Uutiset
Apuväline 2015: Teknologiset uutuudet tuovat yhdenvertaisuutta
Tampereella 5.–7.11. pidettävä Apuväline 2015 -tapahtuma tuo ainoana Suomessa saman katon alle ratkaisut, jotka auttavat vanhusten ja vammaisten arjen sujuvuutta sekä hoiva-alan ergonomiaa. Luvassa on mm. faktapitoisia ja inhimillisiä keskusteluja, asiantuntijoiden puheenvuoroja, tuote- ja lajiesittelyjä sekä vammaisurheilun haastekisoja. Media on tervetullut seuraamaan tapahtumaa.
Apuväline 2015 -tapahtuman teemana on esteettömyys. Se on kolmen päivän ajan läsnä ja puheenaiheena lähes kaikkialla Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa. Tapahtuma on myös esteettömyyttä tarvitsevien ja sitä kehittävien ihmisten kohtaamispaikka. Torstaipäivä on suunnattu sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille.
– Ympäristön esteettömyys on saavutettavuutta ja helppokäyttöisyyttä. Paljon on kyse myös ajattelutavasta, asenteista ja toisten huomioon ottamisesta. Esteettömyys on turvallisuutta ja laatua. Se on välttämätöntä itsenäisen ja yhdenvertaisen osallistumisen näkökulmasta, toteaa Invalidiliiton viestintäjohtaja Sinikka Rantala.
Tapahtuman avajaisissa Invalidiliitto ja Rakennustietosäätiö jakavat Esteetön Suomi -palkinnon. Se annetaan toiminnasta, joka on merkittävällä tavalla edistänyt rakennetun ympäristön esteettömyyttä.
Apuväline-messut järjestävät Expomark Oy, Invalidiliitto ry, Näkövammaisten Keskusliitto ry ja Sailab ry.
Uusimmat sovellukset apuna arjessa
Apuväline 2015 -tapahtumassa on paikalla yli 200 apuväline-, kuntoutus-, hoiva- ja sosiaalialan näytteilleasettajaa.
Näkövammaisten keskusliiton osastolla (204) esiteltävä suomalainen BlindSquare on sokeille suunnattu paikkatietosovellus, joka on palkittu kansainvälisissä digisovelluskilpailuissa. BlindSquare mm. kertoo ääneen halutun kohteen etäisyyden ja suunnan sekä opastaa käyttäjän sinne. BlindSquaren pääkehittäjä Ilkka Pirttimaa MIPsoftista kertoo sovelluksesta ja sisätilapaikannuksesta Ohjelma-areenalla lauantaina klo 13. Sovelluksen ilmainen kokeiluversio on käytössä tapahtuman ajan. Sen voi ladata osoitteesta bit.ly/bsqevent
Kajo Apuvälineiden osastolla (626) voi tutustua Suomessa kehitettyihin kommunikointia helpottaviin teknologioihin. Muun muassa Quha Zono -hiirellä voi ohjata tietokonetta päätä liikuttaen. DialoQ-sovellus mahdollistaa puhelimen käytön puheohjauksella.
Suomen aivotutkimus- ja kuntoutuskeskus Neuron (osasto 709) kertoo osastollaan muun muassa VEKU-hankkeesta, joka kehittää pelillistä etäkuntoutusmenetelmää aivohalvauspotilaiden kuntoutukseen. HUR (osasto 102) taas esittelee kuntoutukseen tarkoitettua helppokäyttöisten voimaharjoittelulaitteiden ja ohjelmistojen yhdistelmää, joka tehostaa harjoittelua sekä tarjoaa seurantatietoa kuntoutuksen etenemisestä.
Näytteilleasettajien uutuustuotteista kerrotaan verkkosivuilla:
http://www.apuvaline.info/messuluettelo/index.tmpl?sivu_id=7676&na=1
Erityistä liikkumista ja urheilua arjessa ja huipulla
Heti Apuväline 2015 -tapahtuman alkajaisiksi torstaina 5.11. kello 10 julkistetaan Ohjelma-areenalla ensimmäiset urheilijavalinnat Rion paralympialaisiin.
Paikalla on myös muita huippu-urheilijoita, jotka ovat edustaneet Suomea kansainvälisissä kisoissa. Sisujengistäkin tuttu yleisurheilija Noora Koponen kilpaili heinäkuussa Special Olympics -maailmankisoissa pituushypyssä ja 200 metrin juoksussa.
– Ihmiset ovat olleet tosi kiinnostuneita ja tulleet juttelemaan urheilemisestani sen jälkeen, kun tultiin kesällä Los Angelesista. Se on tuntunut tosi mukavalta, lauantaina 7.11. Liikuntamaan Special Olympics -pisteellä tavattavissa oleva Koponen kertoo.
Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU ry:n Liikuntamaa (E-halli) on Suomen suurin vammaisurheilun ja -liikunnan esittelytapahtuma, jonka yli 30 toimintapisteessä voi testata eri lajeja aina judosta biljardiin ja yleisurheilusta ratsastukseen. Siellä ovat esillä myös liikuntaa helpottavat ja sen mahdollistavat apuvälineet. Juontajana toimiva Duudsonien Jarppi pääsee pyörätuolirugbyn haasteotteluun lauantaina kello 10.20.
Apuväline 2015 -tapahtuman liikkumista helpottavat ratkaisut sekä vertaiskokemukset ja opastukset liikkumiseen liittyen kannustavat liikkeelle vammasta tai vammattomuudesta huolimatta. Esimerkiksi Apuvälineradalla Invalidiliiton asiantuntija neuvoo muun muassa pyörätuolin ja rollaattorin kanssa liikkumisessa sekä niitä käyttävien henkilöiden avustamisessa.
Kehittyvät apuvälineet ovat korvaamaton osa arkea
Tietoiskulavalla pohditaan apuvälinepalveluiden nykytilaa ja tulevaisuutta torstaina ja perjantaina klo 10.30. Toimintaterapeutti Anne Ojala Tays:n apuvälineyksiköstä sekä 12-vuotiaan lapsen äiti ja omaishoitaja Sari Riskumäki tuovat keskusteluun omat näkökulmansa perjantaina.
– Tasa-arvoiset ja yhtäläiset apuvälinepalvelut ovat lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälinepalveluiden tavoite. Alan teknologinen kehitys haastaa toimijat entistä aktiivisempaan ja laajempaan yhteistyöhön, jotta tavoite voi toteutua, toteaa Anne Ojala.
Sari Riskumäki pitää toimivia apuvälineitä korvaamattomina arjen sujuvuuden sekä hoidettavan ja omaishoitajan turvallisuuden näkökulmista. Apuvälineiden yksilöllinen muunneltavuus ja käyttömahdollisuus erilaisissa tilanteissa ja paikoissa on tärkeää.
– Apuvälineet helpottavat arkea fyysisesti ja henkisesti. Ne estävät työtapaturmia ja ennaltaehkäisevät fyysistä ylikuormittumista. Esimerkkinä nostimet, jotka auttavat vaikkapa autoon siirtymisessä. Kommunikoinnin ja aistitoimintojen apuvälineet mahdollistavat kuulo- ja näkövammaisen osallistumisen kodin ulkopuoliseen toimintaan. Pienillä asioilla on iso merkitys, Riskumäki sanoo.
Apuväline 2015 -tapahtuman yhteydessä järjestetään myös muun muassa Kuntoutussymposium, Liiku terveemmäksi esteettä -seminaari, Kiikun kaakun kotona -verkostotapaaminen ja esteettömyyskartoittajien tapaaminen. Ne on suunnattu sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille, yhdistystoimijoille ja muille aiheista kiinnostuneille. Lisätietoa niistä:
Kuntoutussymposium – Fokuksessa osallisuus:
5.11.2015 klo 9–16,Tähtien Sali
Liiku terveemmäksi esteettä -seminaari:
5.11.2015 klo 12–16, Riga
KOTONA KIIKUN KAAKUN -verkostotapaaminen:
5.11.2015 klo 10–12, Mars- ja Jupiter-salit
Esteettömyyskartoittajien tapaaminen:
6.11.2015 klo 9.30–13, Riga
Messualueella palvelee Pimé Café, joka tarjoaa kahvin ja teen ohella ymmärrystä näkövammaisuudesta. Pimeässä kahvilassa tarjoilijoina ja opastajina toimivat nuoret näkövammaiset.