Uutiset
Pyörivä pilvenpiirtäjä Dubaihin ja Moskovaan
Dubain rakennuksesta tulee 420 metriä korkea ja asuntojen koot vaihtelevat 124 neliömetristä 1200 neliöön. Kaikissa asunnoissa on mm. parkkipaikka asunnon yhteydessä. Moskovaan suunniteltu kerrostalo tulee olemaan tasan 400 metrin korkuinen ja siinä on 70 kerrosta. David Fisherin mukaan kolmatta taloa suunnitellaan jo New Yorkiin. Myös Kanadaa, Saksaa, Italiaa, Koreaa ja Sveitsiä väläytellään seuraavien tornien sijoitupaikoiksi.
Mielenkiintoiseksi tornitalon tekee se, että jokainen kerros pyörii erikseen eli rakennuksen muoto ja arkkitehtuuri muuttuu koko ajan. Samoin ikkunasta avautuva maisema. Toinen erikoisuus on, että rakennus tuottaa itse oman energiansa. Ja tuottaa itseasiassa yli oman tarpeen eli viereisiinkin rakennuksiin. Energiaa tuottavat jokaisen kerroksen väliin asennettavat tuuliturbiinit. 80-kerroksinen rakennus siis pitää sisällään 79 tuuliturbiinia.
Pilvenpiirtäjä ”kootaan” valmiista paloista Fisherin kehittämää metodia käyttäen ja hänen mukaansa rakennustöissä tarvitaan paljon perinteistä vähemmän työntekijöitä ja myös rakennuskustannukset ovat edullisemmat perinteiseen rakentamiseen verrattuna.
”Jokainen rakennuksen kerros voidaan koota paikoilleen viikossa. Tästä lähtien rakennukset tehdään valmiiksi tehtaissa”, uhoaa Fisher ennakkoluulottomasti.
Maarakentajille lienee perustusten kaivamisessa kuitenkin töitä tiedossa. Pohjamonttua on hankala kaivaa valmiiksi tehtaassa.
Tohtori David Fisher on maailmankuulu arkkitehti. Hän on tehnyt uraa rakennustekniikan alalla yli 30 vuotta tutkien rakennustekniikkaa Lontoossa, New Yorkissa, Moskovassa ym. Perinteisten rakennustekniikoitten kyseenalaistaminen on Fisherille ominaista.
Rakentamistekniikan edullisuus ei kuitenkaan näy asuntojen hinnoissa. Pyörivään asumismuotoon halajavan on syytä nyt tarkistaa lompakon kaikki lokerot. Dubain luksuksesta kun saa asunnon koon mukaan pulittaa 3,7-36 miljoonan USA:n dollarin verran.
Lisätietoja: www.dynamicarchitecture.net