Uutiset

Autot

17 000 kilometriä ja 11 maata – suomalaisbussin matka halki Afrikan

Etelä-Afrikasta Egyptiin matkannut suomalaisbussi on saapunut maaliin onnellisesti. Täysin mutkitta matkasta ei selvitty.
Kuljettaja: ”En suosittele Afrikassa autoilua kenellekään”

Maailmanympärimatkaa tekevän suomalaisbussin kenties eksoottisin etappi on saavuttanut päätepisteensä. Matkaa tehtiin Afrikassa kaikkiaan noin 17 000 kilometriä. Etelä-Afrikan Kapkaupungista Egyptin Aleksandriaan kulkeneen reitin varrelle osui 11 maata.
– En suosittele Afrikassa autoilua kenellekään, varsinkaan pimeässä. Teillä on paljon ihmisiä ja eläimiä, jotka tekevät autoilusta vaarallista. Paikalliset ottavat myös isoja riskejä liikenteessä eivätkä noudata liikennesääntöjä. Ratin takana ei naurata, varsinkin kun tiet ovat välillä kauheita, sanoo linja-autoa neljän kuukauden ajan luotsannut kuljettaja Jani Laine.

Koko matka taitettiin 27-vuotiaalla bussivanhuksella. Afrikan mantereen taittaminen on sekä matkustajille että Ajokki Royalille kova saavutus. Auto joutui vuoristoisilla ja huonoilla teillä tiukille. Bussi suoriutui Afrikan halki kuin ihmeen kaupalla
Moni epäili matkan onnistumista ja vanhan bussin kestävyyttä, mutta kippari Laine luotsasi kulkuneuvonsa Afrikan halki haasteista huolimatta. Ajokista hajosi heti siirtoajon toisena päivänä rengas.
Paineilmajärjestelmää jouduttiin korjaamaan muutamaan otteeseen matkan aikana, startin kanssa oli ongelmia, kaasu hirtti kiinni, pyyhkijät eivät toimineet koko reissulla ja sähkökytkennät syttyivät kerran palamaan. Bussi on myös niin matala, että puskuri otti useamman kerran osumia.

– Kun rengas toisena päivänä hajosi, tajusin saman tien, että tulossa on kova matka. Usko matkaan ja perille pääsemiseen ei kuitenkaan kokonaan loppunut missään vaiheessa. Haastavinta reissussa ei olleet Ajokin pienet tekniset viat, vaan Afrikan tiet ja liikenne. Tansania, Kenia ja Etiopia olivat autolle kovimmat maat, oikeastaan liian haastavat. Pitäisi olla maastobussi, jotta olisi parempi ajaa, Laine sanoo.
– Teitä onneksi rakennetaan, joten ehkä 5-10 vuoden päästä tämäkin reitti on helpompi. Tosin itse en ajatellut vastaavaa bussireissua Afrikkaan tehdä. ”Positiivista on, ettemme kohdanneet aseellisia ryöstöjä”

Pikavuoron matkalle osui 10 rajanylitystä, joiden sujuvuus jännitti etukäteen. Suurin osa yksistä onnistui lopulta kuitenkin helposti. Reitti kulki Etelä-Afrikan, Namibian, Botswanan, Sambia, Zimbabwen, Malawin, Tansanian, Kenian, Etiopian, Sudanin ja Egyptin kautta.
– Hankalinta reissussa oli byrokratia. Etenkin Egyptin byrokratia oli äärimmäisen hankalaa ja olen siihen pettynyt, Laine sanoo. Erittäin positiivista puolestaan on se, ettei kukaan sairastunut vakavasti emmekä kohdanneet aseellisia ryöstöjä. Pääsimme turvallisesti perille. Kaiken muun varmasti ymmärtää myöhemmin paremmin, tiivistää Laine.

Bussin kulkua on voinut seurata Rantapallo-matkailusivuston Pikavuoro Maailman ympäri -blogissa, jonne matkasta on raportoinut Pikavuororeportteri Anu Vaheristo.
– Tämä on rankin matka, jonka olen koskaan tehnyt, ei todellakaan mikään lomareissu. Olen kuitenkin äärimmäisen iloinen ja onnellinen, että olin mukana, tiivistää Vaheristo tuntemuksiaan matkan jälkeen.
Seuraavana vuorossa Eurooppa – Ajokki tulee vapuksi kotiin

Ajokki Royal starttasi maailmanvalloitukselleen Salosta tammikuussa 2011, jolloin bussi vei matkustajansa maateitse Bangkokiin. Sen jälkeen Pikavuoro on kiertänyt jo neljällä mantereella ja tänä keväänä edessä on vihdoin paluu Suomeen.

Pikavuoron viimeinen etappi starttaa Istanbulista 5.4.2015 ja kotiinpaluuta on tarkoitus päästä juhlimaan vappuna. Kippari Laine on lähdössä lyhyen Suomen-vierailunsa jälkeen Pikavuoron viimeiselle etapille hyvissä tunnelmissa.

Kuvat: Rantapallo.fi/Anu Vaheristo
Blogi luettavissa osoitteessa:
http://www.rantapallo.fi/pikavuoro/

Lue seuraavaksi