Uutiset

Työkoneet

Silverstonen moottoriradalle uutta asfalttia ja tuore profiili

Benninghoven, Wirtgen, Vögele ja Hamm olivat hyvin edustettuina, kun legendaarista Silverstonen moottorirataa peruskorjattiin alkukesästä. Urakoitsija Tarmac teki asfaltointien lisäksi radan uudelleen profilointia ja sai työn päätökseen sopivasti ennen Englannin F1-kisaa heinäkuussa tänä vuonna.

Koko rata suunniteltiin 3D-mallinnuksella insinöörien kartoitettua ja mitattua notkot ja kuopat vanhalla radalla. Wirtgenin jyrsimet lukivat suoraan luotua 3D-dataa ja työstivät vanhan ratapinnan uuteen profiiliin. Vögelen levittimet ja Hammin jyrät tulivat perästä levittäen ja tiivistäen Benninghoven asfalttiasemilta tuodun erikoisasfaltin.

Profiloinnissa tasoitettiin pomput. Vettä keräävissä kuopissa on vesiliirron vaara ja nekin eliminoitiin uuden profiilin avulla. Myös mutkien kallistuksia saatettiin turvallisemmiksi. Studio Dromo ja Tarmac kartoittivat yhdessä edellä mainitut radan heikot kohdat, tekivät suunnitelman ja hyväksyttivät sen ratayhtiöllä.

Automatisointi helpottaa

Parametrit syötettiin suoraan jyrsimille, mikä säästi aikaa ja takasi millimetrin tarkan lopputuloksen. Sallitut toleranssit radan profiilissa olivatkin vain muutaman millimetrin luokkaa. Jyrsimissä W 210 Fi oli käytössä älykäs avustaja, joka kantaa nimeä Level Pro Active. Se ohjaa suoraan koneen hydrauliikkaa ja Wirtgenin mukaan takaa korkean automatisoinnin asteen.

”Jyrsinnän parametrit vastaanotettiin laseranturien avulla suoraan 3D-mallinnuksesta. Wirtgenin jyrsimillä saavutettiin tiukat toleranssivaatimukset, jotka olivat plus/miinus kaksi millimetriä 13 metrin matkalla. Alusta asti olikin selvää, että meidän on käytettävä kehittyneintä saatavilla olevaa tekniikkaa asiakkaan vaatimusten toteuttamiseksi”, kertoo Tim Smith Tarmacilta.

Jyrsintäsyvyys oli keskimäärin 70 millimetriä. Automatiikka helpotti ja nopeutti huomattavasti kuljettajien työtä, sillä jyrsintäsyvyys vaihtui alinomaan. Tarmacilta kului 87 000 neliömetrin jyrsintään neljä päivää.

Asfalttia pintaan ja vauhdilla

Radan pinnoittamiseen käytetylle asfaltillekin asetettiin erityisvaatimuksia. Benninghovenin asemilla käytettiin raaka-aineena esimerkiksi erikoispestyä kiviainesta. F1-radan asfalttipinta tehtiin seoksesta, jonka pitää kestää murtumatta siihen kohdistuvat jarrutus- ja kaarrevoimat. Samalla seoksen haluttiin osaltaan estävän uusien kuoppien ja pomppujen syntymisen.

Logistiikka asetti sekin haasteita. Kahdelta asfalttiasemalta piti parhaimmillaan kuljettaa tunnin aikana 360 tonnia asfalttia radalle.

Levittämiseen käytettiin kolmea Vögele Super 1800 3i -levitintä ja MT3000-2i-syöttimiä, joilla oli merkittävä rooli levittimien tasaisessa liikkeessä pitämisessä. Bitumimassaa ei tarvinnut siirtää autojen lavalta levittimille. Syöttimien kuljettajat keskittyivät yhteistyöhön autojen kanssa ja levittimien kuljettajien ei tarvinnut huolehtia materiaalin saannista, ainoastaan valmiin pinnan tekemisestä.

Kolme levitintä kulki limittäin ja rinnakkain. Näin varmistettiin samanaikainen pinnoitus koko radan leveydelle. Tarmacin henkilökunta mittasi koko ajan levittimien perässä, että asfaltin lämpötila on oikea. Kaikki levittimet olivat myös jo varustettu lämpötilaa tarkkailevalla järjestelmällä (RoadScan).

Vaativa urakka

Lopullinen tiivistys sekä 30 millimetrin sidoskerrokselle että 40 millimetrin pinta-asfaltille tehtiin HD+ ja DV+ -kaksivalssijyrillä. Nekin sisältävät paljon mittavaa automatiikkaa ja myös dokumentointi hoitui HCQ (Hamm Compaction Quality) -järjestelmän avulla. Tiivistystapahtuman eri parametrit näkyvät reaaliajassa jyrän ohjaamossa. Tarmac saavutti asfattipinnalle asetetut kovat vaatimukset muun muassa kovuuden suhteen.

Koko rataprojekti oli erittäin haastava jopa Tarmacin kaltaiselle kokeneelle urakoitsijalle.

”Suunnittelimme etukäteen kaiken pienintä yksityiskohtaa myöden. Pidimme useita palavereja etukäteen Wirtgen Groupin ihmisten kanssa, jotta saimme koko ketjun asfaltin valmistuksesta tiivistykseen pelaamaan katkoitta ja sujuvasti”, kertoo Matt Fields Tarmacilta.

”Tässä projektissa emme jättäneet mitään sattuman varaan. Valmistauduimme tehtävään huolellisesti, kuten F1- tallitkin tekevät. Meiltä oli koko ajan paikalla teknikkoja ja huoltohenkilökuntaa estämässä turhia varikkokäyntejä. Koko projekti sujui täysin ennakkosuunnitelmien mukaan”, täydentää Richard Allsopp (Wirtgen Group UK).

Rata valmistui ajoissa F1-kisaa varten ja peruskorjaus osoittautui hyödylliseksi. Lewis Hamilton rikkoi aika-ajojen kierrosennätyksen ja Max Verstappen teki saman tempun varsinaisessa kisassa.

Lewis Hamilton voitti Silverstonessa, Charles Leclerc oli toinen ja Valtteri Bottas kolmas.

Silverstonen rata lyhyesti:

  • Pituus 5 891 m
  • Kisan kierrokset 52 kpl
  • Kisan kokonaispituus 306 km 198 m
  • Keskinopeus 231 km/h
  • Maksimi nopeus 310 km/h
  • Kiertosuunta myötäpäivään
  • Vasemmalle kaartuvia mutkia 8 kpl
  • Oikealle kaartuvia mutkia 10 kpl



Lue seuraavaksi