Uutiset
Kobelcoja maailmalle
Kobelco Center avattiin viime vuonna loppukesästä Vantaan Hakkilaan. Yanmar-kaivukoneita edustava KH-Koneet sai kattonsa alle näin myös järeämmät kaivukoneet. Tuolloin Konepörssissäkin kerrottiin, että strategiana on pitää kaivukoneiden eri kokoluokkia kattavasti varastossa. Ajatusmaailma on kantanut hedelmää, ja myyjät ovat saaneet allekirjoittaa luovutuspapereita mukavaan tahtiin. Samalla koneiden varustelussakin on pitänyt kiirettä.
Oheisissa artikkeleissa on kaksi urakoitsijaa, joilla on pitkä asiakassuhden KH-Koneiden kanssa. Molemmilla on aiemmin jo kokemusta Yanmar-kaivukoneista, joten on ollut luontevaa siirtyä isommissa koneissa Kobelcoon. Molemmat yrityksistä, Saarijärvi Infra Oy ja Koneurakointi Mäkelä Toni Oy, ovat erikoistuneet sähköverkkojen rakentamiseen maan alle.
Saarijärvi Infra Oy kasvattaa kokoluokkaa
Yksi Kobelcoon juuri tarttuneista on Anssi Saarijärvi, joka toimii toimitusjohtajana omistamassaan yrityksessä Saarijärvi Infra Oy. SK270SR LC-5 lähtee lyhyen kotimaan komennuksen jälkeen kaapeliauraa vetämään länsinaapuriin.
”Parin kuukauden kuluttua meillä alkaa iso sähköverkkotyö Ruotsissa. Yrityksemme onkin erikoistunut sähkö- ja televerkkotöihin, telematiikkaan ja liikenteen ohjaustauluihin.
Esimerkiksi kolmostien automatiikka näyttötauluineen on meidän käsialaamme. Viime vuonna upotimme maahan yhteensä noin 350 kilometriä erilaisia kaapeleita”, aloittaa Saarijärvi.
Saarijärvi Infra operoi vielä Ruotsiakin kauempana. Nelisen vuotta sitten Afrikassa aloitettiin uusiutuvan energian sähköverkkoprojekti ja projektoinnit siellä jatkuvat.
”Suomessa rakennamme pääasiassa Elenian ja Carunan verkkoja. Vaikka toimimme nykyään valtakunnan rajojen ulkopuolellakin, niin liikevaihdostamme noin 80 prosenttia tulee edelleen kuitenkin kotimaan projekteista.”
Yritys työllistää noin 45 henkilöä ja omaa konekalustoa on 20 kappaletta. Sen lisäksi tilanteen mukaan käytössä on vuokrakoneita ja alihankkijoita. Koneet pidetään kunnossa ja melko uusina. Vaihtoväli on noin kolme vuotta, jolloin maksimissaan on mittariin kerryytetty jo noin 10 000 tuntia. Konerikkoihin ei kerta kaikkiaan ole varaa.
”Seisontapäivä maksaa äkkiä yhdelle ryhmälle parisen tonnia ja samalla jäämme jälkeen aikatauluista. Siksi arvostankin hyvää jälkimarkkinointia, huoltoa ja varaosien saatavuutta. Siinä on tärkeimmät syyt siihen, miksi meillä kaikki alle 10 tonnin painoiset kaivukoneet ovat pääsääntöisesti Yanmar-merkkisiä KH-Koneelta. Hyvä yhteistyö meillä on kestänyt jo kymmenisen vuotta ja kun Kobelco tuli talliin, niin tein kaupat heti tutun myyjän kanssa”, valistaa Saarijärvi koneiden hankintafilosofiaansa.
Tuttu myyjä on yhtä kuin Pekka Gylden. Myös rahoituskuvioiden toimivuus on tärkeää. Käteiskauppoja ei koneista enää tehdä, eikä matalan korkotason aikana se edes kannattaisikaan.
”Yleensä kassassa olevalle rahalle on muutakin käyttöä kuin koneiden osto. Tässä kohtaa joustava ja helppo rahoitus astuu kuvaan mukaan.”
Auraamalla metrejä
Saarijärven mukaan viime vuosien lama pudotti metrihintoja, ja nyt metrejä on päivässä saatava aikaan paljon, jotta bisnes on kannattavaa. Kaivamalla kaapeliojaa syntyy parhaimmillaan viitisensataa metriä päivässä. Auraamiseen soveltuvissa maastoissa paljon enemmän.
”Kolmeen vuoteen eivät työt ole keskeytyneet talviajaksi. Kun linjat vedetään yleensä pelloille ja metsiin, niin routa ei ainakaan täällä etelässä ole viime vuosina juuri haitannut. Maanviljelijät eivät päästä pelloilleen kevättöiden ja puinnin välisenä aikana, joten senkin takia myös talvikuukaudet ovat hyödynnettävä mahdollisimman tarkkaan.”
”Kaivavaa kalustoa meillä on minikoneista järeämpiin. Kobelco on nyt raskain kaivukone rivissä. Näissä töissä 14–15 tonnin kokoluokka on käyttökelpoisin. Ruotsissa tulemme vetämään uudella Kobelcolla auraa, jonka työleveys on 150 millimetriä. Tämän takia kasvatimme painoluokkaa”, lisää Saarijärvi.
Hänen mukaansa pienemmilläkin koneilla teho ehkä riittäisi, mutta pito loppuu telan alta, kun painoa ei ole tarpeeksi. Työkunnossa auralla ja muilla varusteilla uusi Kobelco painaa noin 30 tonnia.
”Ja varustimme alle myös 900 millimetrin telalaput ja sukset. Alavaunu on koneessa myös kaikin puolin järeä. Voimaa ja pitoa auran vetoon löytyy varmasti”, lupaa Gylden.
Ja edelleen Kobelcolla voidaan painaa vaikka läpi vuorokauden töitä. Runsas LED-valojen patteristo taikoo päivän keskelle pimeintäkin yön sydäntä. Lopuksi Saarijärvi näyttää kännykästä kuvia työmaillaan uponneista koneista. Maasto-olosuhteet ovat usein hankalat. Kaapelia vedetään vaikka läpi pohjattoman suon.
Saarijärvi Infra Oy:n SK270SR LC-5
-Työpaino varusteilla (myös kaapeliaura): noin 30 t
-Moottori, merkki/teho: Hino/124 kW
-Sylinterien lukumäärä: 4
-Hydrauliikan tuotto,paine: 2×220 l/min, 350 bar
Varusteet:
-Engcon EC 30 NTP10/NTP10
-Hydraulinen liitin: GJ NTP10
-Keskusvoitelujärjestelmä: Ciaponi
-Suomi varusteet: Hardox-pohjapanssari, sammutin, LA-puhelin ja paineenmittausnipat
-Telat 900 mm + sukset
-Webasto puhelinohjauksella
-Radio, majakka, LED-työvalot 13+3, lohkolämmitin, ylläpitolaturi
Koneurakointi Mäkelä Toni Oy Kaapelia ja pylväitä
Reilut kymmenen vuotta maarakennusalan yrittäjänä toiminut Toni Mäkelä aloitti kaivamalla seurakunnille hautoja ja kaukolämpöä energiayhtiöille. Vähitellen painopiste on siirtynyt lähes täysin pien- ja keskijänniteverkkojen rakentamiseen ja vanhojen pylväslinjojen saneeraukseen ja purkamiseen. Seurakunnille käydään toki vieläkin kaivamassa ja lumihommiakin on jonkin verran ohjelmassa. Yrityksen kotipaikka on Kouvola ja työt pääasiassa Kymenlaakson alueella, työnantajina muun muassa Elvera Oy, Voimatel Oy ja KSS-Rakennus.
”Tältä kaudelta kaaplien asennus on ohi, mutta nyt puretaan vanhoja maanpäällisiä linjoja ja vaihdetaan pylväitä olemassaoleviin ja säilytettäviin ilmajohtoihin”, kertoo Mäkelä.
Yrityksen kalustossa on viisi tela-alustaista kaivukonetta, joista neljä on Yanmar-merkkistä. Uusi Kobelco on noin 15 tonnia työkunnossa painava Kobelco SK140S RLC-5.
”Yanmareista kolme on malliston suurimpia eli 10 tonnin malleja, yksi painaa kolme tonnia. Uusi Kobelco vaihtui vanhaan Kobelco-New Hollandiin. Kaikissa koneissa on pylväskourat eli kaapeliojien kaivamisen lisäksi niillä onnistuu linjojen purku ja uusien pylväiden pystytys”, jatkaa Mäkelä.
Pääasiassa kaapeliojat tehdään Mäkelän yrityksessä kaivamalla noin 90 senttimetrin syvyyteen. Sesonkiaikaan työllistetään myös aliurakoitsijoita. Mäkelä naurahtaa, että maarakentajan ura oli jokseenkin itsestään selvyys. Isä työskenteli aikanaan Lapissa turvesoilla ja äiti sekä isäpuoli pyörittävät Korialla konevuokraamo TuoRent Oy:tä. Myös Mäkelän uusi, tammikuussa 2018 toimitettu Kobelco, on monipuolisesti varusteltu. Hieno yksityiskohta on valoputket, jotka antavat tyylikkään loppusilauksen koneelle.
Koneurakointi Mäkelä Toni Oy:n Kobelco SK140SR LC-5
– Työpaino varusteilla: noin 15 t
– Moottori, merkki/teho: Isuzu/78,5 k
– Sylinterien lukumäärä: 4
– Hydrauliikan tuotto,paine: 2×130 l/min, 343 bar
Varusteet:
– Engcon EC 219 S60 pihdillä
– Keskusvoitelujärjestelmä: Lincoln
– Webasto puhelinohjauksella
– Puskulevy
– Suomi varusteet: Hardox-pohjapanssari, LA-puhelin
– Radio, majakka, työvaloputket, lohkolämmitin, ylläpitolaturi