Uutiset

Työkoneet

Heavy Staff kouluttaa mekaanikkoja yritysten omissa tiloissa

Perinteisen käytännön mukaan oppilas menee kouluun ja opettaja opettaa siellä. Kainuun ammattiopisto eli KAO on kääntänyt asian päälaelleen. Heavy Staff -brändin alla viisi opettajaa kiertää ympäri Suomea kouluttamassa työkone- ja raskaskonemekaanikkoja. Juha Merta on yksi näistä aktiivisesti Suomen yrityksissä kouluttavista opettajista ja hänet tavoitimme VAK Huoltopalvelut Oy:n Liedon tiloissa. Meneillään on keväällä alkanut, yrityksen kahdeksan mekaanikon kaksivuotinen oppisopimuskoulutus.

Monissa Konepörssinkin lukijakuntaan kuuluvissa yrityksissä on huutava pula osaavista asentajista ja mekaanikoista. Satoja työpaikkoja on tälläkin hetkellä auki. Raskaan kuljetuskaluston ja myös maarakennuskonepuolen yrityksillä on jatkuva rekrytointi päällä.

”Tämä työvoimapula ei hellitä sillä, että samat kaverit kiertävät yrityksestä toiseen, vaan meidän on saatava nuoria innostumaan alasta, joka mielletään valitettavan usein edelleen rasvaisten käsien raskaiksi hommiksi. Nykyään liikutaan kuitenkin ihan erilaisissa kuvioissa”, aloittaa Merta.

KAO:n opettajat ovat tosissaan miettineet, miten saataisiin nuoria työvoimapulan kanssa kamppailevalle alalle. Suunnitelmissa on muun muassa lähteä tekemään alaa tutuksi kasiluokkalaisille peruskouluihin. On tärkeää päästä kertomaan nuorille face to face minkälaista nykyinen mekaanikon työ on. Oikealla tiedolla hälvennetään ennakkoluuloja.

Heavy Staff -tiimin Juha Merta keltaisessa liivissään kouluttamassa mekaanikkoja VAK Huoltopalvelut Oy:n Liedon toimipisteessä. Kaksivuotiseen oppisopimuskoulutukseen kuuluu 27 lähiopetuspäivää.

”Usein nuoren vanhemmat muistavat niitä 70-luvun asentajia ja mekaanikkoja likaisine haalareineen ja mekaanisine työkaluineen kilkuttelemassa rautaa hitsauskaasujen täyttämässä pimeässä pajassa. Jälkikasvua ei millään tavalla rohkaista mekaanikon polulle, kun asiallista tietoa nykyisen mekaanikon ammatin tarjoamista mahdollisuuksista ei suurelle yleisölle hyvin teknillisestä alasta ole saatavilla”, jatkaa Merta.

Mies kertoo esimerkiksi erään nuoren ihmettelevästä reaktioista, kun hän näytti miten Engconin litroja pystyy säätämään kännykällä. Tietoteknistä osaamista tarvitaan tänä päivänä paljon enemmän kuin jakoavaimella ruuvaamista. Vikojen paikallistamista tehdään paljon läppärillä tai nykyään jopa etänä.

Nykykorjaamot on nekin varustettu huipputeknisillä mittauslaitteistoilla. Mekaanikkojen kouluttautumisen tarve jatkuu koko työuran ajan, sillä ala kehittyy kovaa vauhtia. Etäohjaus ja automaatio tuovat omat haasteensa, kun ei enää ole kuljettajaa kertomaan mistä se rutina kuului ennen rikkoutumista.

”Ei myöskään ole salaisuus, että raskaskonealan mekaanikot ansaitsevat paremmin kuin esimerkiksi henkilöautopuolella työskentelevät”, tietää Merta.

KAO:n instagram-sivuja kannattaa seurata. Sinne tullaan päivittämään tietoa alasta ja koulutusmahdollisuuksista.

Oppisopimuksella kisällistä mestariksi

Yrityksien omissa tiloissa tapahtuva koulutus on monessa suhteessa tehokas tapa kouluttaa mekaanikkoja.

”Yritykset eivät vieläkään tiedä tarpeeksi oppisopimuskoulutuksen tarjoamista mahdollisuuksista. Siinäkin meillä riittää työsarkaa.”

Koulutus tapahtuu sekä lähiopetuksena että työssä oppimisena.

”Kaksivuotiseen koulutukseen kuuluu 27 lähipäivää ja neljä pakollista pätevyyskoulutusta. Kun nämä lähipäivät voi suorittaa tutussa ympäristössä, tutuin välinein, säästyy paitsi matkustusaikaa myös työnantajan varoja, kun koulutettavat henkilöt ovat poissa vain lyhyen aikaa”, jatkaa Merta.

VAK Huoltopalveluidenkin tiloissa on erinomaiset mahdollisuudet teoriaopetukseen ja pihamaalta sekä hallista löytyy kalustoa, jota voi käydä läpi. On erinomaista, että koulutuksessa tutuksi tulee juuri se arsenaali, jonka kanssa työskennellään päivittäin.

”Tämä Heavy Staff -koulutus paikan päällä on yrityksille kannattava sapluuna.”

Juha Merta kertoo, että mekaanikkojen julkisuuskuva kaipaa päivitystä. Ala tarjoaa koulutetuille nuorille paljon mielenkiintoisia avoimia työpaikkoja.

Oikeissa töissä

Kaikki Heavy Staff -miehet ovat Merran mukaan olleet ennen opettajaksi ryhtymistään ”oikeissa töissä”. Juha Merta on työskennellyt raskaan kaluston huoltoasioiden kanssa jo 25 vuotta. Ura alkoi kenttämekaanikkona ja siitä sitten tittelit muuntuivat huolto- ja korjaamopäälliköiksi. Työhistoriassa on monia merkittäviä konemaahantuojia.

”Yksi opettaja on ollut vetämässä erään maahantuojan kaivospuolen korjaamoa, kahdella on vahva metsäkonetausta ym. On helppo samaistua mekaanikkojen kohtaamiin haasteisiin ja itsekin tunnen olevani enemmän ryhmän jäsen kuin karttakeppiä heiluttava opettaja.”

KAO tarjoaa oppisopimuskoulutuksen lisäksi lisä- ja täydennyskoulutusta sekä ammatillisiin perustutkintoihin että ammatti- ja erikoisammattitutkintoihin valmistavaa koulutusta.

Juha Merran mukaan Heavy Staff -perustettiin vuosi sitten korvaamaan entinen raskotiimi. Brändin alla halutaan asioita tehdä myös eri tavalla kuin on totuttu ja ehdottoman asiakaslähtöisesti.

Yrityksille Merta heittää myös pallon nuorten saamiseksi alalle.

”Kun se nuori tulee oppimaan työhön ensimmäistä kertaa, ei häntä kannata laittaa lakaisemaan lattioita. Näin ensimmäinen kerta jää helposti viimeiseksi. Yritykseen kannattaa nimetä joku pitämään huolta näistä uravalintaa miettivistä tulevaisuuden lupauksista. Tilanne kun ammattitaitoisen työvoiman saatavuuden suhteen on meillä huolestuttava”, sanoo Merta.

Konesilta Oy:n Kristian Lylykorpi (vas.) ja Heavy Staffin Juha Merta löivät kättä päälle, kun Kubota U50-5 toimitettiin KAO:n ja Keudan yhteiselle toimipisteelle Järvenpäähän. Koneella ei tulla kaivamaan, vaan se varustellaan mekaanikkojen koulutukseen sopivin mittalaittein ym.

Kubota koulutuskäyttöön

KAO:n tuore hankinta on viiden tonnin kokoluokkaan sijoittuva Kubota U50-5 -minikaivukone. Harvinaislaatuista on, että kaupassa ei toimitettu yhtään kauhaa eli tällä Kubotalla ei tulla kaivamaan metriäkään. Kyseessä kun on mekaanikkojen koulutustarkoituksiin käytettävä kokonaisuus.

Nykykaivukoneen tekniikka tarjoaa erinomaiset puitteet opettaa ja havainnollistaa oppilaille muun muassa hydrauliikkaa, sähköhydrauliikkaa, hydrauliikan ohjausta, polttoainejärjestelmiä, väylätekniikkaa, elektroniikkaa, dieseltekniikkaa sekä päästöjärjestelmiä.

”Koneen meille myynyt Kristian Lylykorpi kysyi hieman virnuillen, varustellaanko kone automaattivoitelulla? Tässä tapauksessa se on turha lisuke, tosin käsiprässi kuuluu vakiovarusteisiin. Kone varustellaan siten, että siihen on helppo kytkeä erilaisia mittalaitteita ja vaikkapa oskilloskooppi. Kaikki luukut muunnetaan helposti pois otettaviksi”, lopettaa Merta.

Alan vaihtajiakin kaivataan

VAK Huoltopalvelut Oy tarjoaa monipuoliset huolto- ja korjaamopalvelut Kaikelle raskaan kaluston perävaunukalustolle ja päälirakenteille valmistajasta riippumatta. Yritys toimii seuraavilla paikkakunnilla: Lieto, Vantaa, Seinäjoki, Jyväskylä, Tampere, Oulu ja Västerås (Ruotsi).

Toimitusjohtaja Juha-Matti Ruuskanen pitää KAO:n tarjoamaa koulutusta paikan päällä hyvänä konseptina.

”Opiskelijat ovat työpaikalla, eivätkä vain ”häviä” muutamaksi päiväksi koulun penkille. Opettajat näkevät yrityksen toimintaa normaalina työpäivänä ja voivat tarvittaessa hyödyntää niitä huomioita opetuksessa.”

VAK Huoltopalveluillakin on akuutti mekaanikkojen työllistämistarve.

”Ammattimiehiä on vaikea saada, mutta yleisesti tilanne on ehkä hiukan parempi, kuin muutama vuosi sitten. Työllistämme maanlaajuisesti noin 180 mekaanikkoa ja tällä hetkellä rekrytointitarve olisi noin 10 henkilölle. Kun ammattimiehiä ei ole vapaana, niin nyt korostuu alan vaihtajien ja muuten innokkaiden koulutustarve. Oppisopimus on hyvä tie uuteen ammattiin ja tutkintoon. Yritys saa heti työvoimaa ja koulutus tukee perehdyttämistä ja työssä oppimista”, sanoo Ruuskanen.

Ruuskasen mielestä alaa pitää markkinoida siten, että mielikuva likaisista renkaanvaihtohommista saadaan muuttumaan nykyaikaisemmaksi.

”Monissa meidänkin töissämme on tarpeen diagnosoida vikoja erilaisilla sovelluksilla. Mekaanikon työt ovat monipuolisia ja haastavia. Harvoin on samanlaista päivää, työajat ovat kohtuu säännölliset ja oman osaamisen myötä on mahdollisuus kehittyä”, lopettaa Ruuskanen.





Lue seuraavaksi