Uutiset

Työkoneet

Euroports Rauma Oy – konekulut seurannassa

Rauman Europortsin satamassa käy kuhina, kun lastaavaa, kantavaa ja kuormaavaa kalustoa kulkee pitkin ja poikin satama-aluetta. Mittavalla ja kirjavalla konekalustolla nostureista vastapainotrukkeihin hoidetaan sataman koko logistinen ketju. Siihen kuuluvat laivojen lastauksien koko materiaalivirta,vaakasiirrot, junavaunujen ja autojen purut ja lastaukset sekä vielä normaalit varastotoiminnot.

Myös tapauskohtaisia projektinostoja räätälöidään tarpeen mukaan. Tämä tietää sitä, että pyörillä liikkuva kalusto on monipuolista ja kokoluokkia on pienestä vastapainotrukista suuriin konttikurottajiin ja vetomestareihin. Omalla korjaamolla kalusto pidetään toimintakuntoisena ja iskukykyisenä.

Europortsin koneyksikön päälliköllä Petri Viinikkalalla riittää sataman liikkuvassa raudassa kaitsemista. Hän on vastannut jo 12 vuoden ajan koko konekaluston kunnossapidosta, käytöstä sekä vielä kone- ja laitehankinnoista.

Myös kuluseuranta on Viinikkalan hyppysissä. Käytössä on ennakkohuoltojärjestelmä, johon tallennetaan muun muassa kaikki koneisiin kohdistuvat huolto- ja korjaustoimenpiteet. Konekohtainen polttoaineen kulutus, rengaskulut, asentajien kulut, työtunnit, työkohteet ym. kirjautuvat nekin koneen historiaan. Myös asentajien tallentama tieto selviää tapauskohtaisesti. Se on käyttökelpoinen tieto jatkossa esimerkiksi ongelmia ratkaistaessa.

”Elinkaarikustannuksissa koneen hankintahinnalla on hyvin pieni osuus. Varsinkin meillä, kun koneiden keski-ikä on 12,5 vuotta. Kun viisi vuotta on kulunut, on kone ostettu jo toiseen kertaan muiden kulujen muodossa. Seuraamme hyvin tarkkaan koneissa kulua euro per ajotunti. Seurantaa hyödynnetään tulevissa hankinnoissakin”, aloittaa Viinikkala.

Laajan konekannan viiden miljoonan euron vuosikulut koostuvat seuraavista osista: poltto- ja voiteluaineet, varaosa-, huolto- ja korjauskulut, renkaat. Henkilöstökulut tulevat tähän vielä päälle.

”Polttoaineen kulutus on meillä päivätasolla noin 10 000 litraa eli vuodessa se tekee noin kaksi ja puoli miljoonaa litraa. Nyt uusimmissa koneissa on jo Stage IV-tason moottorit, joten alueella on neljän dieseltankkauspisteen lisäksi myös urean tankkausmahdollisuus. Meidän järeimmät koneemme ovat yhdeksän satamanosturia nostokyvyltään 100 tonnia.”

”Järeässä päässä ovat myös 17 kappaletta 45 tonnin lastikurottajaa. Ne käsittelevät lähes 35 tonnin painoisia kontteja ja näissä kuluukin kolmannes koko polttoaineesta. Vanhimmassa konttikurottajassamme vuosimallia 1997 on mittarissa jo 60 000 tuntia ja sen dieselmoottorin läpi on kulkenut vajaassa 20 vuodessa yli miljoonaa litraa polttoainetta”, tietää Viinikkala.

Lastia käsittelevien konttikurottajien lisäksi tyhjiä kontteja siirtäviä, 10 tonnin  kurottajia kalustossa on neljä. Vetomestareita on eri merkkisinä 48 kappaletta, vastapainotrukkeja 2,5-33 tonnin painoluokissa on kaikkiaan 150 kappaletta. Pienemmät ovat Linden ja Toyotan valmistamia, keskikokoiset pääasiassa Kalmarin (Cargotec) ja järeät Konecranesin valmistamia. Pyöräkuormaajia on kahdeksan. Ne ovat pääasiassa Volvo L90-kokoluokkaa ja niillä lastataan  kaoliinia UPM Rauman tehtaalle sekä junavaunuja muille UPM-tehtaille.

Kuljettajia Europortsin palveluksessa on kaikkiaan 450, joista kerralla vuorossa on 70-170.

”Meillä satamassa käyvien laivojen koko ja tyyppi sanelee kaluston kokoa. Vanhoja ahtaita laivoja käy edelleen, jolloin tarvitaan matalaa ja kapeaa konekantaa. Laivojen koko kuitenkin kasvaa hiljalleen koko ajan ja meillä tonnia per tunti saavutus on saatava yhä suuremmaksi.”

”Laivat ovat laiturissa myös usein samaan aikaan, mitään jonotusnumeroita ei jaeta. Yhtaikaa lastattavana tai purettavana voi olla 6-10 alusta. Se tietää kalustolle hetkellisesti valtavan paineen. Yli puolet konteista on nykyään myös 40-jalkaisia, mikä osaltaan ajaa kalustoa myös järeämpään ja tehokkaampaan suuntaan.”

”Laivojen kokovaihtelu siis pitää kaluston aika tilkkutäkkimäisenä. Korjaamon varastossa ei kykene pitämään kuin kriittisimpiä huolto-osia”, jatkaa Viinikkala.

”Sataman kiihkeimmän kasvun aikaan koneiden keski-ikä oli 5,5 vuotta. Nyt tilanne on se, että joka vuosi tulee muutama uusi kone, mutta samalla vanhatkin osaltaan jäävät taloon.”

Haasteita tuovat myös niin sanotut yksittäiset projektilaivat. Satamassa oli esimerkiksi  juuri purettu muun muassa 120 metriä pitkiä tuulivoimalan siipiä jatkokuljetusta varten.

”Konehankinnoissa meillä on käytössä niin sanottu optiolista mallia Rauma. Vakiokoneisiin joudutaan usein tekemään muutoksia. Ohjaamot ovat vankempaa tekoa, mastot ja sylinterit ovat vahvistettuja. Myös runkovahvistuksia tehdään ja astinlaudat jykevöidään nekin. Vuodet ovat osoittaneet, että vakiokone ei kestä täällä”, jatkaa Viinikkala. Myös turvallisuuteen on panostettu muun muassa asentamalla peruutuskamerat koneisiin.

Korjaamolla työskentelee 24 asentajaa huoltaen ja korjaten yli 200 yksikön konekantaa, joka koostuu konttitrukkien lisäksi vastapainotrukeista, pyöräkuormaajista ja vetomestareista.

Lue myös: Expander-tappi ohjausniveliin.

Lue seuraavaksi