Blogi

Haloo, haloo, kuuluko?

Kuuluuko matkapuhelin?

Vanhan tien kulkijoilla on vielä muistissa, miten kuljettajien työmääräykset annettiin kasvotusten matkaan lähdettäessä, ja ajojärjestelijälle soitettiin asiakkaan puhelimesta tai puhelinkioskista, kun tarvittiin lisäohjeita. Ulkomailla saatettiin joutua ajamaan satojakin kilometrejä lähimpään puhelimeen ja odottamaan kotimaahan tilattua puhelua tunti- tai päiväkaupalla. Silti pärjättiin.

Tämän päivän kuljetusliiketoiminnassa puhelut ja mobiilidata ovat välttämättömiä elinkeinoon liittyvässä tiedon hallinnassa. Yhä kovemmalla vauhdilla pyörivät yhteiskunnan rattaat edellyttävä liukasliikkeistä tiedonkulkua. Reaaliaikainen tiedonsiirto on mahdollistanut jatkuvat muutokset varsinaisen työhön, mikä on tullut jokapäiväiseksi toimintatavaksi ja osaksi kuljetusyritysten palvelua asiakkaittensa suuntaan.

Sen lisäksi, että puhelin on tärkeä laite toiminnanohjaukseen, on se myös tärkeä turvavaruste. Monet kuljettajat työskentelevät yksin olosuhteissa, joissa ei muita ihmisiä ole läsnä. Jos silloin pettää pyörien alta pito, autosta tekniikka ja nilkasta nivelsiteet, puhelimella saa apua, mutta vain siinä tapauksessa, että se on matkapuhelinverkon peittoalueella.

Suomessa on käytössä 2G-, 4G- ja 5G-matkapuhelinverkot. 3G-verkko on ajettu alas tämän vuoden aikana. Operaattoreiden toimilupaehdoissa sanotaan muun muassa, että 2G-verkon on oltava toiminnassa vuoteen 2029 ja että sen kattavuus on oltava 99 prosenttia Suomen asukkaista. Käytännössä kattavuus on 99,5 prosenttia, silti kuitenkin lähes 30 000 suomalaista asuu matkapuhelinverkkojen tavoittamattomissa. Käytettyjen taajuuksien takia 2G-verkossa signaalin kantama on muihin verkkoihin nähden pisin, mutta tiedonsiirron nopeus alhaisin.

Kuljetuskalustolla liikutaan paljon myös asumattomilla alueilla. Miten sellaisilla alueilla voi käyttää mobiilitiedonsiirtoon hyödyntäviä työvälineitä, jos puhelutkaan eivät onnistu? Jos selkosilla sattuu yhteys syntymäänkin, voi esimerkiksi tietojen päivittyminen toiminnanohjausjärjestelmään kestää toivottoman kauan.

Haittaa liiketoiminnalle

Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry selvitti jäsenistöltään matkapuhelinverkkojen toimivuuden vaikutuksia liiketoimintaan. Marraskuussa tehtyyn kyselyyn vastasi 355 SKALin jäsentä. Selvityksen perusteella ongelmia matkapuhelinverkkojen toimivuudessa on laajasti, ja huonot puhelinyhteydet aiheuttavat kuljetusyrityksille vakavaa haittaa.

Vain yhdeksän prosenttia vastaajista oli täysin samaa mieltä siitä, että mobiilidata mahdollistaa tiedonsiirron auton sijainnista riippumatta. Yli 60 prosenttia vastaajista oli täysin tai jokseenkin samaa mieltä siitä, että puhelut matkapuhelimella katkeavat usein katvealueisiin. Vastausten perusteella ongelmia on erityisesti Itä-, Keski- ja Pohjois-Suomessa, ja näillä alueilla matkapuhelinverkon toimivuus oli myös heikentynyt eniten aiempaan verrattuna.

Kuten tiedämme, nykyaikaiset kuorma-autot ovat jatkuvasti yhteydessä mobiilidataverkon välityksellä valmistajan pilvipalveluihin. Ajoneuvojen järjestelmät ovat kuitenkin sellaisia, että pelkkä datayhteyden katkeaminen ei katkaise auton liikettä tai aiheuta edes havaittavia muutoksia toiminnoissa. Pääosa tiedoista voidaan toimittaa perille sitten, kun yhteys jälleen on olemassa, joten pätkivät yhteydet eivät tavattomasti haittaa.

Jos maanpäällistä matkapuhelinverkkoa ei ole, ja yhteyksiä joka tapauksessa tarvitaan, on turvauduttava satelliittipuhelimeen. Ei senkään käyttäminen välttämättä yksinkertaista ole, mutta se kuitenkin mahdollistaa jonkin tasoisen yhteydenpidon. Sellaistakin on väläytelty, että tulevaisuudessa tavallisella matkapuhelimella voisi käyttää sekä maanpäällistä että satelliittiverkkoa. Sitä odotellessa.




Lue seuraavaksi