Uutiset

Työkoneet

VK-Kiinteistöpalvelu luottaa LM Traciin

Ulvilalaisen VK-Kiinteistöpalvelun konekanta täydentyi vuoden alussa uudella LM Trac 587 -taajamakoneella. Kyseinen kone on varustettu edellisen päästöluokan voimanlähteellä, mutta syksyllä yritykselle on tulossa vielä toinen uusi LM Trac 587. Se on jo varustettu Kohlerin Stage V -moottorilla. Hyvät kokemukset merkistä rohkaisivat kaluston täydennykseen LM Tracin uutuusmallilla.

Vesa Kalajoki aloitteli kiinteistönhoitohommia toiminimellä vuonna 1994. Tuolloin asiakkaiden lunta puskettiin legendaarisella pikku-Kubotalla. Nämä oranssiset pienet traktorit hämmästyttivät Suomen kaupunkilaisia jo 1970-luvulla niiden rantautuessa maahamme. Vuonna 2008 Kalajoen liiketoiminta muuttui osakeyhtiömuotoiseksi (VK-Kiinteistöpalvelu Oy).

Lai-Mu toimitti vuoden alussa uutta mallisarjaa edustavan LM Trac 587 -taajamakoneen ulvilalaiselle VK-Kiinteistöpalvelulle. Lumitöihin ei uusi kone vielä miedon talven johdosta päässyt, mutta kevätsiivouksiin kyllä.

Tämän päivän tarjontaan kuuluvat asuin-, liike- ja teollisuuskiinteistöjen koneelliset lumityöt, kevätsiivoukset (eli lähinnä hiekoitushiekkojen poistot) sekä nurmityöt. Kalajoki laskeskelee aurauskohteita olevan listalla noin 80. Saman verran on myös ruohonleikkuukohteita. Ne ovat Kalajoen mukaan isoja kiinteistöjen piha-alueita. Kunnan alueita VK-Kiinteistöpalvelu ei hoida. Yritys toimii Porin talousalueella, lähinnä Porin, Ulvilan ja Harjavallan taajamissa. Henkilökuntaa on vajaa kymmenen henkeä.

Ulkoisen kiinteistöhoidon lisäksi VK-Kiinteistöpalvelu tarjoaa kiinteistöjen sisällä tapahtuvia palveluita, kuten lvi-alan huolto- ja korjaustöitä sekä siivousta.

VK-Kiinteistöpalvelun Vesa Kalajoki (oik.) on ollut tyytyväinen LM Traceihin jo vuosikymmenen ajan. Kalajoen mukaan kuvassa oleva LM Trac 587 on juuri passelin kokoinen kone taajama-alueiden kiinteistönhoitotöihin. Takana Lai-Mun myyntipäällikkö Vesa Hietikko tarkkailee tilannetta pandemiakriisin edellyttämän etäisyyden päästä.

LM Tracit talvi- ja keväthommissa

Talvi- ja kevättyöt hoituvat lähinnä LM Trac -kalustolla. Niitä talossa on neljä kappaletta; LM Trac 180, 485, 586 sekä tämä uusi 587. Syksyllä määrä lisääntyy siis vielä Stage V -moottorisella LM Trac 587:lla. Kevätharjauksiin on käytössä myös Multicar Tremo -imulakaisukone, johon tosin on hyllyssä työlaitteita talvitöitäkin varten.

LM Tracien vastuulla ovat auraukset, jotka hoituvat TOP-työkoneiden zoom-auroilla, hiekoitukset perässä vedettävillä hiekoittimilla sekä harjaukset kauha- ja keräävillä harjoilla. Kesällä LM Tracit seisovat lähinnä tallin suojassa odottamassa lumipyryjä. Ruohonleikkuut hoituvat viidellä Grasshopperin sauvaohjatulla leikkurilla.
”Aluksi kynnys tarttua sauvaohjatun koneen ohjainsauvoihin oli varsin korkea”, tunnustaa Kalajoki, joka itsekin viettää paljon aikaa koneiden ratissa ja ruohonleikkuussa juuri kädet sauvoilla.

Konepeiton sivuluukut aukeavat saranoilla siipimäisesti sivulle ja konetilan kansi irtoaa kokonaan. Päivittäisiin huolto- ja tarkistuskohteisiin on helppo pääsy sivuluukkujen kautta.

”Sittemmin kun sauvaohjatun koneen käyttöön tottui, ei siitä enää tahtoisi luopua millään. Sen verran ketterä ja helppokäyttöinen se on liikkeissään. Ja mikä tärkeintä, työnteko sillä on tehokasta”.

Runko-ohjattujen koneiden (LM Tracit ja yksi Antonio Carraron ”pikkulinkku”) lisäksi varastosta löytyy kaukaista sukua LM Traceille oleva, niin ikään runko-ohjattu Valmet H245. Kyseinen jo 1980-luvulla päivänvalon nähnyt konemalli jalostui sittemmin Valmet H480:ksi, joka taas puolestaan valmistajavaihdoksen myötä sai LM Trac 480:n tarrat kylkeensä 1990-luvun alussa.

Sopivan kokoinen

VK-Kiinteistöpalvelu hankki ensimmäisen LM Tracin vuonna 2010. Tuolloin uutena ostettu kone (586) on vieläkin talon vahvuudessa. Mittariin on kertynyt vain muutama tuhat tunti ja kone on päällisin puolin uuden veroinen. Jollekin on tulossa hyvä vaihtokone, jos Vesa malttaa koneesta koskaan luopua. Aikanaan konetta hankittaessa oli tärkeänä seikkana sopivan kokoluokan löytäminen.

LM Tracin logo tervehtii kuljettajaa mittaristona toimivalla seitsemän tuuman värinäytöllä aina moottorin käynnistyksen yhteydessä. Oikealla kädellä käytettävät hallintalaitteet ovat sopivasti joystick-ohjaimen läheisyydessä. Pienellä joystickillä ohjataan takanostolaitetta.

”Tuolloin vajaan neljän tonnin painoinen LM Trac 586 oli mitoiltaan ja suorituskyvyltään juuri passelin kokoinen meidän kohteisiimme”, sanoo Kalajoki. Tämä nyt hankittu uusi LM Trac 587 asettuu samaan kokoluokkaan. Muutamia LM Tracejä on tullut hankittua käytettyinä ja joitakin on mennyt vaihdossa. Kaiken kaikkiaan Kalajoki on tyytyväinen raumalaismerkin toimintaan.
”Hyväksi havaittu”, kuten mies lyhyesti toteaa. Siksi uudenkin koneen hankinta oli helppoa. Oma osansa asiaan on tehtaan läheisyydellä. Varsinkin käytettyinä hankittuja koneita on pitänyt hieman korjailla, joten hyvä, kun varaosat ja tekninen tuki ovat lähellä. Yhden konemerkin käytössä on Kalajoen mukaan omat etunsa.
VK-Kiinteistöpalvelu on testannut myös järeämpiä koneita alueidensa hoidossa, mutta ne ovat olleet auttamattomasti liian suuria näihin kohteisiin. Kasvaneesta suorituskyvystä on hyötyä toki joissakin kohteissa, mutta useammissa paikoissa kasvaneet ulkomitat tuovat kuitenkin omat ongelmansa, työnteko hidastuu ja paikkojen särkymisriski kasvaa.

”LM Trac 586 ja nyt hankittu 587 ovat ulkomitoiltaan ja suorituskyvyltään juuri ihanteellisia suurimpaan osaan työmaitamme. Ahtaampiin paikkoihin käytämme sitten pienempiä ”linkkukoneitamme”, kiteyttää Kalajoki.

CAN-väylä käyttöön

LM Trac 587 on CAN-väyläohjattu. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että koneen kaikkia ajovoimansiirron ja työhydrauliikan asetuksia voidaan muuttaa asiakaskohtaisesti. LM Trac 587 on toimintaperiaatteeltaan edeltäjänsä kaltainen.

Dieselmoottori pyörittää säätyvätilavuuksisia hydrauliikkapumppuja, jotka sitten puolestaan ruokkivat ajo- ja työhydrauliikkaa. Nyt CAN-väylän myötä pystytään kaikkia toimintoja hallitsemaan keskitetysti digitaalisin työkaluin. Kaikkien liikkeiden nopeuksia sekä kiihtyvyyksiä ja hidastuvuuksia (ramppeja) voidaan säätää yksittäisesti. Näin kone on helppo räätälöidä moniin eri kuljettajatottumuksiin.

Mittariston virkaa ajavaan näyttöön saadaan kerralla paljon informaatiota. Ja lisää löytyy näytön sivulla olevilla painonapeilla. Kosketustoimintoja ei näytössä ole, vaan valinnat hoidetaan sivun painonapeilla. Ne ovat varmasti pitkässä juoksussa kestävämmät ja etenkin tunnokkaammat käyttöliittymät työkonekäytössä. Näyttö ei myöskään likaannu, kun sitä ei ”hiplata”.

Moottorina on 2,5 litran Kohler KDI 2504 -diesel. Tehoa siitä irtoaa 55,4 kilowattia (75 hv). Moottorihydrauliikan tuottoa saadaan parhaimmillaan 120 litraa minuutissa 200 baarin paineella työlaitteiden pyöritykseen ja sylinterihydrauliikkaa puolestaan 25 litraa minuutissa. Työlaitekiinnikkeeksi voi valita Kunta 500:n, Vilan, Triman tai Volvon kiinnikkeen. Runko-ohjatun koneen omapaino on 3 850 kilogrammaa ja huippunopeutta se kelaa mittariin 40 kilometriä tunnissa.

Uusi ohjaamo

Kuljettajan näkökulmasta suurin muutos on täysin uudistunut ohjaamo. Samaa ohjaamoa käytetään myös isommassa LM Trac 687 -mallissa. Lasipintaa on nyt edeltäjäänsä enemmän, joka parantaa näkyvyyttä, etenkin lähelle alas. Mittariston virkaa hoitaa seitsemän tuumainen värinäyttö. Siihen on koottu kaikki mahdollinen informaatio, jota koneesta ajon aikana seurataan. Kosketusnäyttö se ei ole, vaan toimintoja ja valikkoja selataan näytön sivuilla olevilla painonapeilla.

Näin ”kosketusnäyttöbuumin” aikana ei kyseinen ratkaisu ole mitenkään huono tai vaatimaton. Päinvastoin, käskyjen perille meno on varmempaa ja näyttö pysyy puhtaampana. Näyttö itsessään on kiinni koko ohjaamon levyisessä poikittaistangossa ja sen asentoa sekä etäisyyttä voi säätää. Poikittaistanko toimii myös tukevana ”kauhukahvana”. Sitäkin kun joskus työkoneen pomputuksessa tarvitaan.
Työnteon kannalta tärkeimmät hallintalaitteet ovat nyt sijoitettu kaikki oikeanpuoleiseen käsinojaan, joten siltä osin ergonomia on kunnossa. Ajon aikana ei joystick-ohjaimesta tarvitse juurikaan otettaan irrottaa. Ja jos jotain toimintoa pitää säätää, ovat kaikki työnteon kannalta tärkeät kytkimet ja potentiometrit lähes ranteen käännön etäisyydellä.


Muoviset säiliöt
LM Trac 587 on saanut sisuksiinsa muoviset säiliöt, jotka eivät korroosiosta piittaa. Lisäksi muovinen säiliö on kevyempi kuin teräslevyrakenteinen. Polttoainesäilö on koneen eturungossa ja sen tilavuus on 75 litraa. Hydrauliikkaöljysäiliö on puolestaan takarungon etuosassa ja tilavuus on 110 litraa.

Moottoritila on saanut uuden voimanlähteen ohella myös uudet kuoret. Lasikuituiset sivuluukut aukeavat sivulle siipien tavoin mahdollistaen päivittäisten huoltojen ja tarkistusten teon. Suurempia toimenpiteitä varten konetilan kansi on irrotettavissa helposti kokonaan.

Edellisen mallin poikittain koneen takapäähän sijoitettu moottori on nyt pitkittäin takarungon keskellä, ja näin ehkä hieman hankalammin huollettavissa. LM Tracin perinteinen vihreä väritys on nyt saanut väistyä keltaisen alta. Koneen saa toki halutessaan lisämaksua vastaan lähes minkä tahansa värisenä.

Neljä mallia
Lai-Mun taajamakonemallistossa on tällä hetkellä neljä mallia. Pienimmät mallit, LM Trac 286 ja 387, ovat suosittuja Hollannissa. Siellä niitä ”pörrää” jo useampi sata konetta. Isommat mallit, LM Trac 587 ja 687, soveltuvat parhaiten Pohjolan kiinteistönhuoltotöihin. Viime vuonna koneita syntyi reilut 70. Taajamakoneiden ohella Lai-Mu valmistaa turvaohjaamoja Sandvikin Turun tehtaalle kaivoskoneisiin asennettavaksi sekä vastapainotrukkien hyttejä Mitsubishin ja Caterpillarin trukkeihin. Näiden lisäksi valmistusohjelmassa on myös erilaisia työlaitteita taajamakoneiden kanssa käytettäväksi. Henkilökuntaa Lai-Mulla on nelisenkymmentä.


Lue myös: Ensimmäinen polttokennokäyttöinen LM Trac ajoon

Lue seuraavaksi