Uutiset

Työkoneet

Lepaa 2022 – paluu puistoon, katso uutuudet

Koronasulun jälkeen pitkästä aikaan pidetty Lepaan perinteinen näyttely vietiin läpi upeassa hellesäässä. Oliko sää sitten hieman liiankin hieno, sillä kävijämäärä jäi hieman järjestäjien tavoitteesta ja takavuosien lukemista. Noin 7 400 messuvierasta astui kuitenkin sisään portista kolmen messupäivän aikana. Lepaa tarjoaa myös pienkoneista kiinnostuneille kattavasti kalustoa. Maarakennuskoneetkin lisääntyvät alueella vuosi vuodelta.

Paraatissa esitellään kahdesti päivässä sellaisia koneuutuuksia, jotka esiintyvät Lepaalla ensi kertaa. Pitkän tauon jälkeen paraatiin osallistuneita olisi luullut olevan enemmänkin.

Nyt Avantin kaivulaitteella onnistuu kaivaminen entistä paremmin, kun konstruktioon on lisätty kääntö-/kallistuslaite. Monilla Avantin omistajilla kaivamisen tarve on väliaikaista ja kyllä tällä istutuskuopat ja kaapelikanaalit syntyvät, joskin kuopan aikaansaaminen on vähän enemmän temppuilua vaativaa kuin kahdella kaivuvivulla toimittaessa. Lyhyttä videota tästä koneesta on katsottu Konepörssin Facebookissa noin 60 000 kertaa, joten kiinnostusta aiheeseen löytyy.
Koneparaatiin Avant toi uuden HD-monitoimikouransa kiinnitettynä Avant 650i-pienkuormaajaan. Sitä saa kääntäjällä varustettuna myös.
Uutuuskoneparaatissa havainnollistettiin, kuinka tela-alustaisten Leguan 135 Neo- ja 190 -henkilönostimien langattomat kauko-ohjaimet toimivat.

Tuotepäällikkö Petteri Ylinen Wihurin Teknisestä kaupasta kertoo, että Bobcat-tuotevalikoima on kasvanut viime aikoina eri konetyypeillä. Oiva esimerkki tuoreesta aluevaltauksesta on kuvan runko-ohjattu pienkuormaaja L28 (18,49 kW). Se painaa noin 2 000 kilogrammaa ja on vain 1 800 millimetriä leveä. Kaatokuorma runko suorana on 1 392 ja täydellä ohjauskulmalla 1 109 kilogrammaa.
Uuudet Wille-taajamakoneet saa minkävärisillä katteilla haluaa. Savon Ammattiopisto valitsi vaaleanpunaisen sävyn, jonka avulla Wille 475Δ huomataan varmasti. Lue tästä artikkeli ”Pysy aina pikku-Willenä”.

Hyväkone Oy on toiminut helmikuusta lähtien Oy Lai-Mu Ab:n valmistamien LM Trac -taajamakoneiden jälleenmyyjänä. Lepaalla raumalaiskoneet olivatkin nähtävillä yhdessä Giant-pyöräkuormaajien kanssa. Uutuutena esiteltiin kahden kuutiometrin tilavuuksista Camion-lehtikauhaa, jolle lähestyvä syksy antaa pian työsarkaa. 420 kilogrammaa painavaa kauhaa voidaan käyttää paitsi lehtien myös kaikenlaisen muun kevyen tavaran siirtoon. Yläosasta aukeaa kaasujousin varustettu luukku, jolloin esimerkiksi haravointijätteen lisääminen kauhaan käy kätevästi. Kauhaa ei myöskään aina tarvitse kytkeä siirtoa varten kiinni koneen liittimeen, sillä sen pohjassa on hahlot trukkihaarukoille.


JPT Jaskari Oy on nykyään JPT Serco Oy. Osastolla esiteltiin uudistunutta 1 000 litran tilavuuden omaavaa Vilho LKS -lautaskauhahiekoitinta. Nyt ruuvin päälle on hitsattu vastaavanlainen suojalevy, joka on jo ollut pitkään käytössä konetilan päälle lastattavissa Vilho LS -lautashiekoittimissa. Lisäksi ruuvin ympärille on jätetty enemmän tilaa. Lisävarusteena on saatavana myös sähkökäyttöinen täristin. Lautasen taustalevy on nyt kokonaan kumia. Outi Nenonen kertoo, että myös hiekan pudotuslevyn mallia on muutettu ja kulmaa jyrkennetty. Lisäksi pudotuslevyyn on kiinnitetty pulteilla PE-muovilevy, joten enää materiaali ei jäädy kylmälle metallilevylle. Poskilevyä ei enää tarvitse irrottaa voitelua varten, vaan rasvanipalle on reikä kauhan takaosassa. JPT Serco Oy valmistaa lautaskauhahiekoittimia tilavuuksilla 300–3 000 litraa.
Lepaan näyttelypäällikkö Elina Vuori kiikutti uutuustuotemaininnan Edeco-Tools Oy:n Tuomas Järviselle. Plakaatin sai lyhytperäinen kaivukone Wacker Neuson EZ50. Viiden tonnin painoluokkaan sijoittuvassa mallissa Perkinsin kolmesylinterinen dieselmoottori (35 kW) on sijoitettu taakse, kun se edellisessä mallissa oli ohjaamon sivulla. Tuomas Järvisen mukaan kaikki muukin on koneessa mennyt uusiksi. Rinnakkaismalli on lievällä peränylityksellä varustettu ET58, joka painaa noin kuusi tonnia. EZ50 on tulossa Konepörssin koeajoon myöhemmin syksyllä.
Uudistuneessa Wacker Neuson minikurottajassa TH412 (2 900 kg/34 kW) on nyt muun muassa tilavampi ohjaamo, kun hydrauliöljysäiliö on sijoitettu ohjaamon taakse.

KH-Koneet Oy tuo aina runsaasti kalustoa Lepaalle. Tämäkään vuosi ei tuonut poikkeusta linjaan ja nykyään punaisten Yanmar-kaivukoneiden rivistö hehkuikin kilpaa auringon kanssa. Kaivukoneiden uusi väritys istuu nyt Yanmarin yleiseen värilinjaukseen. Pieneen päähän on tullut myös uusia malleja.

J-Trading Oy:n osastolla Oeliatecin markkinointijohtaja Anthony Lebouc esitteli yrityksensä valmistamaa, rikkakasvien torjuntaan tarkoitettua laitetta. Sillä tuhotaan rikkaruohot 120-asteisen veden avulla. Vuonna 2010 perustettu ranskalaisyritys on jo valmistanut noin 2 500 laitetta, pääasiassa Länsi-Euroopan markkinoille. Esimerkiksi Ranskassa ja Saksassa on jo pitkään ollut kielto kaikkien myrkkyjen käytölle esimerkiksi kaupunkien ja taajamien keskustoissa, puistoissa ja hautausmailla. EU-säädöksiin on Suomessa saatu jatkoaikaa, mutta Lebouc kertoo olevansa varma, että samat kiellot astuvat voimaan Suomessakin jossain vaiheessa. Rikkaruohojen totaalinen hävittäminen vaatii muutamia käsittelykertoja kasvukauden aikana.

Koneparaatissa esittäytyi myös Konevel Oy ja edustamansa Eco Weedkiller Pro 3SP, joka muodostaa STAMA Mini RS EL sähköajoneuvon kanssa täyssähköisen ja äänettömän paketin rikkakasvien torjuntaan. STAMA Mini RS EL on täyssähköinen hyötyajoneuvo, jolla voi kuljettaa Eco Weedkilleriä ympäristöystävällisesti ja äänettömästi.

Stokker Oy:n osastolla saattoi tutustua Kubotan monipuoliseen traktoritarjontaan. Kuvan G231 HD (955 kg/16,9 kW) on varustettu 640 litran kerääjällä, jolla onnistuu hienosti myös lehtien keräys. Hyvin täyttyvä kerääjä on niin sanottu korkealta kippaava eli kippauskorkeus on 1 970 millimetriä. Voimansiirto on hydrostaattinen ja maksimi siirtonopeus 19 kilometriä tunnissa. Hallintalaitteisiin on tullut kuljettajaa hemmottelevia yksityiskohtia, kuten kallistuva ohjauspyörä ja monitoiminen hallintavipu.

Lännen Tractors Oy esitteli Lundberg-taajamakoneperheen uusinta tulokasta eli noin 6 000 kilogrammaa painavaa mallia 8255. Se on varustettu Stage V -tason Deutz-dieselmoottorilla (142 kW). Kaatokuorma kone suorassa on 4 940 kilogrammaa. Nopeusalueet ovat 0–12 ja 0–50 kilometriä tunnissa. Nostokorkeus on 3 580 millimetriä (kauhan pohjaan). Hydrauliikan tuotto on 290 litraa minuutissa. Ohjaamo on tuttua Lundberg-viihtyvyystasoa.

Robottiruohonleikkureiden teho nousee uusiin ulottuvuuksiin Husqvarna Ceoran avulla. Valmistajan mukaan se kykenee hoitamaan jopa 25 000 neliömetrin nurmialuetta korkealla laadulla, esimerkiksi jalkapallokentillä. Maksimissaan päästään jopa 75 000 neliömetrin leikkuualaan, jolloin valmistaja puhuu normaalista laadusta. Ceora ei vaadi enää reunajohdinta, vaan hoidettava alue rajataan satelliittipaikannukseen perustuen virtuaalisesti. Robotti ei myöskään käytä enää summittaisia leikkuukuvioita, vaan etenee järjestelmällisesti. Robottiruohonleikkurin käyttäminen Husqvarna EPOS -järjestelmän (Exact Positioning Operating System) kanssa edellyttää viiteasemaa. Asema käsittelee laitteen ja satelliittijärjestelmän välisiä signaaleja.

Rentin osastolla kilpailtiin kumiankkojen uittamisnopeudessa. Avajaispäivän ensimmäinen kisaaja, sotkamolainen Juho Huttunen (kuvissa) kertoi ajavansa kaivukonetta vain satunnaisesti. Juho siirsi vesilinnut uimasille puolessatoista minuutissa. Kovimman ajan kellotti Jari Salo Sälinkäältä ajalla 33 sekuntia.

Lue seuraavaksi