Uutiset
Mecalac satsaa tuotekehitykseen
Vuodesta 1974 lähtien erikoiskoneita valmistanut ranskalainen Mecalac on tänään yli 400 ihmistä työllistävä, konevalmistukseen ja markkinointiin erikoistunut yritys. Mecalacilla on neljä tehdasta. Vanhin kokoonpanotehdas, pääkonttori ja koulutuskeskus sijaitsevat Ranskan Alppien kupeessa, lähellä Sveitsin rajaa Annecy-le-Vieuxissa. Mecalac Hydromo tekee puomien ja runkojen hitsausta sekä hydraulikomponenttien valmistusta 20 kilometrin päässä Albensissa.
Tämän lisäksi yhtiöllä on pyöräkuormaajatehdas (entinen Ahlmann) Saksan Büdelsdorfissa. Parisen vuotta on toiminut myös uusi kokoonpanolaitos Turkissa. Siellä kasataan kaivukoneiden pienintä tela-alustaista mallia 6MCR. Tehtaan tuotantolinjoihin sekä itse tuotteisiin panostetaan reilusti. Joka vuosi yritys tukee tätä toimintaa satsaamalla reilusti tuotekehitykseen.
”Sijoitamme tuotekehitykseen ja innovaatioihin vuosittain kuusi prosenttia liikevaihdosta. Kaikkien uusien mallien esittelyä edeltää perusteellinen testaus ja koeajot. Esimerkiksi uudella 12MTX-koneella on takana jo vuoden kestänyt testausvaihe”, aloittaa Skandinaviankin markkinoista vastaava Ralf P. Schäfer.
Kaikkiaan yritys valmistaa 1200–1500 konetta vuodessa. Tässä luvussa ovat niin kaivukoneet kuin pyöräkuormaajatkin. Kaivukonetehdas Annecyssä valmistaa kahdesta neljään konetta päivässä. Mecalac-kaivukoneita on valmistettu kaikkiaan yli 10 000 kappaletta. Pyöräkuormaajia vastaavasti yli 30 000 kappaletta. Lähes kaikki koneet myydään Eurooppaan. Saksa ja Ranska vastaavat yli 70 prosentin osuudesta.
Runko-ohjattu pyöräalustainen kaivukone on yrityksen vanha ja perinteinen tukijalka. Pitkään kyseinen konetyyppi oli ainut tehtaan mallistossa, mutta nyt kaivavien Mecalac-koneiden perhe käsittää jo lähes 10 erilaista mallia.Mecalac 12MTX (9700 kg) ja vielä järeämpi malli 714MWe (14100–15200 kg) edustavat malliston raskasta osastoa. Toisessa päässä ovat pienet tela-alustaiset kaivukoneet, sellaiset mallit kuin 6MCR (5700 kg) ja 8MCR (7200–7600 kg).
”Suosituin mallimme on 12 MTX (kuva). Se omaa pitkät perinteet ja meillä on esimerkiksi Ranskassa asiakkaita, jotka ovat käyttäneet sitä alusta saakka. Tulloin mallimerkintä oli vielä 11CX”, kertoo Alexandre Marchetta, joka on Mecalacin omistajasuvun edustaja toisessa polvessa. Hänen isänsä Henri on edelleen hallituksen puheenjohtaja.
Mecalac-asiakkaat ovat Suomessakin pitkälti uskollisia merkille kerran sellaisen hankittuaan. Koska hallinta poikkeaa hieman tavanomaisesta, niin se vaatii totuttelua. Nykyään tosin sekä kuormaajana, lastauskoneena ja kaivukoneena käytettävää Mecalacia voi hallita normaalin kaivukoneenkin tapaan kaksivipuhallinnalla.
”Meillä on useita asiakkaita, jotka ovat tulleet sisään Mecalac-maailmaan pienillä tela-alustaisilla MCR-malleilla. Se on helppo ja edullisempikin tie. Sen jälkeen on ollut helppo omaksua kaikki muutkin mallit. Asiakasuskollisuutemme on huippuluokkaa”, kehaisee Marchetta (kuva).
Tehtaan laadunvarmistus on moninkertaista. Paitsi yksittäisiä osia, myös valmiita koneita testataan monissa eri vaiheissa. Ensimmäiset laatutarkistukset tehdään jo komponenttien maalauksen jälkeen. Koko kokoonpanon ajan koneen tai puomin mukana seuraa manuaalinen dokumentointi koneen sarjanumeron perusteella. Jokainen vaihe jää siis talteen.
Valmiille koneille tehdään ensimmäinen laatukontrolli nopeasti linjan päässä. Tästä jokainen kone menee staattiseen testiin ja sen jälkeen pihamaalle kuormitettuun testaukseen. Kaikki hydrauliikan toiminnat tarkastetaan painojen avulla.
Koneiden loppusilaus pohjapanssareineen ja tarroineen tehdään viimeiseksi kaikkien laatutarkistusten jälkeen. Kerran viikossa yksi kone haetaan vielä pihamaalta 3–4 päivää kestävään auditointiin, jossa se tutkitaan perusteellisesti. Tähän auditointiin (kuva) osallistuvat kaikki koneen rakentamisessa mukana olleet ihmiset.
Ja kuten Alexandre Marchetta sanoo, pienellä valmistajalla ei ole varaa yhteenkään virheeseen.
Suomeen Mecalac-kaivukoneet tuo Hansa Machines Porista.
Lue myös ja katso samalla video: Uusi 12 MTX