho 170 hv (125 kW) / 3500 r/min

–          vääntömomentti 400 Nm / 1250-3000 r/min

–          EEV-päästötaso

Vaihteisto

–          kuusiportainen manuaalivaihteisto

Alusta

–          tikapuurunko

–          edessä poikittainen lehtijousi

–          takana paraabelijouset

–          lukkiutumattomat levyjarrut

Kuormakori

–          kevyesti eristetty NEK Minicargo

–          Zepro RZU 100-takalaitanostin

Mitat ja massat

–          pituus 7923 mm

–          leveys 2340 mm

–          kokonaiskorkeus 3300 mm

–          omamassa 3950 kg

–          kantavuus 3050 kg

–          suurin pv massa 3500 kg

–          suurin yhdistelmämassa ???? kg

 Ari Perttilä

Lue seuraavaksi