Uutiset

Työkoneet

Hyundai Robex R235 LCR-9 – hallittua voimaa, nopeutta ja tarkkuutta kompaktissa koossa

Lyhytperäinen Hyundai Robex R235 LCR-9 on todella tehokas ja kompakti kaivukone etenkin ahtaille työmaille, kuten tietyömaille tai kaupunkityökohteisiin, koska sen takapään kääntösäde on 1 680 mm ja peräylitys siten vain 135 mm, mikä on esimerkiksi 1 150 mm vähemmän kuin Hyundain R210 LC-9-kaivukoneessa. Edessä pienin kääntösäde on 2 350 mm ja puomi sekä kaivuvarsi taittuvat yläasennossa sivusuunnassa 1 390 mm pienempään tilaan kuin R210 LC-9:ssä.

Hyundain 6,7-litrainen Cummins QSB-moottori on taloudellinen ja täyttää EPA Tier3 sekä EU Stage IIIA -päästövaatimukset. Hyundain uusi posi-nega -hydrauliikkajärjestelmä parantaa liiketarkkuutta ja taloudellisuutta erityisesti näissä suurissa kaivukoneluokissa. Se täyttää vaativankin käyttäjän tarpeet ja koneesta löytyy sopivat säädöt jokaiselle kuljettajalle ja jokaiseen käyttötarkoitukseen.

Hyundain optimoitu hydrauliikkajärjestelmä

Hyundain uusi patentoitu hydrauliikkajärjestelmä optimoi koneen hallittavuuden ja parannetun pääohjausventtiilin ansiosta koneen toiminta on entistä tehokkaampaa ja sujuvampaa.

Edistyksellinen tietokoneavusteinen CAPO-tehonoptimointijärjestelmä (Computer Aided Power Optimization system) optimoi moottorin ja hydrauliikkapumpun tehoa. Lisäksi käytössä on useita erikseen valittavia toimintatiloja, joilla saadaan maksimaalinen suorituskyky polttoaineen kulutuksen kasvamatta. Muita ominaisuuksia ovat muun muassa automaattinen kaksiportainen joutokäyntiautomatiikka. Hidastustoimintoa käytetään vasemman kaivuvivun päässä olevasta napista ja sillä saadaan tarvittaessa aktivoitua hidastus nopeasti. Lisätehostimen nappi on saman vivun etupuolella ja sillä saadaan puolestaan hetkellisesti (8 s) nostettua työlaitteen hydrauliikan paine 110 prosenttiin. Mahdollista on myös valita automaattinen paineenkorotus, joka tunnustelee työpainetta ja kaivuvipujen liikematkaa.

Hyundain 7” väri-lcd-näyttö ja se alla olevat kytkimet ja vaihtokytkin mahdollistavat kuljettajalle koneen toiminnan tarkkailun sekä omien asetuksien asettamisen puomin tai käännön prioriteetille, tehotilan valinnalle ja lisälaitteille yhdellä napin painalluksella.

Tehotilan, joita on kolme erilaista, valinnalla kuljettaja mukauttaa moottorin tehon, lisälaitteen nopeuden ja polttoaineen kulutuksen. Power-tilassa ohjelma maksimoi koneen nopeuden ja tehon suorituskyvyn lisäämiseksi. Standard-tilassa kierrosluku on rajoitettu tiettyyn kierrosnopeuteen suorituskyvyn ja polttoaineenkulutuksen optimoimiseksi. Economy-tilassa hydrauliikan virtaus ja moottorin teho perustuvat kuormitukseen, jolloin polttoaineenkulutus optimoidaan ja koneen hallittavuus maksimoidaan.

Työtilan valinnalla kuljettaja voi mukauttaa koneen toiminnot eri töiden mukaan. Näitä ovat esimerkiksi normaali kaivutyö, yksitoiminen lisälaite, kuten hydraulinen iskuvasara tai kaksitoiminen laite, kuten esimerkiksi murskain. Tällöin virtausasetukset voidaan säätää kojetaulusta.

Käyttötila-toiminnon avulla kuljettaja voi säätää moottorin kierrosnopeuden, pumpun tehon, tyhjäkäyntinopeuden sekä muita asetuksia omien valintojensa mukaan, kun esimerkiksi jossain työssä tarvitaan erityistä tarkkuutta.

Automaattinen puomi vs. kääntö -prioriteetti pitää hydrauliikan virtauksen tasapainossa puomi- ja kääntötoimintojen välillä työskentelynopeuden maksimoimiseksi samoin kuin tekee parannettu kaivuvarren ja puomin regenerointijärjestelmä.

Hyundain pumppuosasto käsittää Kawasakin suunnittelemat säätötilavuuksiset aksiaalimäntäpumput, joiden tuotto on 2×222 l/min. Uusi kompakti solenoidiventtiili puolestaan ohjaa kaksinopeuksista ajokoneistoa, lisätehostinta, puomin prioriteettia, kaivuvarren regenerointitoimintoa sekä turvalukitusta.

Taloudellinen Cummins QSB6,7 -moottori

Hyundai Robex R235 LCR-9:ssä on voimanlähteenä Cumminsin 6,7-litrainen, 6-sylinterinen, turboahdettu ja ahtoilmanjäähdytyksellä oleva Quantum System B -sarjan tehokas ja taloudellinen suoraruiskutusdieselmoottori. Moottorin HPCR-yhteispaineruiskutusjärjestelmä ja edistyksellinen palamisteknologia lisäävät moottorin tehoa ja vähentäen samanaikaisesti polttoaineenkulutusta.

Moottorin 113 kW:n (151 hv) teho, 620 Nm vääntö ja EPA Tier3 sekä EU Stage IIIA -päästövaatimuksien täyttyminen vaativissakin olosuhteissa saadaan aikaan kehittyneellä elektronisella moottorinohjauksella, keskitetyillä ruiskusuuttimilla, symmetrisillä männillä ja parannetulla ilmanvirtauksella. Polttoainetalouden parantamiseksi moottorissa on lisäksi hyödynnetty monia innovaatioita, kuten tuulettimen vaihtuvanopeuksinen kytkentä, kaksiportainen automaattinen hidastusjärjestelmä ja uudenlainen Economy-toimintatila. Myös moottorin melutaso on alhainen. Mahdollisia moottorivaurioriskejä Hyundaissa pienentävät automaattinen moottorin ylikuumentumisen esto sekä uudelleenkäynnistyksen estotoiminto.

Hyundaissa on vakiona GPS-satelliittiteknologian avulla toimiva Hi-mate -etähallintajärjestelmä, joka mahdollistaa koneen omistajalle koneen toiminnan ja sijainnin seuraamisen sekä pääsyn diagnostiikkatietoihin mistä tahansa internet-liittymästä, jos tietokoneelle on asennettu tarvittava ohjelma.

Hyundain 9-sarjalaisen huoltaminen on helppoa, sillä kaikkiin suodattimiin, voiteluliitäntöihin, sulakkeisiin ja koneen tietokoneen osiin pääsee helposti käsiksi. Lisäksi uudet pitkäikäiset komponentit, kuten esimerkiksi nivelten holkit on suunniteltu voiteluvälien pidentämiseksi 250 tuntiin. Kestävät polymeeritiivisteet puolestaan vähentävät holkkien kulumista ja melua. Myös hydrauliikkasuodattimien elinikä on pidentynyt 1 000 tuntiin. Uuden Hyundain mukana tuleva suomenkielinen käyttö- ja huolto-ohjekirja on todella yksityiskohtainen ja selkeä helpottaen siten koneen kanssa ”sinuiksi” tulemista.

Ergonominen ja tilava ohjaamo

Hyundain 9-sarjan ohjaamorakenteissa on käytetty aikaisempaa ohuempaa, mutta lujempaa putkea, mikä on osaltaan lisännyt turvallisuutta sekä parantanut näkyvyyttä. Uusi ohjaamo on entistä tilavampi, ergonomisempi ja hiljaisempi. Myös näkyvyys on aikaisempaa parempi. Etuikkunassa on jousiavusteinen mekanismi keventämässä ikkunan toimintaa ja etuikkunan saumakohta on aikaisempaa ohuempi. Oikean puolen kookkaasta ikkunasta on hyvä näkyväisyys puomin alaosaan ja läpinäkyvä kattoikkuna parantaa näkyvyyttä ylöspäin ja mahdollistaa tuuletuksen kesäaikaan. Taaksepäin näkyväisyys on hoidettu isojen peilien ja peruutuskameran avulla. Rullaverho-tyyppinen aurinkoverho etuikkunassa helpottaa kuljettajan näkemistä aurinkoisella säällä. Lisäksi kaikki ohjaamon ikkunat ovat turvalasia.

Kuljettajamukavuuteen on kiinnitetty Hyundaissa erityistä huomiota. Ohjaamo on sisältä selkeä ja viimeistelty, kuljettajan istuin on varustettu vakiona mekaanisella jousituksella (lisävarusteena ilmajousituksella), monipuolisilla ja riittävillä säädöillä (8 kpl), lämmityksellä sekä säädettävillä käsinojilla. Myös uusissa kaivuvipukonsoleissa on korkeussäätö.

Hyundain automaattinen ilmastointi- ja lämmitysjärjestelmä on tehokas. Sopiva lämpötila ohjaamossa pitää kuljettajan virkeänä oli sitten paukkupakkanen tai paahtava helle.

Hyundain hiljaisessa ohjaamossa voi myös vaivatta kuunnella radiota, MP3-soitinta tai puhua matkapuhelimessa handsfree-toiminnon avulla töiden aikana. Näiden käyttökytkimet löytyvät myös sivukonsolista, joten käyttö onnistuu työskentelyn aikanakin.

Hyundain 7” lcd-värinäytöllä varustettu mittaristo/kojelauta on selkeä ja helppokäyttöinen pienen tutustumisen jälkeen. Näytön kautta kuljettajan on helppo seurata koneen eri toimintoja, kuten esimerkiksi hydrauliikkaöljyn ja jäähdytysnesteen lämpötilaa, polttoaineen määrää tai diagnoositoimintoja, valita sopiva työ- ja tehotila, seurata peruutuskameraa, huollon tarkistuslistoja sekä koneen käynnistyksen turvatoimintoja.

Näytön alla olevalla vaihtokytkimellä puolestaan voidaan tehdä koneen hienosäätö sekä tarkistaa diagnostiikkatietoja. Varkaudenestojärjestelmä salasanalla on myös tämän päivän varuste.

Puomin nopeus ja kaivuvarren regenerointi on säädettävissä kojelaudasta samoin kuin automaattisen lisätehostimen aktivointi Power-tilassa. Ajonopeuden, 3,4 km/h tai 5,3 km/h voi valita tarpeen mukaan kojelaudasta.

Vahva alavaunu varustettuna puskulevyllä

Hyundain X-leg-tyyppinen keskusrunko on kiinnitetty vahvaan ja kestävään alarunkoon, joka on hitsattu lujasta teräksestä. Alarungon kestävyys on analysoitu sekä testattu FEM-analyysilla (Finite Elements Method) ja pitkäaikaisilla kestävyyskokeilla.

Telaketjujen kehikot ovat viisikulmaiset kotelotyyppiset ja kolmoistelalapuilla (700 mm) olevia telakenkiä on puolellansa 49 kappaletta. Ylärullia on kaksi puolellansa ja alarullia yhdeksän. Alavaunun pituus on 4 440 mm ja leveys 700 mm teloilla 3 090 mm. Pienin maavara on 480 mm.

Puskulevy on tämänkokoisessa kaivukoneessa melko harvinainen varuste ainakin Suomessa, mutta käytännössä se tuli todettua hyväksi. Esimerkiksi tässä Hyundain lyhytperäisessä R235 LCR-9 -kaivukoneessa se lisää vakautta melkoisesti. Myös pienissä tasaustöissä puskulevy on kätevä, koska se on reilun kokoinen, leveys 3 090 mm ja korkeus 710 mm ja koneessa riittää työntövoimaa.

www.telakone.com

Hyundai R235 LCR-9

Tekniset tiedot:

Moottori Cummins QSB 6,7-litrainen, 6-sylinterinen

common rail -dieselmoottori

Teho 113 kW (151 hv)/1 900 r/min

Hydrauliikka 2×222 l/min säätötilavuuspumput

Kauhan kaivuvoima 152 kN

Ajonopeus 3,4 km/h / 5,3 km/h

Vetovoima 207 kN

Suurin kaivusyvyys 6 700 mm

Suurin tyhjennyskorkeus 7 890 mm

Perän kääntösäde 1 680 mm

Takaylitys 135 mm

Kauha 0,92 m³

Kuljetusmitat:

Pituus 8 910 mm

Leveys (alavaunu) 3 090 mm

Korkeus (puomi) 3 020 mm

Paino 24 150 kg

Vakiovarusteet:

Telalaput 700 mm

Peruspuomi/kaivuvarsi 5 680 mm / 2 920 mm

Yhdistelmähydrauliikka vasara/luiska

Letkurikkoventtiilit puomi

Läpinäkyvä kattoluukku

Sadelippa

Istuimenlämmitys

Tankkauspumppu

Automaatti-ilmastointi

Radio/cd/mp3 -soitin

Peruutuskamera

Kylmä/lämmin lokero

Miika Nyrö 

Lue seuraavaksi