Uutiset

Työkoneet

Sany tuli taloon

J. Helaakoski Oy täydensi tela-alustaisten ristikkopuominosturiensa laivastoa alkukesästä aivan uudella tuttavuudella. Viiden Liebherr-ristikkopuomin seuraan nimittäin lyöttäytyi nyt yksi Sany. Kyseessä on aivan ensimmäinen merkin nosturi Suomenmaalla. Kävimme koneen ensimmäisellä työmaalla Helsingin Pihlajamäessä, missä Consti Korjausrakentaminen Oy toteuttaa Helsingin Uuden Yhteiskoulun perusparannus- ja laajennushankkeen.

Uuteen merkkiin tarttuminen on aina haasteellista ja perusteellisen mietinnän paikka. Sanyn hankintaa edelsi Helaakoskellakin pitkähkö prosessi ennen kuin konetta päästiin laivaamaan Suomeen.

”Ei se päätös ihan yhden yön yli nukkumalla syntynyt. Ruotsissa asuva, Sanyn Pohjoismaista vastaava edustaja Ken Yang otti useasti yhteyttä viime vuonna, kävi esittelemässä yritystään ja laajaa nostokalustosortimenttia. Sovimme Baumaan treffit, jossa tutustuimme tuotteisiin tarkemmin. Se messukäynti ei vielä johtanut kauppaan, mutta sitten loppuvuodesta sovimme toimituksesta ja koneen varusteista meille parhaiten sopivalla konfiguraatiolla”, aloittaa J. Helaakosken toimitusjohtaja Tomi Sulonen.

Sany SCE 1350A:n maksimi nostokyky on 135 tonnia ja se on varusteltu 55 metrin peruspuomilla, sekä 43 metrin luffaavalla ristikkojatkeella. Helaakosken ristikkopuominosturien valikoimassa se on nostoteholtaan keskikastia. Järein on Liebherr LR 1250, jonka nostoteho on 250 tonnia.

”Sany tiedettiin kuuluvaksi maailman suurimpien konevalmistajien joukkoon, joten päätimme sitten lopulta kokeilla. Telaristikko on tekniikaltaan hieman yksinkertaisempi kuin esimerkiksi mobiilinosturi, joten siitä oli hyvä aloittaa. Meillä on konetyypistä pitkä kokemus, joten tiesimme heti, mitä siltä haimme”, jatkaa Sulonen.

Ja tosiaankin. Sany kuuluu maailman merkittävimpiin konevalmistajiin eli on liikevaihtoon perustuvassa, vuoden 2022 listauksessa sijalla viisi. Edellä ovat vain sellaiset merkit kuin Caterpillar, Komatsu, XCMG ja Deere Company. Tasapäin se kulkee vuodesta toiseen Volvo CE:kanssa, välillä paikkaa vaihtaen.

J. Helaakoski Oy on hankkinut Suomen ensimmäisen Sany-merkkisen ristikkopuominosturin. Alkajaisiksi kone laitettiin kouluun, tai oikeammin sitä rakentamaan.

Eli varsin merkittävästä globaalista konevalmistajasta on kysymys. Tuotesortimentti kattaa erilaisen nostokaluston lisäksi muun muassa maarakennus- ja kaivoskoneet, betonipumput, tunnelikaluston ja satamakoneet. Kaikkiaan eri tuotesegmenttejä on 11 kappaletta ja tehtaitakin lähes 30. Kiinan lisäksi valmistusta on ainakin Pohjois-Amerikassa, Saksassa, Intiassa ja Brasiliassa. Euroopan eri maissa Sany on vaihtelevasti läsnä. Globaalisti sillä on toimintaa jo lähes 200 maassa.

Viime vuonna juuri viennin osuus koko liikevaihdosta kasvoi jo 45 prosenttiin ollen noin viisi miljardia euroa, kun koko liikevaihto oli noin 11 miljardia. Vuoden 2021 liikevaihtoon (16 miljardia) verrattuna lasku oli merkittävä. Näin suuri muutos johtunee pääasiassa Kiinan kotimarkkinoiden kysynnän rajusta laskusta. Tätä taustaa vasten ymmärtää, että nyt yritys tekee aktiivisesti ponnisteluja asemansa vahvistamiseksi myös Euroopan markkinoilla.

Sany SCE 1350A:n maksimi nostokyky on 135 tonnia ja se on varusteltu 55 metrin peruspuomilla, sekä 43 metrin luffaavalla ristikkojatkeella. Consti Korjausrakentamisen työmaalla sillä oli alkusyksystä nosteltu muun muassa seinäelementtejä paikoilleen.

Koulua pystyyn

Sany koottiin syyskuun alussa ensimmäiselle työmaalleen Helsingin Pihlajamäkeen. Helsingin Uusi Yhteiskoulu Oy:n 10 miljoonan euron hanke toteutetaan kokonaisurakkana, johon sisältyy rakennus- ja talotekniset työt sekä piha-alueen uudistaminen. Urakka alkoi pohjatöillä kesäkuussa 2023 ja se valmistuu syksyyn 2025 mennessä. Olemassa olevien rakennusten korjaus- ja uudistustöiden lisäksi kouluun rakennetaan uusi kaksikerroksinen D-lisärakennus, johon tulee opetustilat noin 300–350 oppilaalle.

Consti Korjausrakentaminen Oy on pääurakoitsijana. Kyseessä on jo yrityksen kolmas kouluhanke tänä vuonna.

”Meillä työtilanteet eivät ole niin suhdanneherkkiä, kun teemme paljon näitä julkisia hankkeita sekä korjausrakentamista. Työtilanne on hyvä”, kertoo työmaan vastaava työnjohtaja Hannu Marttinen.

Sanyn kokoluokka, ulottuvuus ja nostoteho todettiin sopivaksi. Raskaimmat paikalleen nostetut elementit painavat 10 tonnia. Noin 170 tonnia painavalle nosturille rakennettiin vain yksi kulkuväylä rakennuksen yhdelle sivustalle, joten maksimissaan elementtejä piti nostaa 40 metrin ulottuvuudella.

”Tämä kokoluokka on juuri sopiva elementtiasennuksiin. Se riittää 80 prosenttiin kaikista elementtitöistä”, tietää Sulonen.

J. Helaakosken miehet, varatoimitusjohtaja Joel Helaakoski (vas.) ja toimitusjohtaja Tomi Sulonen saavat työmaalla oppaakseen Constin vastaavan työnjohtajan Hannu Marttisen.

”Täällä maaperä on vanhaa joen pohjaa eli savea. Jouduimme pontittamaan geosuunnittelijan mitoittaman pedin nosturille eli kone kulkee tarpeen mukaan edestakaisin samalla reitillä. Muita petaamisia ei tarvita. Kaikki tarvittavat kaksikerroksisen rakennuksen nostot tehdään näiltä sijoilta”, jatkaa Marttinen.

Seinäelementit oli vierailuhetkellä jo kutakuinkin asennettu. Nosturia tullaan käyttämään vielä muun muassa ulkokuoren elementtien, ontelolaattojen ja sääsuojien asennuksessa. Marttinen laskeskelee, että ainakin marraskuuksi riittää Sanylle koulun rakentamisessa hommia.

Ei valittamista

Sanyn ohjaamossa joystickejä heiluttaa Jaska Malino. Mies on ajanut seitsemän vuotta pääasiassa mobiilinostureita, mutta neljän viime vuoden aikana myös ristikkopuomit ovat tulleet tutuiksi. Sitä ennen työt olivat satamassa, satamanosturin ja lukin puikoissa. Kokemusta siis on. Kumpaa mies sitten ajaa mieluummin, mobiilia vai ristikkoa?

”Olen jotenkin tykästynyt nyt ristikkopuomin ajamiseen. Mobiilinosturilla keikkahommissa ei aina oikein tiedä mihin seuraavaksi käsky käy. Ristikkopuomi on yleensä pidemmän aikaa samalla työmaalla. Aamukahvin jälkeen työmaan osoite on selvillä”, sanoo Malino.

Sanyn liikkeet mies on itse säätänyt käteen sopivaksi.

Kuljettaja Jaska Malinolla on pitkä kokemus erilaisen nostokaluston kuljettajana. Sanyn kuormanvalvontajärjestelmän käyttöä mies pitää loogisena ja helppona oppia.

”Tämän käyttöliittymän kautta saa kaikki toiminnot helposti kohdalleen. Sany on varsin nopealiikkeinen ja muutenkaan ei ole moittimista. Valvontalaite on helppo oppia ja kameroita on useita muun muassa vinsseille. Suurin kameranäyttö on koukulle. Vaatii aikansa, että kameraan oppii luottamaan tarkoissa nostoissa. Toki se on ainut konsti nähdä tuonne seinien taakse. Ja radiopuhelimen kanssa on toki yhteys koko ajan jalkamiehiin”, jatkaa Malino.

Tunteja lokakuun lopussa oli Sanyn tuntimittariin kertynyt 250.

”On selvää, että uusi merkki herättää aina myös muutosvastarintaa. Varsinkin kun kuljettajat ovat tottuneet ajamaan Liebherriä. Toiminnallisuus on kuitenkin aivan samalla tasolla kuin muillakin merkeillä. Kahden kuukauden käytön perusteella olemme tyytyväisiä, enkä näe mitään estettä merkille jatkossakin. Tosin vielä on vaikea sanoa, mitkä ovat kokemukset neljän vuoden kuluttua”, päättää Sulonen.

Sanyn valmistusohjelmassa on useita eri ristikkopuomien kokoluokkia. Se on mukana kilpailemassa myös maailman suurimman ristikkopuomin tittelistä. Vuonna 2011 Sany toi markkinoille 3 600 tonnin nosturin ja kolme vuotta sitten kokoluokaksi tuli 4 000 tonnia.

Viime vuonna asiakkaalle (Shandong Haiwan Hoisting Engineering Co., Ltd) luovutettiin vieläkin suurempi ristikkopuomi. Sany SCC9800TM:n maksimi nostokyky kun on tuplapuomilla 4 500 ja yhdellä puomilla 2 000 tonnia. Lukema ei oikein kerro mitään, mutta realisoituu, kun tietää sen kykenevän esimerkiksi yli 3 000, noin 1 500 kilogrammaa painavan henkilöauton kertanostoon.

Jättiläinen kulkee neljällä telalla (vastapainolla omansa) ja puomilla yltää yli 200 metriin. Dieselmoottoreita se kätkee sisuksiinsa kahdeksan kappaletta. Sen osien siirtoon tarvitaan parisensataa rekkaa.

Sanyn suurin ristikkopuominosturi SCC9800TM (kuvat yllä) kykenisi nostamaan kerralla 26 kappaletta Helaakosken uutta, noin 170 tonnia painavaa konetta.








Lue seuraavaksi