Uutiset
Merlo Group on vahvasti omavarainen
Karismaattinen vanha herra Merlo on pystynyt viemään yritystään eteenpäin tukevassa tuloskunnossa nyt taantumankin aikana. Yrityksen 1000:sta työntekijästä ei ole irtisanottu ketään, ei edes lomautettu. Tukevasta taloudesta kielii myös se, että kahdeksan prosenttia liikevaihdosta käytetään edelleen tuotekehitykseen. Markkinat lähtevät uudelleen nousuun ja silloin on parasta olla iskussa.
”Automaatioon panostaminen on ollut Merlolla johtotähtenä tuotannossa. Nykyisin meillä on jo 38 robottia, 18 työstökeskusta sekä 11 automaattista levyleikkausasemaa. Kun kysyntä hiipuu, on paljon helpompaa kytkeä robotti pois päältä, kuin irtisanoa ammattitaitoisia ihmisiä”, tiivistää Merlo.
Toinen erikoispiirre Merlon tuotannossa on, että koneitten osista 90 prosenttia valmistetaan itse. Tämä on osoittautunut viisaaksi toimintamalliksi vuosien saatossa, vaikka onkin täysin päinvastainen yleisestä konevalmistajien valitsemasta toimintavasta. Ulkopuolisten yritysten vaikeudet eivät pääse heijastumaan Merlon kokoonpanolinjaan.
”Meillä ei ole pelkoa siitä, että koneitten valmistaminen keskeytyy, kun joku alihankkija lähtee markkinoilta. Valmistamme itse edelleen esimerkiksi kaikki akselit, puomit, ohjaamot ja jopa hydraulisylinterien tuotanto on omissa käsissä”, jatkaa herra Merlo. Yritys valmistaa myös suurimman osan kurottajien työvälineistä itse.
Cuneon 15 hehtaarin alueella kuluukin vuosittain yli 60.000 tonnia terästä ja enemmän kuin miljoona kuutiometriä hitsauskaasuja. Tehdas on vanha kunnon konepaja eikä pelkkä steriili kokoonpanolinja.
Itse asiassa tuotannossa on monia vaikuttavia yksityiskohtia. Esimerkiksi vuonna 2007 avattu runkojen pulverimaalauslinja on sellainen. Viisi miljoonaa euroa maksaneella linjalla kyetään maalaamaan 32 runkoa yhden ainoan työvuoron aikana.
Myös esimerkiksi ohjaamon kokoonpanopiste on malliesimerkki tehokkuudesta. 12 ihmistä kykenee vuorossaan kokoamaan yli 30 ohjaamoa.
Kurottajat pääosassa
Vuonna 2008 Merlo Groupin liikevaihto oli 395 miljoonaa euroa. Valmistusohjelmassa on kurottajien lisäksi paljon muutakin ja emoyhtiön alla on useita erinimisiä yhtiöitä. Tecno valmistaa jätteenkeräysjärjestelmiä kuorma-autojen päälle. Treemme tekee metsätraktoreita ja raskaita työlaitekantajia erittäin vaativiin olosuhteisiin. Cingo taas on tela-alusta, jonka päälle voidaan vaihtaa erilaisia työlaitteita kaivulaitteesta dumpperin lavaan ja henkilönostimeen. Noin 80 henkilöä työllistävä tuotekehitysosasto on sekin eriytetty erilliseksi yhtiöksi yhtiön sisälle ja kantaa nimeä Project.
Amilcare Merlo perusti yrityksen jo vuonna 1964 Cuneoon, joka sijaitsee Luoteis-Italiassa, Italian Torinon ja Ranskan Nizzan puolivälissä. Visioita oli tuolloin nuoren miehen pää täynnä ja Merlo omasi ainutlaatuiset tekniset valmiudet suunnitella ja toteuttaa visionsa raudaksi.
Alussa mies valmisti pieniä dumppereita ja betonimyllyjä. Ensimmäinen teleskooppikurottaja näki päivänvalon vuonna 1981. Vuonna 1987 Merlo lisäsi kuljettajan näkyväisyyttä ohjaamosta sijoittamalla moottorin koneen sivulle ja sen ansiosta puomi saatiin ohjaamon toisella sivulla alemmas.
Ensimmäisen ympäripyörivän kurottajan Merlo teki vuonna 1990. Jo tässä 20 vuoden takaisessa koneessa oli neljä itsenäisesti toimivaa tukijalkaa ja 360 astetta kääntyvä ylävaunu.
Nykyinen kurottajamallisto onkin sitten jo melkoisen vaikuttava. Rakennustyömaille on 33 mallia ja nostokapasiteetit niissä aina 10 tonniin ja 18 metriin saakka. Maatalousmalleja on 16 nostokapasiteetin ollessa maksimissaan 4,1 tonnia ja nostokorkeuden 10 metriä. Ympäripyöriviä Roto –malleja on 10 kappaletta ja maksimissaan päästään 26 metriin ja viiden tonnin kuormaan.
Noin 80 prosenttia tuotannosta menee nykyään vientiin.
Itaia ei ole 21 prosentin osuudellaan enää suurin yksittäinen maa, vaan Ranskassa myydään 24 prosenttia tuotannosta. Saksa vie 19 prosentin ja Englanti yhdeksän prosentin siivun Merlon myynnistä.
31 prosenttia Merlon valmistamista koneista ja laitteista menee rakennusteollisuuteen ja 30 prosenttia maatalouteen. Teollisuuden palvelukseen menee 28 prosenttia koneista.
Tuotannosta 86 prosenttia on kurottajia ja jäljelle jäävä 14 prosenttia jakaantuu sitten muille edellä mainituille kone- ja laitetyypeille. Näistä muista jätteenkäsittelylaitteet ovat suurin yksittäinen ryhmä viiden prosentin osuudella. Parhaimpina vuosina Cuneon tehdas on valmistanut yli 6000 kurottajaa vuodessa, mikä tietää noin 30 koneen päivävauhtia.
Merlolla on Italian pääkonttorinsa lisäksi viisi sisaryritystä Saksassa, Ranskassa, Englannissa, Espanjassa ja Australiassa. Tämän lisäksi Merlon maahantuontiliikkeitä on 50 ja jälleenmyyjiä kaikkiaan 600 ympäri maailman. Markkinaykkönen Merlo on Italian lisäksi myös mm. Venäjällä, Itävallassa, Saksassa, Ruotsissa ja Norjassa. Amilcare Merlo on vajaassa 50 vuodessa luonut ympärilleen vahvan ja kilpailukykyisen kurottajabisneksen.
Pieniä ja isoja kurottajia
Merlo esitteli tehtaallaan maaliskuun alussa Bauma -uutuuksiaan. Jotain jätettiin myös verhon taakse ja keväällä luvattiinkin lisää mielenkiintoisia uutuuksia.
Merlo Panoramic P 50.18 HM on uusi kurottajamalli, jonka maksimi nostokorkeus on 17,8 metriä ja maksimi kuorma 5000 kiloa. Kuusisylinterinen 107 kilowatin tehon antava Nef on Tier 3 –yhteensopiva. Hydrostaattinen voimansiirto takaa 40 kilometrin siirtonopeuden. Ohjaamo säädettävine istuimineen ja ohjauspyörineen sekä monipuoliset hallinnat sisältävine joystick –ohjaimineen on tuttu muista Panoramic –malliston kurottajista.
Mielenkiintoinen uutuuskone ahtaisiin tiloihin on 4500 kiloa painava Panoramic P 25.6, joka seuraa vuonna 1991 esitellyn P20.6 pikkukurottajan jalanjäljissä. Ulkomitoiltaan P25.6 on ainoastaan 1,8 metriä leveä ja kaksi metriä korkea. Silti sillä kykenee nostamaan 2,5 tonnin kuorman ja maksimi nostokorkeus on kuusi metriä. Täyteen nostokorkeuteen nousee 1750 kiloa. Käyttökelpoinen trukin korvike tehdashalleissa, maatiloilla ja varastoissa.
Ohjenuorana kehitystyössä oli Merlon mukaan saada pieneen koneeseen yhtä tilava ohjaamo kuin suurempiinkin malleihin. Konstruktiollisilla ratkaisuilla pikkukurottajassa onkin nyt täysin sama ohjaamo kuin muissakin malliston kurottajissa. Moottorina on Kubotan nelisylinterinen ja 55 kilowatin tehoinen diesel. Maksimi siirtonopeus on 36 kilometriä tunnissa.
Uusi pyörivä
Roto -sarjaan täydennystä tuo 20 tonnia painava malli Roto 60.24 MCSS, joka painaa 4500 kiloa enmemmän kuin edellinen malliston raskain malli 40.25 MCSS. Jos P 25.6 on minikokoinen, niin Roto 60.24 MCSS sijoittuu malliston yläpäähän. Maksimi nostokorkeus on 23,9 metriä. Maksimi kuorman kantokyky on kuusi tonnia ja täyteen nostokorkeuteen saadaan siirrettyä 3500 kiloa tavaraa. Moottori on NEF (130 kW) ja maksimi siirtonopeus on 40 kilometriä tunnissa.
Uutuudessa, kuten muissakin ROTO –sarjan koneissa, on Merlon kehittämä kuormanvalvontajärjestelmä nimeltään MCSS. Se valvoo ja ohjaa nostotapahtumassa kaikkia koneen parametrejä ja lisää turvallisuutta työssä. Ohjaamo kallistuu taaksepäin 18 astetta, mikä parantaa kuljettajan ergonomiaa nostotöissä.
Cingo –tela-alustan uusin malli esitellään sekin Baumassa. M12.2 on malliston suurin. Se kykenee kantamaan 1200 kilon kuorman ja hydrostaattinen voimansiirto vie teloja eteenpäin 5,2 kilometrin nopeudella. Nyt mallistoon kuuluu jo 11 perusmallia.
Cingo muuntuu nopeasti henkilönostimesta kaivukoneeksi tai dumpperista betonimyllyksi. Tela-alustaisen alavaunun päälle ainoastaan sovitetaan työlaitteita. Henkilönostokorilla varustettu Cingo M 12.2 vie yläilmoihin 120 kiloa ja työskentelykorkeus on yhdeksän metriä.
Edelleen Baumassa voi tutustua kahteen uuteen Merlon tuotekehitysosaston tuotteeseen. Ecopowerdrive (EPD) on uusi tapa liittää hydrostaattinen voimansiirto ja dieselmoottori toisiinsa. Elektroniikka valvoo molempien toimintaa ja pudottaa moottorin kierrokset oikealle tasolle sen mukaan, miten kuljettaja ajopoljintaan käskee.
EPD pitää sisällään myös kolme ennalta ohjelmoitua työaluetta; Fine, Eco ja Full Power. Uusi voimansiirto on vakiona vasta mallissa P55.9CS.
Merlomobility on GPS –järjestelmä, joka tuo koneitten seurannan internetiin satelliittiyhteyden kautta. Lisätietoja Merloista antaa Rotator Oy.