Uutiset

Työkoneet

Oy J-Trading Ab – Hoidetun ympäristön asialla jo 40 vuotta


Kuva yllä: 40 vuotta täyttävän ja nyt taipaleestaan kirjan julkaisseen Oy J-Trading Ab:n juuret ulottuvat 60-luvun alkuun, jolloin Kurt Juslin perusti maansiirtoyrityksensä. Kalusto oli tuolloin hieman toisenlaista kuin vaikkapa nykyinen J-Tradingin edustuksessa oleva nykyaikainen sortimentti. Seppo Närhen kirjoittama kirja kertaa niin K.Juslinin kuin J-Tradinginkin tarinat.


Oy J-Trading Ab vietti keväisiä JT-Expo konepäiviään tavanomaista juhlavammissa tunnelmissa. Tilaisuudessa nimittäin esiteltiin runsaan tuotesortimentin ohella painotuoretta kirjaa, joka käsittelee perheyrityksen 40-vuotista historiaa. Kirjan kirjoittajana on pitkäaikainen puutarha-alan vaikuttaja Seppo Närhi, joka on tiiviisti seurannut Juslinien luotsaaman yrityksen menestyksekästä taivalta eri vuosikymmenillä. Rikkaat vaiheet koottiin nyt yksiin kansiin.

J-Tradingiä luotsaavat sisarukset Heidi Johansson sekä Stig ja Ulf Juslin. Johtotähtenä koko toiminnan ajan on ollut vahva asiakaskeskeisyys. Hyvin palveltu asiakas palaa uudelleen. Menestyvä liiketoiminta perustuu myyjän ja asiakkaan vahvaan luottamukseen sekä ammattitaitoisen henkilökunnan tarjoamaan vankkaan jälkimarkkinointiosaamiseen. Nykyään sisarusten lapset omistavat jo yrityksestä puolet eli meneillään on kolmas sukupolvi.

Sisarusten isä Kurt Juslin nimittäin perusti veljensä Börjen kanssa jo vuonna 1951 maansiirtoyrityksen, joka toimi infrarakentajana, mutta erikoistui myös golfkenttien rakentamiseen. Ei siis liene aivan sattumaa, että J-Trading on myös vahva golfkenttien koneellistaja Suomessa.

”Sain ensimmäisiä kosketuksia koneisiin jo pikkupoikana, kun pääsin isän kanssa katsomaan kuinka isoilla puskukoneiden vetämillä auroilla linjattiin ojia auki. Veljen kanssa opittiin ajamaan senaikaisia maansiirtokoneita varsin nuorina. Yritysnimi Oy K.Juslin Ab on edelleen käytössä ja on nykyään keskittynyt kiinteistöliiketoimintaan”, valaisee nyt 67-vuotias Ulf Juslin.

Omaa urakointia veljekset harjoittivat aina 90-luvun syvään lamaan saakka. Tuolloin kalustosta suurin osa myytiin ulkomaille. Maansiirtourakoinnin tauottua viheralueiden hoitourakointi jatkui aina 90-luvun loppuun asti, jolloin tämä liiketoiminta myytiin Kenttämestarit Oy:lle.

Reform Metrac H95 on uusiutunut ja saanut esimerkiksi peltien alle nyt Perkinsin moottorin. Myös ohjaamon hallintalaitteet on uusittu. Näytön rullaohjaus on tullut Reformiinkin. Matalan painopisteen omaava kone on omiaan rinteissä ja epätasaisilla alustoilla. Espoon kaupunki hankki edellisen mallisarjan Reformin taannoin käyttöönsä. Talviaikaan sillä aurataan muun muassa luistinratoja ja tehdään latupohjia päiväkodeille, kouluille ym. 40 kilometrin tuntinopeus sallii kohteesta toiseen siirtymisen ilman lavettikuljetusta. Kesäaikaan sillä käytetään toimilaitteista esimerkiksi jyrsintä.

Yli 20 vuoden ajan J-Trading Oy on ollut siis puhtaasti vain ympäristönhoitokoneisiin keskittynyt yritys, kun urakointi jäi. Nykyään tuotemerkkeihin kuuluvat muun muassa sellaiset vahvat brändit kuin Hags, Iseki, Bucher, Jacobsen, Ransomes, Walker ym. ym.

Heidi Johanssonin luotsaama Hags-leikkivälineet sekä Bucher ja Jacobsen ovat yrityksen vanhimmat edustukset. Kirja kokoaa yrityksen moninaiset vaiheet yhteen ja osoittaa vahvan yrittäjäperheen sinnikkyyden ja ahkeruuden. Vaikeitakin aikoja on ollut, mutta niistä on selvitty.

Yksi merkittävä piirre J-Tradingin historiassa on mielestäni myös uusien tekniikoiden ja ratkaisujen ennakkoluuloton omaksuminen ja markkinoille tuonti. Viimeisimmistä innovaatioista ja kehityksen aallonharjalla ratsastamisesta osoituksena on Konepörssinkin sivuilta tuttu, täyssähkökäyttöinen Bucher V65e -lakaisukone. Tämä artikkeli on muuten myös mukana J-Tradingin juhlakirjassa.

Holder jää

Holder jää pois J-Tradingin edustuksista ja tilalle tulee irlantilainen Multihog.

Yksi pitkäaikainen edustus eli Holder tuli tiensä päähän. Ulf Juslinin mukaan uuteen sopimukseen ei enää päästy. Holderin omistukseensa hankkineen Kärcherin kanssa on kuitenkin sovittu, että huolto- ja varaosatoiminnot jatkuvat entisellään, vaikka Holderin myynti loppuu.

”Uutena edustuksena Holderin tilalle tulee irlantilainen Multihog. Kyseessä on taajamakäyttöön suunniteltu koneperhe. Mallistossa on useita eri kokoluokkia aina 75 hevosvoiman koneesta 120 hevosvoimaan saakka. Teknisesti Multihog-taajamakoneet edustavat varmasti markkinoiden kärkeä. Ketteryys ja kompaktius ovat ne tekijät, joita taajamissa työskentelevät arvostavat”, tiivistää Juslin.

Yrityksen verkkosivuilla (multihog.com) on esillä viisi eri mallisarjaa. CV-malli on pieni puhdasverinen lakaisukone ja koko sarja niin sanottuja työlaitteen kantajia. Työlaitevalikoima käsittää kaiken lentokenttien kunnossapidosta kunnallisteknisiin töihin ja viheralueiden hoidosta teiden ja katujen kunnossapitoon.

Konepörssi tutustuu koneisiin tarkemmin tulevaisuudessa.

Ruotsissa valmistettava, kauko-ohjattava Raymo-ruohonleikkuri on saatavana sekä plugin-hybridinä että täyssähkökäyttöisenä versiona. Täyssähkökoneen (kuvassa) erikoisuus on vaihdettava akkupaketti, joka liukuu omassa kehikossaan helposti käsille. Näin litiumioniakun kapasiteetti ei rajoita työskentelyaikaa. Valmistaja lupaa työskentelyajaksi tupla-akuilla 8–10 tuntia eli täyden työpäivän. Kone painaa akkupaketin kanssa reilut 200 kilogrammaa ja saatavilla on kaksi erilevyistä tasoleikkuria eli 1 070 tai 1 320 millimetrin leveyksiset. Kone on matala (910 mm) ja kapea (1 130 mm), jolloin se sopii kulkemaan runsaasti kasveja ja puita sisältävillä viheralueillakin. Myös rinteisiin se soveltuu mainiosti.

J-Trading on laajentanut toimintaansa hankkimalla uusia jälleenmyyjiä, kun aiemmin myyntityö on hoidettu kokonaan itse. Turun ja Varsinais-Suomen kunnailla myyjänä toimii Kone-Viitasalo Oy ja Kuopion sekä Itä-Suomen alueilla Veljekset Heiskanen Oy.

”Jälleenmyyjien avulla parannamme maantieteellistä kattavuutta. Esimerkiksi Kone-Viitasalo myy tällä hetkellä jo osaa viheralueiden hoitokoneista ja sortimentti laajenee vielä jatkossa. He hoitavat myös huoltoa. Veljekset Heiskasella on seitsemän eri myyntipistettä Itä-Suomessa. Vielä muutama hyvä jälleenmyyjä joukkoon sopisi, esimerkiksi Pohjanmaalle. Sopivalta ehdokkaalta pitää löytyä halua satsata ammattiluokan koneisiin”, jatkaa Juslin.

Viimeiset pari vuotta ovat olleet haastavia. Koneiden toimitusajat ovat pidentyneet ja toimitusvaikeuksiakin on esiintynyt.

”Ennakoimalla olemme pystyneet takaamaan toimitusketjut. Tällä hetkellä näyttää siltä, että esimerkiksi lakaisukoneissa tuotannot tälle vuodelle on jo myyty. Niitäkin uskalsimme hieman riskillä tilata jo hyvissä ajoin, joten tämä vuosi näyttää myynnillisesti erittäin hyvältä. Syksyn tilanteesta on vaikea sanoa vielä mitään. Nyt esimerkiksi tilataan jo ruohonleikkurikalustoa ensi vuoden kevättä varten”, lopettaa Juslin.

J-Tradingin osastolla Maxpossa oli esillä ensimmäinen Suomeen saatu Multihog.


Lue seuraavaksi