Uutiset

Autot

Fordin työntekijät innovoineet älylaitteita

Innovatiivinen kulkuväline, joka mahtuu vararenkaan kokoiseen tilaan takaluukkuun, oli yksi finalisteista Fordin henkilökunnalle suunnatussa haastekisassa, jossa oli tarkoituksena luoda sellainen tulevaisuuden kulkuväline, jolla taitetaan niin sanottu “last mile” eli viimeiset metrit autolta kohteeseen kaupunkiolosuhteissa.

Carr-E – Kölnissä Fordin järjestelmäinsinöörinä toimivan Kilian Vasin kehittämä laite – oli yksi niistä 633 ehdotuksesta, joita Fordin työntekijät jättivät Last Mile Mobility Challenge -kisaan. Tarkoituksena oli kehittää sähkötoiminen, henkilökohtainen liikkumista helpottava laite, jolla voi liikkua siellä, minne autoilla ei saa tai ei ole järkevää mennä. Laite auttaa näin ollen pääsemään kohteeseen auton luota.

Carr-E:llä voidaan kuljettaa enintään 120 kg:n painoista ihmistä tai tavaroita enimmillään 22 kilometrin matka 18 km/h nopeudella. Muut finalistit ovat TriCiti, taitettava sähköinen kolmipyörä, jonka voi helposti muuntaa ostoskärryksi tai golf-bägiksi, ja sähkötoiminen eChair-pyörätuoli, joka menee itse auton sisään.

“Pyörä on todellakin keksittävä uudelleen, jotta löydetään uusia tapoja liikkua”, Vas kertoo. “Kehittäessäni Carr-E:a sain inspiraatioita siitä, että Fordin toiminta on laajenemassa autoista liikkumiseen. Tiedän myös, miten nopeasti kaupungit kasvavat ja kuinka liikkuminen kaupungeissa tulee koko ajan monimutkaisemmaksi. Halusin luoda laitteen, joka tekee liikkumisesta helpompaa ja hauskempaa.”

Vas teki yhteistyötä kollegansa Daniel Harin ja esimiehensä Dr. Uwe Wagnerin kanssa sekä Euroopan Fordin suunnittelijoiden ja Aachenin yliopiston prototyyppeihin erikoistuneiden henkilöiden kanssa. Nelipyöräinen laite on suunniteltu täydentämään ajoneuvon käyttämistä osalla matkasta, esimerkiksi parkkitalon ja lopullisen kohteen välillä.

Carr-E:a voidaan käyttää myös painavien esineiden kuljettamiseen. Esine asetetaan laitteen päälle ja se seuraa omistajaansa elektronisen lähettimen kautta.

James Neugebauer, Torsten Gerhardt ja Robert Spahl kehittivät TriCiti-laitteen, jolla voi myöskin sekä liikkua että käyttää tavaroiden kuljettamiseen. Se taittuu kärryksi, jolla voi kärrätä ostoksia tai vaikka golf-bägiä, ja sen voi helposti ottaa mukaan julkisiin kulkuneuvoihin tai säilyttää autossa. Sen toimintasäde on 30 kilometriä ja huippunopeus 20 km/h.

Lommelin testiradalla Belgiassa työskentelevät Gunther Cuypers, Robin Celis ja David Longin kehittivät eChair-pyörätuolin, joka on kevyt ja osaa laittaa itse itsensä autoon. Se on suunniteltu lisäämään liikuntaesteisten itsenäisyyttä.

“Innovointi ja uudenlainen tapa ajatella on yhtä syvällä insinööriemme sydämessä kuin Henry Fordilla aikoinaan”, kertoo Walter Pijls (supervisor, Innovation Management for Mobility, Ford of Europe).

Innovaatioiden määrä Fordilla on kasvussa ja tänä vuonna tehtäneen kaikkien aikojen ennätys, mikä tarkoittaa yli 6 000 keksintöä. Yksittäisten Fordin työntekijöiden lukumäärä keksintöjen tekemisessä on myös kasvanut vuoden 2015 alusta laskien; yli 3 500 ensikertalaista on jättänyt keksinnön. 

Lue seuraavaksi