Uutiset
Hyundai osana materiaalivirtaa
Järveläläinen Kuljetus- ja Rakennuspalvelu Ikävalko Oy on toiminut päijäthämäläisen puunjalostajan kainalossa jo vuodesta 1994 saakka. Yhden koneen yrittäjästä on vuosien saatossa kasvanut merkittävä teollisuuden kumppani, joka omalta osaltaan huolehtii Koskisen Oy:n sahan, vaneri- ja lastulevytehtaan sekä lämpövoimalan materiaalivirroista.
”Kalustomme koostuu viidestä pyöräkuormaajasta, neljästä kaivukoneesta, kolmesta kuorma-autosta ja energiahakkeen tuotannossa käytettävästä hakkurista. Henkilökunnan määrä on vakiintunut parinkymmenen osaajan tienoille”, summaa Jari Ikävalko yrityksensä tunnuslukuja. Pyöräkuormaajat työskentelevät pääasiassa metsäteollisuuden tehtävissä, kaivukoneet ja autokalusto sen sijaan löytävät työkenttänsä alueen maarakennustöissä ja kaatopaikalla.
Järvelän sydämessä sijaitseva Koskisen Oy työllistää tällä hetkellä neljä Ikävalkon pyöräkuormaajaa, jotka kuljettajineen huolehtivat materiaalin siirron ohella myös sahatavaran lastauksesta sekä tehdaspalvelutöistä.
”Lumenaurausta ja hiekoitusta on kuluvana talvena riittänyt”, naurahtaa Ikävalko.
Jämerämpi kone
Useimmat Ikävalkon koneista työskentelevät keskeytymättömässä kolmivuorotyössä, joten kaluston luottavuuden merkitystä ei voida liiaksi korostaa. Enimmäkseen lastulevytehtaan ja lämpölaitoksen syötössä käytetyn pyöräkuormaajan vaihtaminen uudempaan ja aikaisempaa suurempaan tuli ajankohtaiseksi viime vuoden lopulla. Paljolti ruotsalaisvalmisteisiin luottanut yrittäjä päätti lähteä konekaupoille avoimin mielin.
”Olimme jo aikaisemmin hankkineet yhden käytetyn ja varsin luotettavaksi osoittautuneen Hyundai-kaivukoneen, joten tarjous uudesta pyöräkuormaajasta pyydettiin myös Humppilan suunnalta”, muistelee Ikavalko viime syksyn tapahtumia. Hyundain hankintahinnan ohella myös huolto- ja varaosien hinnoittelu osoittautui Ikävalkon tekemässä selvityksessä asiakasystävälliseksi.
”Koneen pitoaika on kuudesta seitsemään vuotta, jonka aikana käyttötunteja kertyy noin 30 000”, kaavailee Ikävalko, jonka mukaan kaikkia koneita merkistä riippumatta on välillä huollettava ja korjattava. Ikävalkon mukaan Hyundai käyttää tuotteissaan laadukkaita ja maailmalla tunnettuja komponentteja, joten luottamus koneeseen ja sen toimintavarmuuteen on korkealla tasolla.
Merkin valinta ei tosin ratkennut pelkästään hintaan, sillä koeajot ja muilta yrittäjiltä saadut myönteiset kokemukset merkistä ja sen maahantuojasta huoltoverkostoineen saivat Ikävalkon vakuuttuneeksi työpainoltaan noin 23 tonnin Hyundai HL 770-9-pyöräkuormaajan soveltumisesta sille kaavailtuun työhön.
”Mielestäni on erittäin hyvä asia, että markkinoille saadaan uusia toimijoita murtamaan valtamerkkien asemaa”, painottaa Ikävalko muistuttaen vielä varaosahinnoittelun merkityksestä koneen kokonaiskustannuksiin.
”Edullinen hankintahinta saattaa muuttua epätaloudelliseksi hankinnaksi pilviin hinnoiteltujen varaosien myötä”, sanailee Ikävalko, jonka luotsaaman yrityksen kaluston kunnossapito hoidetaan pääasiassa kaksi asentajaa työllistävän oman korjaamon turvin.
Läppäkauha pitää tavarat kauhassa
Vuosikymmenten saatossa laajentunut ja vähitellen nykyiseen muotoonsa rakentunut Koskisen Oy:n tehdasalue on laajuudeltaan lähes kymmenen hehtaaria, joten ajomatkat eri kohteiden välillä ovat paikoin pitkiä.
”Prosesseissa syntyvien sivutuotteiden kuljettaminen eri pisteiden välillä hoidetaan pääasiassa pyöräkuormaajien avulla, koska lajikkeiden runsaus ja matkojen pituus tekee kuljettimien rakentamisen haasteelliseksi”, kertoo Ikävalko perusteita käytettävälle toimintatavalle. Varsinkaan keveiden materiaalien, kuten purun kuljettaminen kauhassa ei ole täysin ongelmatonta sekään, koska tuuli ja maaston epätasaisuus pudottavat materiaalia perinteisestä kauhasta maahan.
Materiaalin varisemisen ehkäisemiseksi Ikävalkon Hyundaissa on lahtelaisen Rowen valmistama läppäkauha, jonka rakenteen ansiosta materiaali pysyy kauhassa aikaisempaa paremmin.”Tilavuudeltaan noin 15 kuution kauha on osoittautunut varsin onnistuneeksi, sillä läpän ansiosta piha-alueet pysyvät aikaisempaa puhtaampina”, kiittelee Ikävalko yhteistyön tuloksena syntynyttä hedelmää.
Ari Perttilä