Uutiset

Työkoneet

Tulppaaneita tulvillaan

Parhaillaan eletään tulppaanien sesonkiaikaa kiihkeimmillään. Monia pääsiäispöytiä koristaa lampaanviulun ja mämmiroven ohella värikäs tulppaanikimppu. Harva tietää, että kaikki Suomessa myytävät tulppaanit ovat myös kasvatettu kotimaassa, pääosin hollantilaisista sipuleista.

Kauppapuutarhaliiton tilaston mukaan Suomessa viljellään vuosittain 60-65 miljoonaa tulppaania. Näistä 50 miljoonaa tuotetaan kolmella suurella puutarhalla. Pieksämäellä sijaitsee alan suurin yrittäjä ja kaksi muuta merkittävää tulppaanien tuottajaa ovat Turussa. Lepola ja Huiskula sijaitsevat vierekkäin, lähellä Turun lentoasemaa. Näiltä kahdelta puutarhalta lähtee vuosittain yhteensä noin 30 miljoonaa tulppaania myyntiin.

Finnsiirto Oy on toimittanut molemmille puutarhoille Hyundai-trukkeja, joille onkin paljon käyttöä muun muassa viljelylaatikoiden siirroissa sekä rekkojen purussa ja lastauksessa.

Kuvassa Huiskulaan viime vuoden lopussa toimitettu dieseltrukki Hyundai 33D-7E (3300 kg/48kW).

Vuonna 1928 perustettu Lepolan Puutarha Oy on yksi Suomen vanhimmista kauppapuutarhoista. Nykyään sen johdossa on jo Suomisen suvun neljäs sukupolvi eli serkukset Juho ja Tomi. Kolmannen sukupolven Suomisia ovat serkusten isät Jarmo ja Jyrki Suominen.

”Tässä minä jäähdyttelen jo tätä bisnespuolta. Käyn täällä kasvihuoneilla lähinnä lukemassa Turun Sanomia ja katsomassa kuinka hommat rullaavat”, aloittaa hallituksen puheenjohtajana nykyään toimiva, kolmannen polven yrittäjä Jarmo Suominen.

Tulppaaneita Lepolassa tuotetaan vuositasolla siis noin 15 miljoonaa kappaletta. Kasvihuoneiden pinta-ala on 2,4 hehtaaria.

”Kautta vuosikymmenien asiakkaiden tarpeet ovat sanelleet tuotannon suunnan ja viljeltävät kukat. EU:n vapaa tuonti on muuttanut sekin tuotevalikoimaa. Esimerkiksi ruusuja ei enää Suomessa kannata viljellä. Meillä päätuotteet ovat tulppaanin lisäksi muut sipulikukat sekä keväällä ryhmäkasvit ja amppelit”, valistaa Lepolan tuotantopäällikkö Juho Suominen. Eri kauppaketjut ovat asiakkaina ja heidän tarpeitaan palvellaan Turusta käsin. Lisäksi Lepolalla on Kuopiossa oma tukku, josta jaetaan tuotteet lähinnä Itä-Suomen kukkakauppoihin.

”Kukkien kauppa on Suomessa siirtynyt pitkälti marketteihin. Siellä kukat ovat helposti saatavilla ja hyvin esillä”, tiivistää nykytilannetta Jarmo Suominen. Kuvassa tulppaanien niputuskone, joka solmii automaattisesti kymmenen tulppaanin kimpun.

Tulppaanin sesonki ylettyy nykyään pikkujoulukaudesta ainakin pääsiäiseen. Tosin viime vuosina kysyntä on alkanut hiljalleen venyä vappuun sakka, jolloin sesonki on jo puolisen vuotta. Kaikki kotimaassa myytävät tulppaanit myös viljellään täällä. Suomisen mukaan muualla Euroopassa ei olla kukkien suhteen niin sesonkiriippuvaisia kuin meillä täällä Suomessa.

”Tulppaani ei tykkää kuljetuksesta ja on vähän valon kasvi eli soveltuu Suomen talveen kasvatettavaksi hyvin. Pieneen tilaan sopii myös paljon kukkia, joten nämä seikat puoltavat vahvasti kotimaista viljelyä”, jatkaa Juho Suominen (kuva).

Tulppaani vaatii 14 viikon pimeässä olon, jotta se lähtee kasvuun. Mullassa viljeltävät sipulit istutetaan syksyllä ja pimeä aika sipuleilla kuluu Suomessa kasvatuslaatikoissa.

Vedessä kasvatettava sipuli on jo Hollannissa saanut kylmäkäsittelyn ja sen sato on korjattavissa nopeammin.

Lepolan liikevaihto on noin 10 miljoonaa euroa. Vakituista henkilökuntaa on noin 50 ja sesonkiaikoina ainakin tuplasti enemmän.

Suomalaiset ovat väkilukuun suhteutettuna maailman toiseksi suurimpia tulppaanien kuluttajia Ruotsin jälkeen. Puutarhoilla tämän tulppaaninälän tyydyttäminen vaatii runsaasti istustuslaatikoiden siirtelyä edestakaisin. Tässä trukki astuu esiin.

”Meillä on jatkuvassa käytössä neljä trukkia ja yksi on vielä varalla, päämerkki on Hyundai. Sipulit puretaan rekoista istutuspaikoille ja sieltä sitten edelleen juurtumaan kylmiöihin. Kun aika siellä on täysi, niin laatikot tulppaanisipuleineen kuljetetaan kasvihuoneisiin kasvamaan. Valmiit kukkalähetykset lastataan rekkoihin niin ikään trukeilla. Luotettavuus on trukkihankinnoissa tärkeä kriteeri sekä myös nopeasti saatavilla oleva huolto”, tiivistää Juho.

Kuvassa Lepolan sähkötrukki 15BT 9 (1500 kg/9 kW). Siihen kertyy ylivoimaisesti enemmän käyttötunteja kuin dieselmalleihin. Ensimmäinen Hyundai-trukki taloon tuli vuonna 2010.

Huiskulan Puutarha Oy on tulppaanien tuotantomäärässä Lepolan tasoa, mutta kokonaisuudessaan puutarha on isompi. Se onkin pinta-alaltaan Suomen suurin kukkaviljelmä. Kasvihuoneiden pinta-ala on viisi hehtaaria. Valikoimiin kuuluvat tulppaanien lisäksi muun muassa valkolilja sekä valikoima kauden suosittuja kukkivia ruukkukukkia. Jutun teon hetkellä kasvamassa oli muun muassa 50 000 amppelikukkaa kevään sesongille.

Huiskula-konserni työllistää yhteensä noin 150 kukka-alan ammattilaista. Heistä vajaa 100 työskentelee emoyhtiö Huiskula Oy:n palveluksessa. Huiskula Oy:n tytäryhtiö, Huiskulan Puutarha Oy työllistää ympärivuotisesti noin 50 henkeä Turussa. Sesonkien alla ja kesäaikana palkataan lisäksi määräaikaista työvoimaa. Koko yhtiön liikevaihto on noin 35 miljoonaa euroa.

”Toimitimme viime vuoden lopulla Huiskulaan kaksi dieseltrukkia mallimerkinnältään Hyundai 33D-7E . Niihin kerryytetään täällä noin 2000-2500 tuntia vuodessa. Paikoitellen olosuhteet ovat hyvinkin pölyiset. Myös ilmastollisesti tämä on haastavaa, kun lämpimistä kasvihuoneista ajetaan yhtäkkiä vaikkapa 20 asteen pakkaseen. Tästä syystä molempiin trukkeihin on asennettu Suomessa tehokkaampi lämmityslaite”, valistaa myyntijohtaja Kalle Dahlman Finnsiirto Oy:stä.

Finnsiirron myyntijohtaja Kalle Dahlman (oik.)sekä Hyundai-trukkien tuotepäällikkö Kimmo Tiittanen (vas.) kertovat puutarhojen ja kasvihuoneviljelijöiden muodostavan yhden erittäin tärkeän asiakassegmentin.

Lepolan Puutarha Oy:n tuotantopäällikkö Juho Suominen on käyttänyt Hyundai-trukkeja jo viitisen vuotta.

Finnsiirron pääkonttori sijaitsee Raisiossa, mutta yritys panostaa parhaillaan uusien jälleenmyyjien rekrytoimiseen.  Nyt yritys on solminut uusien Hyundai-trukkien ja Ausa-maastotrukkien jälleenmyyntisopimuksen tamperelaisen Trukki Timlin Oy:n kanssa.

Trukki Timlin Oy on trukkialalla tunnettu ja menestynyt yritys, joka on aiemmin toiminut uudehkojen ja käytettyjen trukkien myynnin, huollon ja vuokrauksen parissa. Yhteistyön myötä Trukki Timlin Oy:n tuotevalikoima laajenee maailmanlaajuisiin brändeihin, joilla yritys pystyy palvelemaan laajaa asiakaskuntaansa entistä monipuolisemmin.
”Finnsiirto Oy vakiinnuttaa sopimuksen myötä asemaansa Suomen trukkimarkkinoilla kasvattaen markkina-osuuttaan etenkin täysin uudistetuilla Hyundai 9-sarja vastapainotrukeilla”, kertovat Finnsiirron miehet.

Hyundain trukkipuolen aluemyyntipäällikkö Gino Van der Auwera (kesk.) haastatteli Huiskulan kuljettajia Pauli Havistoa (vas.) ja Fatmir Iseniä sekä keräsi miehiltä kokemuksia ja palautetta Belgiaan vietäväksi.

”Asiakaspalutteella on suuri merkitys, kun tulevia malleja ja niiden ominaisuuksia ja tekniikkaa kehitetään”, kertoi Auwera.

Lue seuraavaksi