Uutiset

Työkoneet

Manitou Group MN-Lifttekin pääomistajaksi

Vantaan Pihkalantiellä käteltiin huhtikuun lopulla merkittävän sopimuksen sinettti. Manitou Group on hankkinut osake-enemmistön suomalaisesta maahantuojastaan MN-Lifttek Oy:stä (myöhemmin Lifttek) edellisten pääomistajien jatkaessa vähemmistöomistajina ja edelleen Lifttekin johdossa.

Manitou laajentaa näin omien yhtiöidensä verkostoa myös Suomeen. Jo aiemmin vastaava järjestely on tehty useissa eri vientikohteissa Ranskan ulkopuolella. Sellaisissa maissa kuten esimerkiksi Portugali, Espanja, Saksa, Iso-Britannia, Australia ym. on Manitou pääomistajana omissa jälleenmyyntiyhtiöissään. Suomi on ensimmäinen Pohjoismaa tässä ketjussa.

”Kokemukset toimintatavasta ovat erinomaiset. Tämän mallin ansiosta olemme valmistajana erittäin lähellä asiakkaitamme ja pystymme entistä paremmin tarjoamaan kaiken tukemme paikallisille jakelijoille. Suomen kohdalla vahva nimi Lifttek tietenkin säilyy ja kaikki toiminta jatkuu entisellään, samojen henkilöiden vetämänä. Lifttek on tehnyt loistavaa työtä Manitoun kanssa Suomessa ja jatkamme hedelmällistä yhteistyötä tulevaisuudessakin”, kertoi Manitoun palvelujen ja ratkaisujen johtaja Maxime Deroch Vantaalla.

Kaikki edustukset pysyvät myös aivan entisellään. Lifttekin vähemmistöosakkaina jatkavat siis toimitusjohtaja ja Lifttekin perustaja Mika Närhi, myyntijohtaja Seppo Turunen sekä teknisestä tuesta vastaava Oskari Kaivonurmi.

Närhen ja Turusen yhteinen historia on pitkä. Ensitapaaminen ajoittuu Moskovaan ja vuoteen 1987. Turunen toimi ajoneuvonosturin kuljettajana Nostoapu Pynnösellä, Puolimatkan työmaalla. Närhi puolestaan työskenteli torninosturiasentajana A-Rakennusmies Oy:ssä ja tuli pystyttämään torninosturia samalle työmaalle. Miesten jutut kävivät yksiin ja siitä on kuljettu eri vaiheiden kautta omistamaan samaa yritystä.

Turunen perehtyi ranskalaiskurottajiin jo Manitoun maahantuojana aiemmin toimineen Konekeskon palveluksessa vuosina 2001–2012. Närhi perusti Lifttekin vuonna 1995 ja jo vuonna 2003 yritys aloitti Manitoun huoltoliikkeenä. Kolmas omistaja Kaivonurmi on ollut mukana Lifttekissä vuodesta 1999 lähtien.

Sopimusta juhlittiin niin Manitoun kuin Lifttekin miestenkin toimesta. Vasemmalta oikealle: Toimitusjohtaja Mika Närhi (Lifttek), Pohjois-Euroopan myyntijohtaja Jean Rouault (Manitou), toimitusjohtaja Aigars Judzis (Manitou Nordics), myyntijohtaja Seppo Turunen (Lifttek), palveluiden ja ratkaisujen johtaja sekä hallituksen jäsen Maxime Deroch (Manitou) ja teknisestä tuesta vastaava Oskari Kaivonurmi (Lifttek) myhäilivät tyytyväisinä Vantaan Pihkalantiellä.

Leveillä hartioilla

Miehet aloittivat yhdessä siis Manitou-maahantuonnin Konekeskon raunioilta vuonna 2012. Manitou nousi nopeasti ykkösmerkkien joukkoon. Tänään Lifttek edustaa koko ranskalaismerkin laajaa nostinsortimenttia, myös maataloussektorille suunnattua kurottajaperhettä.

”Olemme ylpeitä liittyessämme Manitou Groupiin. Tämä vahvistaa synergioitamme tärkeimmän päämiehemme kanssa. Vahvalla perustalla seisova vakavarainen yhtiö tukee erikoisosaamistamme ja sitoutumistamme sekä antaa lisää voimaa ja vakautta toimintaamme. Meille tarjoutuu näin mahdollisuus kasvaa ja kehittää palveluitamme”, toteaa Mika Närhi.

”Saamme tämän yhdistymisen myötä itsellemme paljon leveämmät hartiat”, täydentää Turunen.

Lifttekillä on kolme toimipistettä eli kaksi Vantaalla ja yksi Tampereella. Liikevaihto vuonna 2021 oli 7,5 miljoonaa euroa ja henkilökunnan pääluku 30. Pääasiallisina asiakkaina ovat konevuokraamot, rakennusliikkeet, urakoitsijat sekä maatalousyrittäjät.

Juuri isojen konevuokraamoiden kanssa on tehty lukumääräisesti isoja kauppoja viime vuosina ja tulossa on lisää merkittäviä laitetoimituksia vuokrakäyttöön.

Edelleen perheyritys

Manitou Groupilla on Euroopassa kaksi päämerkkiä: Manitou ja Gehl. Myyntiverkosto käsittää omien tytäryhtiöiden lisäksi 1 050 jälleenmyyjää ympäri maailmaa. Tehtaita on eri puolilla maapalloa yhdeksän. Niistä viisi on Ranskassa. Varaosakeskuksia on kahdeksan kappaletta.

Yrityksen perusti vuonna 1958 Marcel Braud esittelemällä ”väärinpäin” ajettavan traktorin, joka varustettiin trukkimastolla. Pariisin pörssiin jo vuonna 1984 listatun yrityksen osakkeista 64 prosenttia on edelleen perustajaperheen Braudin omistuksessa.

Vuoden 2021 liikevaihto oli 1,9 miljardia euroa ja henkilökunnan vahvuus 4 500 henkilöä. Liikevaihdosta 60 prosenttia kertyy rakennussektorilta ja 29 prosenttia maatalousasiakkailta. Loput 11 prosenttia on jälkimarkkinoinnin ym. liiketoiminnan osuus.

”Olemme erittäin tyytyväisiä saadessamme toivottaa Lifttekin tervetulleeksi Manitou-perheeseen. Lifttekillä on erittäin suuri asiantuntijuus, pitkän historian tuoma tietotaito sekä ennen kaikkea paikallisten markkinoiden paras tuntemus. Myös huolto ja jälkimarkkinoinnin osaaminen ovat huippuluokkaa. Tämä yhdistyminen tukee pitkäaikaista strategiaamme ja vahvistaa alueellista jalanjälkeämme. Kaiken kaikkiaan olemme entistä lähempänä asiakkaitamme nyt myös Suomessa”, tiivistää Manitou Groupin toimitusjohtaja Michel Denis.

Lue seuraavaksi