Uutiset

Työkoneet

Manitoun pienet

Ranskalainen kurottaja- ja nostinvalmistaja Manitou tuo markkinoille uudet ultrakevyet pienet kurottajamallit, jotka Manitou-merkkisinä tottelevat mallimerkintöjä ULM 412 H ja ULM 415 H. Gehlin keltaisina koneita saa myös niissä maissa, joissa Gehlillä on jakeluverkosto.

Kaksi nelipyöräohjattua mallia ovat ulkomitoiltaan täysin yhteneväiset eli leveys on 1,49 ja korkeus 1,92 metriä. Koneiden kuljetuspaino jää alle kolmen tonnin. Suurempi malleista eli ULM 415 H omaa 1 500 kilogramman kapasiteetin ja pienemmällä kulkee kevyesti 1 250 kilogrammaa. Molemmissa malleissa maksimi nostokorkeus on 4,3 metriä.

Koneen keveyden ja siitä johtuvan helpon kuljetettavuuden ansiosta Manitou uskoo uutuuksien löytävän laajan käyttäjäkunnan niin maatiloilta, viherrakennuksesta kuin kiinteistöjen hoidostakin. Vartavasten tälle kokoluokalle tarkoitettu, laaja työlaitevalikoima on jo sekin olemassa. Tarjolla on muun muassa trukkihaarukat, erilaisia kauhoja, oksaleikkurit ja lumiaura.

Oskilloiva taka-akseli ja 290 millimetrin maavara sallivat asfalttipohjiltakin poistumisen maastoon.

Uuden hydrauliikkasuodattimen ansiosta öljysäiliön koko on 25 prosenttia pienempi kuin vastaavan kokoluokan koneissa yleensä. Pumpun ylikuormitusta estävä kompensaattori hydraulijärjestelmässä on nyt elektroninen, minkä ansiosta Manitou kertoo juurikin hydraulijärjestelmän öljytilavuuden pienentyneen. Samalla sillä on vaikutusta koneen kokonanaispainoon sekä leveyteen miinusmerkkisesti.

Ohjaamoon käynti onnistuu ilman ainuttakaan askelmaa. Näkyväisyyden mainitaan olevan hyvän joka suuntaan. Sitä kohentaa esimerkiksi puomin sisään asennetut hydrauliletkut sekä matala konepeitto. Katossa ei tarvita ikkunaa suojaavaa ritilää, sillä läpinäkyvästä polykarbonaatista valmistettu luukku on iskunkestävä.

Teleskooppityyppisen kuormaaja-aisan hallintaan on istuimen mukana liikkuva koko kämmenen joystick, joka on Manitoun tavaramerkki. Vakiona on automaailmasta tuttu Start & Stop -toiminto. Seisontajarru on automaattinen ja ohjaustapoja on kurottajamaailmasta tuttuun tapaan kolme; etupyörä-, nelipyörä ja rapuohjaus.

Moottori on Yanmar 26 kilowatin teholla. Hydrostaattinen voimansiirto on kaksiportainen ja maksimi siirtonopeus on 25 kilometriä tunnissa. Hammaspyöräpumppu antaa 48 litraa öljyä minuutissa.

Koneiden takuuta on mahdollista pidentää nyt 6 000 tuntiin tai kuuteen vuoteen. Erilaisia huoltosopimuksia on Manitoulla myös sorvattu koneiden töissä pitämiseksi. Varaosia Manitou lupaa toimittaa kaikkialle maailmaan 24-72 tunnin aikahaarukalla. Jälleenmyyjäverkostossa on 1 050 konttoria ja merkki on länä 140 maassa. Ensimmäiset uudet minikuorttajat toimitetaan Eurooppaan tämän vuoden kolmannella neljänneksellä.

Suomeen Manitout tuo MN-Lifttek Oy.

Lue seuraavaksi