Uutiset
Painosta puolet pois
Mikkelissä toimiva Fibrocom Oy luonnehtii itseään komposiittirakenteiden järjestelmätoimittajaksi, joka on keskittynyt yksinomaan ontelokomposiittirakenteiden kehittämiseen ja valmistamiseen. Kumipyöräkalustoon ontelokomposiittia alettiin yhdistää kymmenkunta vuotta sitten, joskin tätä keveää ja iskunkestävyydeltään erinomaista materiaalia on hyödynnetty lukuisissa kohteissa kohta parin vuosikymmenen ajan.
”Ontelokomposiittia on käytetty muun muassa Pendolinojen ja Allegro –junien alustoissa sekä IC-vaunujen rakenteissa”, valottaa toimitusjohtaja Mauri Laitinen kehittämänsä materiaalin käyttökohteita, jotka löytyvät useimmiten kuljetusvälineistä. Laitisen mukaan kymmenkunta ontelokomposiittialan osaajaa työllistävä yritys on valinnut linjakseen tiiviin yhteistyön oman alansa johtavien toimijoiden kanssa.
”Markkinoilla on muitakin komposiittivaihtoehtoja, joskin Fibrocom on keskittynyt vain ja ainoastaan patentoidun ontelokomposiitin ympärillä tapahtuvaan tuotekehitykseen ja valmistukseen”, valottaa Laitinen luotsaamansa yrityksen toimialaa.
Kiskoilta ontelokomposiitti kääntyi kumipyörille turveaumojen kautta.
”Kiinnostuksemme kumipyöräkalustoon syttyi vuosituhannen vaihteen jälkeen, jolloin VTT ja Vapo yhteistyökumppaneineen alkoivat tutkivat mahdollisuuksia turveautojen keventämiseksi”, kertaa Laitinen komposiittikorien lyhyttä historiaa. Prototyypin suunnittelu alkoi vuonna 2003 ja jo seuraavana vuonna alkoivat kenttäkokeet aikaisempaa keveämmällä yhdistelmällä. Kaupallinen yhteistyö perävaunuvalmistajien kanssa alkoi vuonna 2005 ja tämän jälkeen suomalaisasiakkaille on toimitettu jo yli sata komposiittikoria, joilla liikutetaan niin turvetta, haketta kuin kiviaineksiakin.
”Turvekuljetuksiin valmistetun prototyyppiyhdistelmän perävaunu on edelleen liikenteessä, vetoauto sen sijaan on jouduttu uusimaan tulipalon seurauksena”, kertoo tehtaan tuotannosta vastaava Jari Outinen.
Keveyttä kestävyyden ehdoilla
Ontelokomposiitin kehittäjän, Mauri Laitisen mukaan rakenteen kiistattomia etuja ovat keveys ja lujuus sekä näiden mukanaan tuoma pitkä käyttöikä vettymättömyyden ohella. Muotissa yhtenä kokonaisuutena valmistettava komposiittikori on täysin saumaton, mikä tekee rakenteesta erittäin tiiviin ja kestävän. Komposiitti soveltuu myös kokosivuaukeaviin rakenteisiin, silloin avattavat seinät valmistetaan irtonaisina muiden seinien ollessa kiinteä osa lattiarakennetta.
”Kehittämämme valmistustekniikka on erittäin joustava taipuen myös asiakkaiden yksilöllisiin vaatimuksiin. Kaikki johdotukset, putkitukset ja muut rakenteet kiinnikkeineen voidaan integroida korirakenteeseen jo valmistuksen yhteydessä”, valottaa Laitinen helposti muotoiltavan ontelokomposiitin etuja. Integroitujen rakenteiden ansiosta myös kuormatilan alapuoli on täysin sileä, mikä vähentää lumikuorman kertymistä rakenteisiin.
Laitisen mukaan ontelokomposiitista valmistetun SuperCont- hake- tai turvekorin omamassa jää noin puoleen käytössä olevaan, perinteiseen elementtiratkaisuun verrattuna. Tilavuudeltaan 55 kuution korin massaksi Laitinen lupaa jopa alle 900 kiloa, perävaunun 90 kuution korin painoksi toimitusjohtaja kertoo noin 1400 kiloa.
”Monesti 22 tonnia on pidetty alarajana turveyhdistelmän omamassalle, mutta oikeiden ratkaisujen avulla voidaan päästä alle 19 tonnin yhdistelmämassaan, vakuuttaa myyntipäällikkö Samu Avikainen, jonka mukaan toiminnan kulurakennetta ja kokonaiskannattavuutta seuraavat liikennöitsijät ovat kiitettävästi ottaneet yhteyttä etsiessään toimintaansa parhaiten sopivaa ratkaisua.
”Voimme tarjota varteenotettavan vaihtoehdon uusia teknisiä ratkaisuja etsiville liikennöitsijöille, joiden kannattaa vertailupohjan saamiseksi pyytää tarjous sekä perinteisestä, että SuperCont-rakenteesta”, painottaa Avikainen.
Kuormatiloilta vaaditaan myös kestävyyttä ja luotettavuutta, joten keventäminen ei saa tapahtua kestävyyden kustannuksella. Laitisen mukaan ontelokomposiitti on osoittautunut erittäin onnistuneeksi valinnaksi myös onnettomuustilanteiden yhteydessä.
”Onnettomuuksiin ajautuneet komposiittikorit ovat selvinneet tapahtuneista totuttua pienemmillä vaurioilla, mikä on vähentänyt onnettomuuksista johtuvaa seisonta-aikaa”, vakuuttaa Laitinen esitellessään samalla valokuvia komposiittikoreja kohdanneista onnettomuuksista.
Ontelokomposiitti jakautuu voimia pysäyttäviin osastoihin, joten vaurio rajoittuu yksinomaan iskun alueelle. Rakenteen ansiosta komposiittiin syntynyt vaurio voidaan korjata laminoimalla vauriokohtaan uusia kerroksia.
”Pyrimme tekemään kaikki vauriokorjaukset täällä omissa tiloissamme, joskin työ voidaan tehdä yhtä hyvin myös paikallisella, elementtirakenteiden korjaamiseen perehtyneellä korjaamolla, sillä käytettävät menetelmät ovat yleisesti tunnettuja”, muistuttaa Outinen, jonka mukaan korjaustyö kannattaa kuitenkin aina aloittaa yhteydenotolla Fibrocomin asiantuntijoihin.
Siirtokontti moneen kuljetusmuotoon
Kiinteissä kuormatiloissa Fibrocom tekee tiivistä yhteistyötä lähinnä suomalaisten perävaunu- ja päällirakennevalmistajien kanssa, joskin tuotantoon halutaan tuoda myös ”omia” tuotteita. Mikkeliläisyritys onkin yhteistyössä useiden metsäenergia-alan toimijoiden kanssa kehittänyt energiahakkeen yhdistettyihin kuljetuksiin soveltuvan siirtokontin.
”Metsävaroista valmistettavaa bioenergiaa tehdään tulevaisuudessa entistä enemmän ja aikaisempaa kauempana käyttökohteesta. Pitkillä matkoilla kumipyöräkuljettaminen on kallista ja siirtokuormaus eri kuljetusmuotojen välillä on aikaa vievää ja kallista sekin”, valottaa Laitinen siirtokontin synnyn taustoja.
Ontelokomposiittirakenteisen SuperCont-siirtokontin mitoituksessa on huomioitu tieliikenteen mitat ja massat, mutta myös eri kuljetusmuotojen erityispiirteet. Pituudeltaan 20 jalan kontissa on koukku- ja vaijerivaihtolavatartunnat metsäpään kuljetusta varten. Rautatiekuljetusta varten kontissa on standardinmukaiset konttilukot ja ratapiha- tai muuta käsittelyä varten trukkitaskut trukilla tehtävää käsittelyä varten.
Standardimitoitukseen pohjautuvaa siirtokonttia voidaan hyödyntää tehokkaasti kaikissa eri kuljetusmuodoissa niin maalla kuin vesilläkin. Konttien käyttöä puoltaa myös kysynnän suuret kausivaihtelut kelin ja vuodenaikojen mukaan. Konttien etuna on myös niihin sitoutuneen pääoman pieni määrä verrattuna autoalustaiseen ratkaisuun. Kontti antaa mahdollisuuksia myös pienimuotoiseen välivarastointiin, sillä ontelokomposiitilla on verrattain hyvät lämmöneristysominaisuudet.
”Lämmöneristävyyttä testattiin lastaamalla märkää turvetta konttiin, joka vietiin laboratorio-olosuhteissa -30 asteen pakkaseen vuorokauden ajaksi. Kuorman kippaaminen ei tuottanut minkäänlaisia ongelmia pakkasjakson jälkeen”, vakuuttaa Laitinen, jonka mielestä pitkät perinteet yhdessä ennakkoluulojen kanssa ovat edelleen suurimmat esteet komposiittikorien yleistymisen tiellä.
”Komposiittia pidetään verrattain kalliina materiaalina, mitä se ei kuitenkaan ole huomioitaessa kokonaiskustannustaso kaikkine vaikutuksineen. Ontelokomposiittirakenteisen hake- tai turveyhdistelmän hankintahinta korin ja perävaunun osalta on karkeasti arvioiden 10-15 prosenttia perinteistä ratkaisua kalliimpi”, laskee Avikainen muistuttaen paremman kestävyyden, alhaisemman painon yhdessä paremman korjattavuuden ja jällenmyyntiarvon yhteisvaikutuksesta toiminnan kannattavuuteen.
”Vanhimmat korit on siirretty jo kolmannen alustan päälle, joten komposiittikorin käyttöikä on totuttua pidempi. Junakalustossa käyttöiäksi lasketaan 30 vuotta, mikä on varsin pitkä kumipyöräkalustoon verrattuna”, päättää Laitinen.
Oheisen linkin kautta pääset lukemaan autoiljan kokemuksia ontelokomposiitista.
https://autokanta-com.directo.fi/koneporssi/yritysuutisia/kuljettaminen/?x133244=5225456
Ari Perttilä