Uutiset

Työkoneet

Lännen M – päästöluokan päivitys ja muita mausteita

Yksi LCME Groupin vankoista tukijaloista lepää monitoimisten Lännen-kaivurikuormaajien varassa. Loimaan konepajalla kuljetaan teknisen kehityksen kärjessä ja tuore innovatiivisuus on nähtävissä aina, kun uusia malleja tuodaan päivänvaloon. Päästömääräykset sanelevat liikkuvan kaluston rakentajien aikatauluja.

Lännen K -mallisto (Stage IV) esiteltiin vuonna 2016 ja monet sen ominaisuudet on säilytetty M-sarjassakin. Nyt uudet Länkkärit saivat konepeiton alle Agco Powerin uuden mallisarjan moottorin. Partikkelisuodatin (DPF) on nyt lisätty pakokaasujen jälkikäsittelylaitteistoon ja samalla siirrytty Stage V -tasolle.


Lännen M -sarjan kaivurikuormaajat ovat saaneet uuden keltamustan värityksen. Mallistossa on kolme konetta: 8600M, 8700M ja 8800M.

Lännen M -mallistossa on kolme konetta 12–13 tonnin kokoluokkiin: 8600M, 8700M ja 8800M. Kaikki M-perheen koneet voidaan tietenkin varustaa Lännen Line Systems -nostimilla sekä Lännen 8700M ja 8800M myös Lännen Rail Systems -ratapyörävarustuksella.

Uusi malli 8700M on ikään kuin yhdistelmä pikku- ja isoveljeään. Kaikissa kolmessa moottori on sama. 8600M- ja 8700M-mallien teholukema on 108 kilowattia ja suurimman 8800M:n peltien alta Agcosta on puristettu tehoja ulos 127 kilowattia. Mainittakoon, että Agcon uusissa dieselmoottoreissa on nyt hydrauliset venttiilinnostimet, joten näiltä osin huollon tarpeen luvataan olevan pienempi. Polttoaineena voidaan käyttää myös HVO-biodieseliä.

Ajon hydrauliikkapumppu on aiempaa suurempi, joten dieselmoottorin kierrosnopeus maantienopeuksilla pysyy valmistajan mukaan pienempänä. Polttoainetehokkuus paranee.

Ominaisuudet menevät siten, että kahdessa pienemmässä koneessa on sama kaivulaite, kun taas järeimmässä mallissa 8800M ja välimallissa 8700M on sama etukuormaaja. Näin asiakas voi valita omiin työtehtäviinsä parhaiten soveltuvan yhdistelmän.

Kaikki kolme mallia ovat edellä mainittuja eroja lukuunottamatta toteutukseltaan, tekniikaltaan ja ominaisuuksiltaan samasta puusta veistettyjä.

Ulkoisesti suurin muutos on koneen väritys, joka on nyt toteutettu yhteneväksi Lundbergien kanssa. Mustiksi maalattujen kaivulaitteen, lokasuojien ja kuormaajan aisojen sekä keltaisten katteiden yhdistelmä on onnistunut. Myös vanteet ovat nyt maalattu mustalla aiemman harmaan sijaan. Uusi habitus on mielestäni paljon pirteämpi kuin aiempi.

Tuotepäällikkö Markku Pulliainen kertoo, että uusi mallisto on esillä FinnMETKO-näyttelyssä ensi kuussa.

Lännen uusi logo puomissa on saanut eteensä tuotelinjoja yhdistävän symbolin. Kaivupuomi, etukuormain ja tukijalat ovat samat kuin K-mallissa. Runkoon on tehty sellainen muutos, että akseliväli on hieman pidentynyt K-malliin verrattuna.

Lokasuojat ovat 200 millimetriä pidemmät etuosastaan, joten koneen tuulilasille lentää todennäköisesti kurakelillä vähemmän likaa.

Parempi ilmankierto

Konepeitto on kutakuinkin ennallaan. Tosin turboa varten on pitänyt muotoilla apumiehen puoleiselle sivulle pieni kyhmy. Ilmanvaihdon aukkoja on suurennettu ja siten ilmankiertoa tehostettu.

Moottoritilan jäähdytystä on muutenkin parannettu. Tuulettimen siivet ovat muotoiltu uudestaan ja tuulettimen moottori on entistä tehokkaampi. 50 millimetriä aiempaa pidemmän tuulitunnelin luvataan osaltaan myös parantavan jäähdyttimen toimintaa.

Pakokaasujen partikkelisuodattimella täydennetty käsittelylaitteisto on tuotu moottoritilasta kokonaisuudessaan ulos, pakoputken varteen (kuva vasemmalla). Sen huoltaminen on nyt helpompaa. Ennen hapetuskatalysaattori kun oli hydrauliikkaöljysäiliön alla. Nyt säiliö on voitu muotoilla virtausteknisesti paremmaksi, kun tilaa vapautui. Hydrauliikkaöljysäiliöön on lisätty myös pikaliitin öljynvaihdon helpottamiseksi. Suodatin on valmistajan mukaan myös helpommin vaihdettavissa. Akut ovat huoltovapaita.

Kun aiemmin niin sanottu HD-pohjapanssarointi oli lisävaruste, on se nyt vakiona kaikissa koneissa. Se koostuu useasta eri palasta, joten on kevyempi käsitellä ja helpompi avata halutusta kohdasta. Materiaalina on kahdeksan millimetrin paksuinen suurlujuusteräs. Etummaiset panssarit ovat saranoidut ja takimmaiset ovat kannattimien varassa pulttikiinnitteisinä.

Pohjapanssarointi on tehty helpommaksi käsitellä.

”Ajohydrauliikka on M-malleissa toteutettu tehokkaammalla ajon pumpulla, joten dieselmoottorin kierrosnopeus maantienopeuksilla pysyy pienempänä. Näin ollen siirtoajot ovat taloudellisempia ja ympäristöystävällisempiä”, kertoo tuotepäällikkö Markku Pulliainen.

Tummanharmaa ohjaamo

Uuden tummanharmaan sisustuksen saaneeseen ohjaamoon nousu on uusien portaiden myötä tullut helpommaksi. Aiemmin niissä olleet työkalulaatikot on nyt sijoitettu aiempaa pidempien etulokasuojien yhteyteen. Portaat voidaan toki tarpeen mukaan myös varustaa työkalulaatikoilla.

Tästä ympäristöstä ei viitsi lähteä kotiin, kun kello lyö neljä.

Sinänsä ohjaamo on kutakuinkin ennallaan, mitä tulee hallintalaitteisiin ja erilaisiin katkaisijoihin. Lännen-koneissahan on myös oikean kaivuvivun vieressä oleva sivupaneeli, joka pitää sisällään runsaasti toimintoja. Konepörssin Youtube-kanavalla voit tutustua siihenkin. K-malliston esittelyn yhteydessä tehdyt videot antavat osviittaa siitä, kuinka monipuolinen hallintajärjestelmä Lännen-koneissa on.

10 tuuman kosketusnäyttö on merkittävin ohjaamon uudistus.

Suurin muutos on uusi, liukukiskoon kiinnitetty 10 tuuman kosketusnäyttö, jonka valikoissa liikkumista on uudistettu helppokäyttöiseksi. Lyhyt sormeilu osoitti, että näytöltä on nopeasti kaivettavissa esiin muun muassa työaika- ja polttoaineen kulutustietoja. Eri kaivuliikkeiden virtauksia on helppo säätää omiin tottumuksiin sopivaksi liukusäätimien avulla. Asetuksia voidaan ohjelmoida ja tallentaa viiteen eri muistipaikkaan.

Ja tietenkin Bluetooth-, Wi-Fi- ja GPS-valmiudet ovat olemassa. Näytöltä voi katsella vaikkapa Konepörssin Youtube-videoita. Yksi asiakastoiveiden perusteella tehty muutos liittyy takalasin pyyhkimeen. Se on nyt sijoitettu keskelle lasin alareunaa. Näin pyyhintäalue on laajempi.

Takaikkuna voidaan nyt lukita kokonaan sekä myös raolleen auki. Näin yhteydenpito koneen perässä työskenteleviin henkilöihin helpottuu. Led-valojen patteristo on sellainen, että yö muuttunee päiväksi pimeimilläkin syyskeleillä.

Uudet Lännen-mallit ovat esillä tulevassa FinnMETKO -näyttelyssä.

Valoa kansalle, joka pimeydessä kaivaa. Työkalulaatikot on sijoitettu pidempien lokasuojien päälle. Kuten tarkkaavainen lukija huomaa, on led-valojen patteristo kunnioitusta herättävä.

Alla olevasta linkistä voit palauttaa mieliin edellisen K-mallin ominaisuuksia, joista monet ovat ennallaan uudessakin mallistossa. Muun muassa monipuolinen sivupaneeli on säilytetty sellaisenaan.

Lue myös: Lännen 8800K – valmiina töihin.

Lue seuraavaksi