Uutiset

Työkoneet

JT-Expo 2009 – Mopoauto etenee äänettömästi ilman päästöjä

Ranskalainen Mega eCity Pro täydentää J-Tradingin mopoautojen valikoimaa. Viime vuonna koeajoimme vastaavilla konepäivillä Mega Multitruck mopoauton, jonka voimanlähteenä on Kubotan diesel (KP 4/2008 löytyy lehtiarkistosta www.koneporssi.com). Jos lavamopon ohjaamossa diesel hieman jyrisikin häiritsevästi, niin nyt Mega eCityn akkujen energialla edetään hiirenhiljaa eli lähes äänettömästi. Ulospäin ei kuulu oikein mitään, ohjaamossa pyörien humina on vallitseva ääni silloin kun vierustoveri on vaiti. Myös Multitruck-tavaramopoista on saatavilla sähköversio.

Mega eCityn Hiljaisuuden huomaa jo virta-avainta kääntäessä. Ajovalmiuden saavuttamisesta kertoo vain pieni releen naksahdus. Eli heti kun virta-avainta on käännetty yksi pykälä, niin ollaan valmiita tien päälle.

Ajaminen autolla on helppoa. Vaihdevivulla valitaan eteen/taakse ajo ja sen jälkeen hallinnassa tarvitaan vain kaasua ja jarrua – ja tietenkin ohjauspyörää. Mopoauton maksiminopeudeksi luvataan yli 60 kilometriä tunnissa. Tällä nopeudella kulkeva mopoauto on luokkaa L7e ja vaatii sitten jo B-kortin. Mega eCity painaa tyhjänä 750 ja lastattuna maksimissaan 1025 kiloa. Takalaatikko on yllättävän tilava (900 litraa). Se tietää sitä, että Mega eCity soveltuu vaikka kauppakassiksi kaupunkitalouteen. Mega eCity vaatii siis kuljettajaltaan B-kortin, mutta Multitruck-mallistosta löytyy myös malli, jolla mopokortti-ikäinen jälkikasvu voi opetella pikkuauton
luotsaamista liikenteessä.

Valmistaja lupaa yhden täyslatauksen ajomatkaksi 50-70 kilometriä. Tyhjien akkujen lataaminen täyteen kestää 8-9 tuntia. Toisaalta akkuja voi ladata aina tauon sattuessa taivallukseen. Esimerkiksi työkäytössä lounastauolla saadaan akkuihin ladattuja lisäkilometrejä iltapäivän ajoihin. Akkujen kestoiäksi luvataan nelisen vuotta.

Akkukäyttöisissä pikkuautoissa on kaupunki- ja taajamaoloissa järkeä. Ainut nopeankin yleistymisen estävä haitta on hinta. Se esti myös sen, että allekirjoittanutkaan ei ilahduttanut kotiväkeä uudella citymopoautolla. Mega eCity maksaa nollaverolla rekisteröitynä nimittäin 16.300 euroa. Huvikäyttöä ajatellen hinta on kyllä useimmalle liian korkea, joten käyttäjäkunta löytynee ensi alkuun hyötykäyttäjistä eli yrityksistä ja yhteisöistä.

Reform luiskiin ja rinteisiin

Reform-taajamatraktoreista oli esillä pienempi malli H6X, joka painaa työkunnossa noin 2500 kiloa. Sitä kuten enemmän moottoritehoa omaavaa isoveljeäänkin voidaan edelleen ajaa sekä nelipyörä- että kaksipyöräohjauksella. Kaksipyöräohjauksesta valittavana on joko etu- tai takapyöräohjaus. Uusiin malleihin on tehty runsaasti parannuksia. Voimanlähteenä on nyt uudet turboahdetut Euro 3 moottorit. Pienemmässä mallissa hevosvoimia on 62 ja suuremmassa 70. Vääntömomentin lisäys on huomattava eli peräti 28 prosenttia. Pitäisi jo tuntua jossain.

Painopiste Reformeissa on alhaalla, konstruktio on matala (noin 2200 mm) ja rengastuenta on leveä (noin 2020 mm). Näistä syistä kone soveltuu erityisen hyvin rinneolosuhteisiin ja sellaisissa sitä Keski-Euroopassa paljon käytetään. Tasauspyörästön lukot molemmilla akseleilla parantavat nekin Reformin maasto-ominaisuuksia.

”Kuskilta loppuu yleensä kantti ennen kuin Reformista stabiliteetti”, sanoo George Gustafsson J-Tradingiltä.

Koko voimansiirtolinja uudessa Reformissa on tehty entistä vankemmista komponenteista. Kaksinopeuksisessa hydrostaattisessa linjassa on myös mekaaninen aluevaihde, joten nopeusalueita on kaikkiaan neljä. Suuremmilla (425) renkailla maksiminopeus on 40 kilometriä tunnissa. Reformissa on myös ryömintämahdollisuus, mikä lienee esimerkiksi rinteissä kelamurskaimella niitettäessä hyvä ominaisuus.

Mekaaniset 540 minuuttikierroksen voimanotot ja nostolaitteet löytyy sekä edestä että takaa. Mekaaniset ulosotot ovat huoltovapaita, niitä ei tarvitse voidella. Nostolaitteisiin on tullut myös lisää nostovoimaa. Esimerkiksi edessä nostolaitteen voima on 1300 kiloa. Hydraulisia ulosottoja koneeseen saa myös runsaasti molempiin päihin.

Ohjaamo on sekin kokonaan uutta suunnittelua. Se on entistä isompi ja runsaan ikkunapinta-alan ansiosta valoisampi. Myös melutasoa on jonkin verran kyetty laskemaan.

Joystick on persoonallinen hallintoineen kaikkineen. Hyvin käteen sopivalla, leveällä vivulla hoituu runsaasti eri toimintoja. Vivun pitkittäisliikkeellä ajetaan eteen/taakse.

Joystickin päässä on kolme peukalolla ohjattavaa liukunappia. Yhdellä hallitaan etunostolaitteen nostoa, laskua ja kevennyksen kytkentää päälle/pois. Toisella hallitaan etutyövälineen kääntöä ja sivusiirtoa molempiin suuntiin. Kolmannessa napissa on vastaava takanostolaitteen hallinta.

Edelleen peukalonappien vieressä on katkaisin, jolla kuljettaja voi nopeasti vaihtaa ohjausmuodosta toiseen.

Lue seuraavaksi