Uutiset

Työkoneet

Maxpo: Heatworkille uusi omistuspohja

Tässä Maxpokoosteessa mukana HeatWork, Ramudden, RealMachinery ja Terra Team.




Heatwork

Ruotsalainen Sdiptech on hankkinut omistukseensa enemmistön norjalaisesta roudansulatus-/lämmityslaitteita valmistavasta yhtiöstä HeatWork AS. Maxpossa uuden omistajan edustaja Sarah Störm, kertoi Sdiptechin hankkivan innovatiivisia, alansa huippuja olevia yrityksiä siipiensä suojaan.

Energia, jätehuolto, turvallisuus, vihreä teknologia ja kestävä kehitys ovat hankintoja mietittäessä aina kärjessä. Tarkoitus ei Sarahin mukaan ole ostaa ja myydä, vaan pitää ja kehittää. Kaikkiaan Sdiptechillä on omistuksessaan jo 40 yritystä, joiden liiketoimintaa ylläpidetään ja kehitetään menestyksellisesti. Heatwork nähdään yhtenä alansa edelläkävijöistä, jolla on ainutlaatuista erikoisosaamista.

Heatwork jatkaa Suomessakin täysin entisin toiminnoin ja palveluin. Jens Heinonen kertoo, että ilmaston muuttuminen meillä vain lisää routaa. Suojaava lumikerros puuttuu usein etelässä ja märkä maa jäätyy nopeasti pikkupakkasilla. Sesonki on juuri alkamassa, vaikka nykyään kiireet tuntuvat olevan jo ympärivuotisia. Pieniä 20–40 neliömetrin alueille soveltuvia roudansulatuslaitteita on myyty hyvin. Ne ovat varsin sopivia muun muassa vuokraamoille.

HeatWorkin uutuus on HW6000e. Pikku-e kertoo, että myös roudansulatus siirtyy sähköaikaan. Uutuus koostuu kolmesta lämmityspiiristä, joista jokaisen teho on 36 kilowattia ja jotka voidaan liittää yhteen tarpeen mukaan. Tämän ansiosta laitetta voi käyttää myös projekteissa, joissa virran saatavuus on rajallista. Kun kaikki piirit on liitetty yhteen, on laitteen lämpöteho kokonaiset 108 kilowattia. Laite tuottaa jopa 100-asteista nestekiertoista lämpöä. Pumpun kapasiteetti on 6 000 litraa tunnissa. Suljetussa nestekiertoisessa järjestelmässä on yhteensä 630 metriä esitäytettyä letkua kolmessa joustavassa letkupiirissä. Sulatus-/lämmitysteho riittää jopa 250–300 neliömetrin alalle.




Ramudden

Ramudden on muun muassa tilapäisiin liikennejärjestelyihin sekä liikenteenohjauslaitteiden vuokraukseen erikoistunut yritys. Mika Palo (etualalla) sekä Michael Wackström kertovat, että digitaalisuus on päivän sana. Mika pitää kädessään pientä lähetinyksikköä, joka voidaan kiinnittää vaikkapa liikennemerkkiin. Se välittää tiedon, jos tuuli on heittänyt sen nurin tai joku siirtänyt paikastaan. Erilaisista liikenteen ohjausvaloista saadaan tieto esimerkiksi silloin, kun akun varaus on ehtymässä. Työmaalla tarkastuskäynnit saadaan minimoitua etäseurannan avulla.

Tilapäiset liikennejärjestelyt vaativat yleensä myös paljon pintojen viivamerkintöjä. Tilapäisyydestä kertoo keltainen väri. Mika Palo (Ramudden) viivojen vetoon tarkoitetun ”leipävetoisten” laitteiden ketjun ensimmäisen koneen puikoissa. Sillä vedetään pintaan primeri ja sen jälkeen viivakoneella ”teippi”, joka on karhennettu. Viimeisenä jonossa on jyrä, jolla teippi saadaan tiiviisti pintaan kiinni.

Kauhanpyörittäjän pihdeillä tartuttava ja Ramuddenin kehittämä työlaite helpottaa kaiteiden siirtelyä työmaalla. Ramuddenin vuokraamat kaiteet on varustettu keskeltä pystypalkilla, jolloin sen molemmin puolin oleva ote ei pääse luistamaan.




RealMachinery

RealMachineryn osastolla Marko Kierros kävi varsin sähköisillä kierroksilla. Pilttuussa Markon kanssa kun nähtiin kolme Ammanin täyssähkökäyttöistä maantiivistyslaitetta. Molemmat tärylätkät on varustettu Hondan 1,8 kilowatin tehoisella sähkömoottorilla. 89 kilogrammaa painavan pienemmän lätkän työleveys on 400 ja suuremman, 93 kilogrammaa painavan 500 millimetriä. Lataus tapahtuu 230 voltin jännitteellä (DC).

Kaksoisvalssijyrä eARX 26-2 painaa 2 640 kilogrammaa. Täyssähkökäyttöisyys alentaa ympäristön melutasoa huomattavasti. Markon mukaan sekä täry että ajo toimivat akkuenergialla. Ainut hydrauliikkaa vaativa osa on runko-ohjauksen sylinteri eli huoltokohteita on varsin vähän verrattuna perinteiseen jyrään. Ammann lupaa jopa kahdeksan tunnin työpäivän kertalatauksella. 48 voltin järjestelmän akkujen kapasiteetti on 31,5 kilowattituntia. Työleveys on 1 200–1 240 (offset) millimetriä.




Terra Team

Terra-Team edustaa hollantilaisia Dehacon työlaitteita. Maxpo-uutuutena oli hydraulimagneetti MH125FT-PRO. Osastolta kerrottiin, että siinä on uudenlainen hydrauliikkamoottori, joka tiputtaa tavaran magneetilta kerralla, ei pikkuhiljaa. Näin työ tehostuu ja nopeutuu. Myös lämmön haihtumisen kerrotaan oleva tehokasta. Molemmin puolin olevat kynnet helpottavat materiaalin kaivamista.

Laitteen päälle sijoitettu valo kertoo kuljettajalle kätevästi eri värein, milloin virtaus/paine ovat riittäviä tai milloin niitä on niukasti tai liikaa. Laite painaa 2 500 kilogrammaa ja vaatii noin 25–30 tonnin painoisen peruskoneen.



Lue seuraavaksi