Uutiset

Autot

F-line lanseerattu – FT-Buseihin väyläohjaus

 

 

Huhti–toukokuussa F-line -varusteltu Mercedes-Benz Sprinter -bussi kiersi mukana Vehon taksikiertueella. Juha Fred kertoo, että palaute oli kannustavaa. ”Auto sai hyvää palautetta ja tarjouksia on saatu tehdä paljon kiertueen perusteella. Hinnan ja laadun suhde oli asiakkaiden mielestä paikallaan. Perusvarustelun hinta tälle F-line Sprinterille on 21 550 euroa ja hinta sisältää väyläohjauksen.”

Oma väyläohjaus

Edistyksellinen väyläohjaus on Fix-Ten Oy:n autosähköinsinööri Eija Ruohon käsialaa. ”Väylä antaa paljon mahdollisuuksia jatkokehitykseen”, sanoo Ruoho, joka teki insinöörityökseenkin jo väyläohjauksen taksiin. ”Nykyisiin autoihin on varsin monimutkaista rakentaa sähkökäyttöisiä piirejä häiritsemättä auton omaa järjestelmää. Kun rakennetaan väylän avulla akulta lähtien täysin erillinen järjestelmä, ei tule yhteensopivuusongelmia. Saamme esimerkiksi viihdekeskuksen toimimaan, vaikka avaimet otetaan virtalukosta, mikä saattaa olla eduksi erinäisissä tilanteissa.”

”Boksi tulee meille antamillamme ohjelmilla valmiiksi ohjelmoituna Italiasta. Asennus on siten varsin yksinkertaista ja nopeaa, sillä tehtäväksi jää johtojen kytkentä. Väylän kautta voidaan tehdä erilaisia valojen himmennys- ja kirkastusohjelmia, erilaisia puhallinnopeuksia ja niin edelleen. Käyttöpaneeli on nyt vielä tässä numeronapein, mutta aivan näinä päivinä saamme lopulliset symbolein varustetut etupaneelit bokseihin.”

Fiatit jälleen tuotannossa

Mercedes-Benzin lisäksi FT-Bus -mallistoa tehdään Fiatin hyötyautoista. Maahantuojan vaihtumisen takia muodostunut autojen saatavuusongelma on nyt saatu hyvällä ja järkevällä tavalla ratkaistuksi ja Ducatoista sekä Scudoista on jälleen alettu rakentaa FT-Buseja. Ensimmäiset uuden maahantuojan FT-Bus-Fiatit lähtevät toimituksiin kesäkuulla. F-line -varustelu on saatavana Sprinterin ohella myös Vitoon ja Fiatin malleihin.

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi