Uutiset

Työkoneet

Meclift-trukit Loimaalta Bangladeshiin

Lännen-, Lundberg- ja Watermaster-tuotemerkeistä tunnettu LMCE Group on valmistanut Loimaalla jo reilun vuoden ajan myös kurottavia Meclift™-trukkeja. Alunperin perheyhtiönä vuonna 1981 perustettu Mecalift Oy on ollut aina vahvasti vientivetoinen. Asiakkaita ja jälleenmyyjiä onkin joka puolella maailmaa. Kurottavia trukkeja valmistetaan 16–50 tonnin kokoluokissa. Konepörssi kävi katsomassa, kun kahta järeää ML4212RC-trukkia lastattiin ensin lavetille lähetettäväksi Turun ja Bremerhavenin satamien kautta Bangladeshiin.

Vuoden 2019 lopussa Loimaalla käynnistettiin oma tuotantolinja Meclift-trukeille. Samalla Lännen MCE Oy tuli Mecalift Oy:n osakasomistajaksi 40 prosentin osuudella. Muut osaomistajat ovat Sign Systems Finland Oy (40%) sekä Credos Oy (20%). Toimitusjohtajana on Janne Kalliomäki ja hallituksen puheenjohtajana Timo Huttunen. Kalliomäki perheineen omistaa Credos Oy:n.

”Keskitymme Mecaliftissä myyntiin ja kaikki muut palvelut kuten valmistus ja jälkimarkkinointi tehdään alihankintana. Myynnin hoidamme globaalin, Tampereelta ohjattavan jälleenmyyntiverkoston avulla. Olemme läsnä jo yli 30 maassa. Tuotanto, ja tässä vaiheessa myös tuotekehitys, hoidetaan sopimusvalmistuksena Lännen Tractors Oy:n toimesta Loimaalla”, valistaa Kalliomäki.

Tuoteperheeseen kuuluvat 16, 18, 30, 42 ja 50 tonnin mallit.

”Jäimme hieman viime vuonna asetetuista tavoitteistamme, sillä muun muassa koronavirus vaikeutti toimintaa. Komponenteista oli keväällä pulaa, mikä viivästytti toimituksia. Esimerkiksi nyt valmistuneen kahden trukin Dana-vaihteistot jouduttiin vaihtamaan ZF:ksi. Se aiheutti suunnittelijoillekin haastetta. Myös yhteydenpito jälleenmyyjiin hankaloitui, samoin asiakastapaamiset vähenivät. Tämän vuoden agendana on kohentaa koko jälleenmyyjäverkostoamme maailmalla. Samalla haemme edelleen lisää tuotannon synergiaa täällä muihin konepajalla valmistuviin koneisiin eli Lännen- ja Vesimestari-tuotteisiin”, jatkaa Kalliomäki.

Loimaalta valmistui vuonna 2020 kymmenen pientä (16–18 t) ja kaksi isoa, nyt siis Bangladeshiin lähetettyä 42 tonnin nostokapasiteetin omaavaa ML4212RC-trukkia. Muita vientimaita viime vuonna olivat Puola, Kiina, Venäjä, Saksa, Brasilia, Intia ja Kanada. Yksi meni kotisuomeenkin. Kaksi pientä trukkia on tällä hetkellä varastossa odottamassa kauppoja. Liikevaihtoa kertyi noin 2,3 miljoonaa euroa.

”Seuraavat toimitukset ovat 18 tonnin kone Israeliin ja sen jälkeen Kreikka ja Etelä-Afrikka saavat omansa. Etelä-Afrikassa peruskunnostamme myös kaksi vanhaa 16-tonnista. Olemme tälle vuodelle asettaneet tavoitteeksi 16 pienen ja neljän ison koneen myynnin, jolla saavuttaisimme noin kuuden miljoonan euron liikevaihdon”, tiivistää Kalliomäki.

Janne Kalliomäki

Koulutusta verkossa

Vuodelle 2021 on asetettu myös muita tavoitteita. Etähallintajärjestemä koneisiin on rakenteilla ja myös verkossa tapahtuva käyttäjäkoulutus on tarkoitus käynnistää kuluvana vuonna.

”Moottorien erilaiset päästörajoitukset maailman eri maissa ja maanosissa asettavat haasteita nekin. Pyrimme jatkossa rakentamaan koneiden rungot niin, että eri Stage-tasojen moottorit saadaan sopimaan samoihin rakenteisiin. Voimme rakentaa koneen valmiiksi ja lopuksi varustaa kohdemaan vaatimusten mukaisella moottorilla sekä pakokaasujen jälkikäsittelylaitteilla. Ohjaamoiden kehitystä viedään eteenpäin asiakkaiden toiveiden mukaisesti. Dokumentaatiota on tarkoitus käydä läpi ja parantaa. Edelleen suunnittelemme täyssähkökäyttöisen ML1812R-trukin lanseerausta vuoden 2022 aikana”, lopettaa Kalliomäki.

Hankalien talviolosuhteiden takia molemmat Bangladeshiin suuntaavat, noin 50 tonnia painavat trukit nostettiin kahdella mobiilinosturilla lavetille. Kesäkeleillä ne tietenkin ajetaan kyytiin.

Varusteiksi Bangladeshiin laivattiin konteissa myös pitkien kappaleiden, kuten putkien ja teräspalkkien käsittelyyn ja lastaukseen tarkoitettu nostopuomi. Myös konttitarrain kuuluu kauppaan.

Monglan jokisatama on Bangladeshin toiseksi vilkkain ja sinne on Bengalin lahden pohjukasta matkaa jokea pitkin vielä yli 60 kilometriä. Suomalaisilla Meclift-trukeilla tullaan käsittelemään satamassa paljon juuri kontteja. Perillä ne ovat huhtikuun puolivälissä.

Meclift edestä, Meclift takaa, Meclift lastaa ja Meclift kantaa.
Nostopuomi on tarkoitettu pitkien kappaleiden, kuten putkien ja teräspalkkien käsittelyyn ja lastaukseen.

Lue myös: Lännen M – päästöluokan päivitys ja muita mausteita.




Lue seuraavaksi