Uutiset

Työkoneet

Kruunuvuorensillan pylonilla merkittävä nostotyö

Sunnuntaina 22.1. Suomen suurimmalla siltatyömaalla elettiin jännittäviä hetkiä, kun Kruunuvuorensillan pylonin eli kannatinpylvään alemman peruslaatan 250 000 kilogramman painoinen raudoitehäkki laskettiin paikoilleen merenpohjaan.

Pyloni perustetaan kalliovaraisena ja alemman peruslaatan pohja on lähes kymmenen metriä merenpinnan alapuolella. Pylonin alempi peruslaatta on kooltaan 18x18x4,5 metriä. Peruslaatan raudoitteena toimii 250 tonnin painoinen raudoitehäkki, joka laskettiin paikoilleen ristikkopuominosturilla.

Alemman peruslaatan muottina toimii kallioon louhittu potero, jonne raudoitehäkki nyt laskettiin. Alaslaskua oli avustamassa joukko sukeltajia. Sukeltajat varmistivat, että raudoite laskeutui oikeaan paikkaansa.

Raudoitteen alaslaskun jälkeen peruslaatan valu tehdään vedenalaisena valuna sukeltajien avustamana.

Tämä nostotyössä käytetty telaristikkonosturi, Liebherr LR 1500, on uusin Suomessa olevista telaristikkonostureista. Nosturin kasaus kesti kolme päivää ja nosturi tuotiin työmaalle 26 rekkalastin kyydillä. Nostotyön kesto oli valmisteluineen noin 12 tuntia.

Kruununvuorensillan rakenteen keskeinen osa ja näkyvin elementti on 135 metrin korkeuteen nouseva pyloni. Pyloni kohoaa metrin korkeammalle kuin Kalasataman korkein tornitalo.

Pyloni toimii Kruunuvuorensillan välitukena ja siihen tukeutuvat vinoköysiosuuden teräspalkistot. Vinoköysiä tulee yhteensä 17 paria pylonin molemmin puolin.

Aikaisemmat ongelmat pylonin perustustöissä on selätetty, ja yhä näyttää siltä, että raitiotien matkustajaliikenne voidaan aloittaa tavoiteaikataulun mukaisesti vuonna 2027.

Liebherr LR 1500:n maksimi nostokyky on 500 tonnia ja nostokorkeus 164 metriä. Moottoriteho on 350 kilowattia.


Kuvat: Jussi Laamanen / Kruunusillat


Lue seuraavaksi