Uutiset

Autot

Dacia Dokker kiilaa ekonomian ehdoilla

Pienet pakettiautot ovat viimeisen vuosikymmenen aikana kasvattaneet markkinaosuuttaan Euroopassa varsin kiivaaseen tahtiin. Osaltaan kasvu johtunee verkkokaupan mukanaan tuomien kuriirikuljetusten lisääntymisestä, mutta oma osuutensa on varmasti niin kaupunkien ruuhkien pahentumisessa kuin pienten pakettiautojen tarjonnan kasvussakin.

Romanialaissyntyinen, mutta sittemmin ranskalaistunut Dacia on kilpaillut tässä nuoressa ajoneuvoluokassa vuosituhannen vaihteen jälkeen esitellyllä Logan-mallistolla, joka on niittänyt mainetta lähinnä edullisuudella ja yksinkertaisuudella sekä luotettavuudella. Ainakin Suomessa suosiota ovat hillinneet alhainen turvallisuustaso yhdessä tavaratilan oviratkaisun kanssa. ESP-ajonvakautusjärjestelmän puuttuminen ja tavaratilan saranaovet ovat monin paikoin nousseet kaupankäyntiä hidastaviksi ja välillä jopa estäviksi tekijöiksi.

Vuonna 2013 myös Suomen Dacia-myyntipisteissä tehdään tavara-autokauppaa täysin uuden tuotteen turvin. Juhannuksen jälkeen lehdistölle esitelty Dacia Dokker on täysin uusi auto, joka vastaa käyttäjien asettamiin haasteisiin niin henkilö- kuin tavara-autonakin. Suunnittelun aikana mielessä on pidetty käytännöllisyys ja monipuolisuus kilpailukykyistä hinnoittelua unohtamatta.

Mukautuvuutta tavarankuljetukseen

Valmistaja kertoo Dacia Dokkerin olevan yksi markkinoiden tilavimmista ja muuntautumiskykyisimmistä vaihtoehdoista niin henkilö- kuin tavaraliikenteeseenkin. Henkilöautona Dokker tarjoaa istuinpaikan viidelle henkilölle, joiden matkatavaroille on varattu 800 litran tavaratila. Matkustamon penkkirivi taittuu 40/60 suhteessa, jolloin tavaratilan määrä kasvaa jopa kolmeen kuutioon saakka. Matkustamoon kuljetaan kanssakilpailijoiden tavoin ikkunallisten liukuovien kautta.

Tavara-autona markkinoitava Dokker Van nielaisee valmistajan antamien mittojen mukaan 3,3 kuution kasan paketteja. Takaovista on matkaa ohjaamon ja tavaratilan toisistaan erottavaan väliseinään liki 1,9 metriä, mikä on kelpo lukema tämän kokoluokan ajokissa. On kuitenkin muistettava, että väliseinä on taaksepäin kallistuvaa mallia, jolloin käytännössä hyödynnettävä tavaratila on tätä lyhyempi. Tavaratilan korkeudeksi kerrotaan 1,2 metriä leveyden ollessa 1,4 metriä. Pyöränkoteloiden välistä mitattuna lukema on 1,1 metriä.

Auton takaa löytyy aina 180 asteeseen aukeavat pariovet, ylöspäin aukeavaa luukkua ei ole luvassa edes lisähintaan. Tavara-auton perusvarustukseen kuuluu umpinainen liukuovi oikealle puolen ja lisävarustelistalta vastaava ovi löytyy myös vasemmalle puolen autoa. Suomeen tuotavien ajokkien vakiovarustelua ei ole vielä määritelty, mutta mitä ilmeisimmin ovien ikkunat yhdessä vaneroinnin kanssa löytyvät lisävarusteiden joukosta. Lattian sidontalenkit kuuluvat ”hinnat alkaen” –malliin.

Osa käyttäjistä tulee varmasti arvostamaan kääntyvän väliseinän ja paketoitavan matkustajanistuimen sisältävää Dacia Easy Seat –ratkaisua, jonka avulla tavaratilan pituus kasvaa reiluun 3,1 metriin saakka. Daciassa ratkaisu on kilpailijoita edistyksellisempi, sillä paketoitu matkustajan istuin on helposti irrotettavissa, mikä kasvattaa kuormatilan käytettävyyttä ja kokoa entisestään. Easy Seatin ainoa haittapuoli piilee verkkoväliseinässä, jonka ominaisuudet ääni- ja lämpöeristyksen kannalta ovat Suomessa suosittua umpiratkaisua heikommat. Oletettavasti Suomen vakiovarusteluun kuuluu juuri ikkunallinen kiinteä väliseinä, jolloin taittuva verkkoväliseinä löytynee maltilliseen hintaan lisävarusteiden joukosta.

Koeteltu kampe

Dacia Dokker ei romanialaisesta taustastaan huolimatta ole enää eurooppalainen auto, sillä valmistustoiminta on viety Marokkoon, missä Dacia avasi viime keväänä huippunykyaikaisen autotehtaan. Dokkerin ohella Tangerin tehtaalla valmistetaan myös aiemmin keväällä esiteltyä Lodgy-tila-autoa. Dacian mukaan tehtaan vuotuinen kapasiteetti on tällä hetkellä 170 000 ajoneuvossa, mutta jo lähivuosien aikana tuotantomäärä on tarkoitus nostaa 400 000 ajoneuvoon.

Suomeen vasta alkuvuodesta 2013 saapuva Dokker yhdessä sisarmallinsa Dokker Vanin kanssa käyttää yhteistä pohjalevyä tila-auto Lodgyn kanssa. Täysin uudessa pohjalevyssä on McPherson-tyyppinen, kolmiotuin vahvistettu etujousitus, takana hyödynnetään vääntösauvoihin ja kierrejousiin perustuvaa ratkaisua. Henkilöautojen varustukseen kuuluu myös kallistuksenvakaaja, jolla parannetaan kaarreajon ominaisuuksia.

Dokkerin tuotanto-ohjelma pitää sisällään neljä eri moottorivaihtoehtoa. Bensiinillä käyviä vaihtoehtoja ovat täysin uusi 1,2 litran TCe 115 yhdessä koetellun 1,6 litran MPI 85 –moottorin kanssa. Dieselkäyttöiset 1,5 litran dCi 75- ja 90 –moottorit ovat näyttäneet kykynsä aiemmin muun muassa Renault Kangoossa. Valmistajan mukaan dieselmoottoreiden kulutuslukema jää 4,5 litraan sadalla kilometrillä. Vaihteistona on aina viisiportainen manuaalivaihteisto.

Turvallisuus on seikka, johon Dacian suunnittelijat ovat panostaneet huomattavan paljon. Lisävarustelistalta löytyy nyt myös aiemmin puuttunut ESP-ajonvakautusjärjestelmä, joka pitää sisällään myös luistonestojärjestelmän ja kallistuksenvakaustoiminnon. Henkilöautojen vakiovarustukseen kuuluu kuljettajan ja etumatkustajan turvatyynyt sekä B-pilarin sivuturvatyynyt, tavara-autossa lähtökohtana on kuljettajan turvatyyny.

Lupauksia herättävä

Ensituntumaa uuteen Dokkeriin tarjoiltiin kesäisessä kelissä Wienin liepeillä. Ensimmäisenä käteen lyötiin 90-hevosvoimaisella dieselkoneella varustetun henkilöauton avaimet. Yleisnäkymä ohjaamossa on luottamusta herättävä, sillä loogisesti sijoitetuista kytkimistä välittyy tukeva ja kestävä tunnelma.

Koeajokissa keskikonsolia hallitsee Media Nav –multimediajärjestelmä, johon kuuluu niin bluetoothin kautta toimiva handsfree kuin audiolaitteet yhdessä navigaattorin kanssa. Alustavan arvion mukaan järjestelmän hinta on erittäin kilpailukykyinen, mikä varmasti kasvattaa sen suosiota myös suomalaiskäyttäjien parissa.

Ohjauspyörässä on aikaisemmasta poiketen sekä etäisyyden- että korkeudensäätömahdollisuus. Kuljettajan istuimessa on siinäkin korkeudensäätömahdollisuus, mikä helpottaa sopivan ajoasennon löytämistä. Markkinoilta väistyvään Loganiin verrattaessa kuljettaja istuu nyt 35 milliä ylempänä, mikä parantaa näkyvyyttä auton ympäristöön.

Maantiellä Dacia vakuuttaa täyttävänsä myös vaativan käyttäjän tarpeet, sillä 90-hevosvoimainen moottori lennättää uutuusajokkia varsin pirteästi vaihtelevalla ja mäkisellä tiestöllä. Myös viisiportainen vaihteisto vakuuttaa toimivuudellaan tarjoten sopivia välityksiä myös moottoritieajoon. Ensimmäisenä huomio kiinnittyy auton hiljaisuuteen, sillä niin moottorista kuin renkaistakin kantautuva melu on onnistuttu eristämään auton ulkopuolelle. Karkealla suomalaistiestöllä tilanne saattaa olla toinen, mutta äänieristyksen taso on kiistatta lupauksia herättävä. Välimeren eteläpuolella tehty kokoonpano täyttää omalta osaltaan sille asetetut vaatimukset, sillä työn jälki on huoliteltua eikä ohjaamoon kantaudu ylimääräisiä kitinöitä. Parin tunnin istumisen jälkeen huomaa, että istuimen tarjoama tuki ei yllä kaikkien kilpailijoiden tasolle.

Pakettiratkaisu

Koeajojen aikana otettiin tyypit myös 75-hevosvoimaisesta tavara-autosta, joka kantoi kyydissään 350 kilon kuormaa. Ajo-ominaisuudet olivat edelleen hyvin henkilöautomaiset, joskin moottorin miedommat ominaisuudet heijastuivat lisääntyneen vaihtamistarpeen muodossa. Tavara-auton melutasossa oli selvä ero vastaavaan henkilöautoon, mikä johtui paljolti vain seinälinjan puoliväliin saakka ulottuvasta vaneroinnista ja verkkoväliseinästä.

Vakionopeudensäädin ei kuulu Dokkerin varustevalikoimaan, mutta samaa asiaa ajetaan Suomessa vähälle huomiolle jääneen ja lisävarusteiden joukosta löytyvän nopeudenrajoittimen avulla. Rajoitinta käyttämällä välttää ylinopeuden, joskin kaasujalka joutuu tekemään työtä koko ajan. Nopeudenrajoittimen yhtenä etuna on reagointiajan lyhentyminen esimerkiksi ruuhkatilanteissa – vauhti hidastuu heti kaasun hellittämisen jälkeen.

Ensikosketus uuteen Daciaan jättää jälkeensä lähinnä positiivisia ajatuksia, joita vahvistaa olettamus kilpailijoita edullisemmasta myyntihinnasta. Maahantuojan mukaan hintaneuvottelut yhdessä vakiovarusteiden määrittelyn kanssa ovat edelleen kesken, mutta tähtäimen kerrotaan olevan jossakin 16 – 18 000 euron haarukassa. Edullisuus yhdistettynä varsin onnistuneeseen tuotteeseen ja kolmen vuoden tai 100 000 kilometrin takuuseen tulee mitä ilmeisimmin nostamaan Dacian asemaa pienten pakettiautojen markkinoilla. Dokker on tuotteena hyvin länsimainen ja laadukas, mikä tekee siitä kovan kilpailijan myös samoissa toimipisteissä myytävälle Renault Kangoolle. Renaultin edustajien mukaan Kangoon markkina-asema pysyy kuitenkin entisellään muun muassa lukuisten räätälöintimahdollisuuksien ansiosta. Dokkeria myydään juuri sellaisena kuin se on.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi