Uutiset
Toimivaa rakennusvalvontaa Triplassa
YIT urakoi Helsingin Pasilassa tällä hetkellä erittäin mittavaa rakennustyömaata. Merkittävässä roolissa on rakennusvalvonta, jossa on käytössä resursseja säästävä mobiilidokumentointityökalu. Sen avulla vastaava mestari ja rakennusvalvoja kommunikoivat saumattomasti, muut sidosryhmät mukaan lukien.
Helsinki laajenee Pasilaan. Uusi uljas alue tulee olemaan kaupan, kulttuurin, liike-elämän ja liikenteen keskus. Nimekseen se saa Tripla. Triplaan tulee myös 430 asuntoa, joiden vastaavana mestarina toimii YIT:llä Mika Kosonen. Niiden rakennusvalvonnasta vastaa talon ulkopuolinen toimija RIT Rakentajain Insinööritoimisto Oy.
”Jos esimerkiksi kaide puuttuu työmaalta, siitä on helppo ottaa kuva kellonajalla ja päivämäärällä varustettuna. Sama pätee myös muihin puutteisiin. Jos haluan, voin kirjoittaa tai sanella faktaa samaan tiedostoon. Painan nappia ja lähetän”, selvittää Rakentajain Insinööritoimisto Oy RIT:n rakennuttajakonsultti Mika Mustonen.
Samanaikaisesti YIT:n vastaava mestari Kosonen saa tiedon puuttuvasta kaiteesta ja korjaa asian tuota pikaa. Hommat rokkaa, aikaa säästyy ja asiat etenevät jouhevasti. Herroilla on käytössään aikaa ja resursseja säästävä mobiilidokumentointityökalu Kotopro, jonka avulla vain yhdellä napinpainalluksella pystyy lähettämään haluttuja dokumentteja kaikille asianosaisille.
YIT vastaava mestari Kosonen äityy myös kehumaan hänelle uutta mobiilidokumentointityökalua.
”Meillä on käytetty rakennusvalvonnassa Kotoprota muilla työmailla. Olen kuullut siitä positiivista palautetta. Nyt saimme sen myös Triplaan, jossa on huikea määrä erilaista dokumenttia.”
Kosonen lisää, että ennen tuli kasoittain paperia. Paperit olivat aina jossain muualla, kun niitä tarvittiin. Nyt ei ole papereita ja kaikki tieto on kaikkien saatavana ”on line”. Se helpottaa työtä ja säästää aivan valtavasti resursseja.
Sähköpostilla tieto ei kulje
Mustonen tietää alansa sähköpostihaasteet kokemuksesta. Rakennuskohteeseen liittyvä tieto usein unohtuu ja häviää sähköpostiin. Kun erilaisia dokumentteja lähetellään vaikkapa työntekijöille, tilaajalle, maksajalle ja viranomaisille. Lista on usein hyvin pitkä, sillä väkimäärä, jolle pitää tiedottaa kohteen työvaiheista, on valtava suuri. Ongelmaa ei suinkaan vähennä laaja alihankkijaverkosto.
Ongelma on siinä, kun viesti tulee sähköpostiin, niin kaikki siihen liittyvä dokumentaatio pitäisi heti siirtää omaan kansioon. Lukuisista dokumenteista pitäisi tehdä omat kansiot, tehdä niille joku järjestelmä, jotta tieto löytyy helposti, kun sitä tarvitaan. Harva tekee tämäntyyppistä ”sihteerintyötä” varsinkaan rakennusalalla. Suurissa rakennusprojekteissa tiedon hallinta perinteisillä menetelmillä on mahdotonta.
Toinen ongelma on tiedon muoto, se tieto mikä on omien dokumenttien uumenissa, ei ole välttämättä siinä muodossa, että sen voi lähettää muokkaamatta eri sidosryhmille kuten vaikkapa maksajalle tai viranomaiselle.
Digiloikka toiselle tasolle
”Edellä mainittuja ongelmia meillä ei enää onneksi ole, kun siirryimme käyttämään Kotopro-mobiilidokumentointityökalua. Sen avulla dokumentointi ja tiedon jakaminen ovat helppoja tehdä, sekä kaikki tieto löytyy näppärästi yhdestä paikasta reaaliaikaisesti. Se on kaikkien tarvitsevien käytössä, toteaa Mustonen.
Hän lisää, että työkalun ansiosta heidän uskottavuutensa rakennusvalvonnassa sekä kokonaisvaltaisena rakentamiskonsultoinnin ammattilaisena on kohonnut aivan eri tasolle, kuin ennen Kotoprota.
Hyöty kumuloituu
Sanonta: ”ei vara venettä kaada”, pitää myös kutinsa rakentamisessa. Vanha sananlasku konkretisoituu, kun työn mahdollinen huono laatu ennaltaehkäistään.
”Taltioimme kaiken tehdyn työn ja joka ikisen työvaiheen. Siitä johtuen myös työn laatu ja ammatti-identiteetti paranevat, sillä kukapa haluaa, että laajaan jakoon menee kaikkien asianosaisten nähtäväksi vasemmalla kädellä tehty työ”, selvittää Kosonen.
Vastaava mestari Kosonen tietää kokemuksesta, että dokumentoinnin ansiosta säästyy rahaa ja vaivaa myös pitkässä juoksussa.
”Erityisesti vuosikorjauksien yhteydessä dokumentaatioaineisto ennaltaehkäisee erimielisyyksiä. Ja kyllä sitä aineistoa tarvitaan myös kymmenvuotistarkastuksessakin”, heittää Kosonen.
Rakennusvalvonnasta vastaava Mustonen RIT:stä on aivan samoilla linjoilla.
Hän tietää mistä puhuu, sillä RIT:lle on kertynyt rakentamiseen liittyvää osaamista reilusti. Toimeksiantoja on ollut 2017 loppuun mennessä noin 1 600 kappaletta. Asiakkaita ovat taloyhtiöt, yksityiset ja julkiset rakennuttajat, yritykset sekä kuluttaja-asiakkaat. RIT Oy on vuonna 2003 perustettu rakennusalan riippumaton perheyritys, joka työllistää seitsemän henkeä. Pääasiallisena toimialana ovat rakentamisen konsultointi- ja valvonta. OP.
Lue myös Konepörssin juttu: Pasilan Tripla on valtava hybridihanke.