Uutiset
Eurooppa rakentaa: Stuttgart-Ulm rataprojekti
Joukkoliikenne nousee nykymaailmassa arvoon arvaamattomaan ainakin niillä tiheään asutuilla alueilla, missä omilla autoillaan liikkuvat ihmiset saavat aikaan jättimäisiä liikenneruuhkia ja jähmettävät siten koko yhteiskuntaa. Euroopan rataverkkoa kehitetään tällä hetkellä kiivaasti. Sen halutaan kilpailevan täysimittaisesti jo lentomatkustajistakin.
Uudet junalinjat toimivatkin Keski-Euroopassa nopeammin kuin lentoyhteydet. Rautatieasemalla voit nousta suoraan junaan. Toisin on lennettäessä. Lentokentälle siirtyminen, lentokentän turvatoimet ym. pidentävät varsinaista lentomatkaa reilusti. Mukavasta junakyydistä on tullut jälleen varteenotettava vaihtoehto siirtyä paikasta toiseen.
Yksi Keski-Euroopan merkittävistä ja nopeista ratayhteyksistä kulkee Pariisista, Strasbourgin, Münchenin ja Wienin kautta Budabestiin ja Bratislavaan saakka. Se on pituudeltaan noin 1500 kilometriä ja reitin vaikutuspiirissä lasketaan olevan 34 miljoonaa ihmistä viidessä eri maassa.
Nyt tälle suositulle reitille rakennetaan uudestaan Stuttgartin ja Ulmin 117 kilometrin välistä osuutta. Stuttgartin puoleinen urakkaosuus on nimeltään Stuttgart 21 ja sen pituus on 57 kilometriä. Kaupungin päärautatieasemalta lentokentälle asti uusi osuus tulee kulkemaan maan alla, joten vanha maanpäällinen rata puretaan ja näin ydinkeskustasta vapautuu 140:n jalkapallokentän verran eli 100 hehtaaria maata uudelleen rakentamista varten. Suurin muutos on se, että junien ei enää tarvitse vaihtaa pysäkillä suuntaa, vaan asemasta ajetaan läpi.
Toinen rataosuus on välillä Wendlingen-Ulm ja pituus on 60 kilometriä. Yli puolet koko 117 kilometrin matkasta kaksoisrata kulkee kahdessa rinnakkaisessa tunnelissa. Kaikkiaan tunneleita rakennetaan yli 20 kappaletta ja pisimmät ovat yli kahdeksan kilometriä pitkiä. Siltoja tehdään yli 50.
Uusi rata tulee lyhentämään entisen tunnin matka-ajan lähes puoleen, sillä uudet junat tulevat kulkemaan maksimissaan 250 kilometriä tunnissa. Maksiminopeus uusilla junilla olisi peräti 350 kilometriä tunnissa.
Badem-Württembergissä kulkevan Stuttgart-Ulm -radan vaikutusalueella asuu kahdeksan miljoonaa ihmistä ja nopea yhteys tulee helpottamaan heidän liikkumistansa huomattavasti.
Koko rataosuus tulee maksamaan noin 10 miljardia euroa ja suurimmat rahoittajat ovat Saksan rautatiet (Deutsche Bahn AG), EU sekä Baden Württembergin osavaltio. Tällä hetkellä rakentaminen eri urakkaosuuksilla on kiivaimmillaan.
Stuttgart-Ulm rata tullaan näillä näkymin avaamaan liikenteelle joulukuussa 2021.
Rakennusurakkana koko reilun sadan kilometrin rata on vaativa ja työllistää tuhansia ihmisiä ja runsaasti konekantaa. Suurin osa tunneleista porataan massiivisilla tunneliporilla (TBM), mutta myös avoimia, myöhemmin katettavia kuiluja avataan räjäyttämällä. On laskettu, että yhteensä 20 miljoonaa tonnia maata ja kiveä tullaan poistamaan koko rataosuudelta.
Yksi merkittävistä tunneleista on viime vuonna aloitettu, noin kuuden kilometrin mittainen Albabsteig Descent –tunneli, joka kulkee välillä Dornstadt-Ulm. Tunneli nousee maan pinnalle vanhan Ulmin keskustassa juuri ennen Ulmin päärautatieasemaa. Rata tulee kulkemaan maksimissaan noin 70 metrin syvyydessä maan alla ja rinnakkaiset tunnelit yhdistetään poikkitunneleilla aina 500 metrin välein.
Töitä tehdään nyt maksimi panoksilla ja yksinomaan kaksoistunnelien räjäytyksen on arvioitu kestävän noin 2,5 vuotta. 250 miljoonan euron urakan rakennuttajana toimii työyhteenliittymä nimeltään ARGE Tunnel Albabstieg ja päävastuun kantaa Saksan johtava rakennusurakoitsija eli Ed. Züblin AG. Yritys on osa 74 000 ihmistä työllistävää Strabag-konsernia.
Kaksi rinnakkaista yhdeksän metrin läpimitan omaavaa tunnelia tehdään pääosin poraamalla ja räjäyttämällä. Saksassa kritiikkiä on herättänyt se, että isoja tunneliporia ei käytetä, vaan työt tehdään enemmän perinteisellä menetelmällä. Perusteena tälle on kerrottu rikkonainen kiven laatu, joka hidastaa tunneliporilla työskentelyä. Kuva Ulmin pään tunnelien sisäänkäynniltä.
Molempia tunneleita porataan ja räjäytetään yhtaikaa samaan suuntaan ja päiväsaavutukset ovat olleet noin 4,5 metriä molemmissa tunneleissa. Yhteensä tunneleista kuljetetaan pois 1,4 miljoonaa kuutiota maata ja kiveä. Päivittäin tunneleista ajetaan dumppereilla maan pinnalle 1600 kuutiometriä räjäytettyä kiveä. Lastaus tapahtuu pääosin pyöräkuormaajilla.
Kivestä 40 prosenttia varastoidaan välittömään tunnelin läheisyyteen käytettäväksi myöhemmin rataprojektissa. Loput käytetään lähiseudun rakennusprojektien täyttöihin.
Albabsteig-tunnelissa työskentelee 300 ihmistä. Työ jatkuu 24 tuntia vuorokaudessa seitsemänä päivänä viikossa. Työvuoron pituus on 12 tuntia. Kuva Dornstadtin pään tunnelien sisäänkäynniltä.
”Täälläkin henkilökunnan joukossa on sellaisia henkilöitä, jotka ovat työskennelleet 70-luvulta saakka maan alla. Kaverit eivät paljon aurinkoa ole elämässään nähneet. Tämä on edelleen kovaa ja vaarallistakin työtä. Räjäytykset vavisuttavat tunnelia kuin maanjäristyksessä, joten ei tämä työ heikkohermoisille sovi”, kertoo projektipäällikkö Matthias Abele (kuva).
Maaperä muistuttaa Abelen mukaan sveitsiläistä reikäjuustoa ja räjäyttäminen on tehokkain ja taloudellisin keino tässä urakassa tehdä reikä junien kulkea tulevaisuudessa.
ARGE Tunnel Albabstieg-yhteenliittymällä on runsaasti omaa kalustoa siirtämässä massiivista louhemäärää maan alta pinnalle. Kun projekti alkaa valmistua, tulee maksimi ajomatka tunnelin perältä ylös olemaan peräti kahdeksan kilometriä. Dumpperit ajavat toista tunnelia alas ja toista ylös.
Tätä kovaa rallia on ollut toteuttamassa alusta asti muun muassa yhdeksän Volvo L150 –pyöräkuormaajaa ja kymmenen Volvo A30-runko-ohjattua dumpperia.
”Tarvitsimme luotettavia koneita, joiden huolto- ja korjauspalvelut toimivat sataprosenttisesti. Tämä tiukka tunneliurakka ei kärsi pienimpiäkään katkoksia ketjussa”, kertoo Abele.
”Koneet on varustettu maan alle sopiviksi muun muassa erikoisrenkailla, tehokkaammilla ilman suodattimilla, sammutusjärjestelmillä, automaattisella moottorin sammutuksella sekä optisilla ja myös ääneltään tehostetuilla peruutussummereilla. Myös ohjaamoiden katot ovat vahvistettu, kuten myös valojen suojaukset. Tehokkaat LED-valot antavat turvallisuutta pimeässä työskentelyyn”, jatkaa Abele.
Hänen mukaansa myös vuokraamista pohdittiin aluksi vaihtoehtona oman kaluston ostamiselle.
”Luotettavuuden takia päädyimme sitten hankkimaan kaiken ajo- ja kuormauskaluston samalta toimijalta. Tämä sirkus pyörii katkeamattomana kaksi ja puoli vuotta.”
Hieno animaatio antaa antaa jo nyt maistiaiset tulevasta puolen tunnin junamatkasta Ulm-Stuttgart. Albabsteig-tunneliin (videolla Albabstiegs) juna sukeltaa heti Ulmin asemalta lähdön jälkeen ja kiihdyttää nopeasti vauhdin noin 250 kilometriin tunnissa.