Uutiset

Työkoneet

Dubain kanaali sai vetensä

Dubain emiiri Mohammed bin Rashid Al Maktoumille ei mikään ole liian suurta tai mahdotonta. Hän on päättänyt muuntaa kerran niin vaatimattoman Dubain kaupungin Arabiemiraateissa yhdeksi maailman mahtavimmista metropoleista. Ja monia valtavia rakennusprojekteja on jo toteutettu. Palm Jumeirah on ehkä maailmalla tunnetuin esimerkki hurjista, öljyrahalla toteutetuista projekteista. Se on maailman suurin ihmisen rakentama keinotekoinen saari, jonka rakentaminen maksoi 12,3 miljardia dollaria. Dubai on kehittynyt ja rikastunut valtavalla vauhdilla vuoden 1966 jälkeen, jolloin alueelta löytyi ensimmäiset öljylähteet.

Uusimpia emiirin voimannäytteitä on Dubain kaupunkia halkova kanaali. Se on valmistumassa. Tämä 430 miljoonaa euroa maksava (1760 milj. arabiemiirikuntien dirhamia) kanaaliurakka jaettiin alun perin kolmeen urakkaosaan. Ensimmäinen käsitti kaksi erillistä siltaa. Ei kuitenkaan mitä tahansia siltapahasia, vaan molemmissa on kahdeksan kaistaa yhteen suuntaan. Toisessa urakassa oli niin ikään kaksi siltaa, joista toisessa on kolme ja toisessa kaksi kaistaa molempiin suuntiin.

Kaikkien liikenteen käyttämien siltojen pituus on noin 600 metriä ja leveimmillään ne ovat 36 metriä. Siltojen korkeus on kanaalin päällä kahdeksan metriä. Kolmas urakka sisälsi 3,2 kilometrin mittaisen kanaalin kaivamisen, rakentamisen ja pengertämisen. Myös huvivenesataman ja vesibussilaiturien rakentaminen sekä kolme kävelysiltaa kanaalin yli oli sisällytetty kolmanteen urakkaan.  Valmis kanaali on leveydeltään 80-120 metriä ja syvyys on keskimäärin kuusi metriä.

Kanaalia tulee reunustamaan molemmin puolin yhteensä viiden kilometrin mittainen rantakatu, joka on jaettu kolmeen erityyppiseen alueeseen. Niille rakenentaan tai on jo osin rakennettu ostoskeskus, neljä hotellia, 450 ravintolaa, luksusasuntoja ym. Koko prjojekti on valmistunut huippuvauhtia, sillä rakennustyöt aloitettiin vuonna 2013 ja jo lokakuussa vesi juoksutettiin kanaalin sisään.

Kanaali yhdistää nyt siis kaupungin keskustassa virtaavan Dubai Greekin Persianlahteen toisestakin päästään. Kun vesi pääsee virtaamaan nyt vapaasti ympäri, uskotaan Dubai Greekin veden laadun paranevan oleellisesti. Ensi vuoden syyskuussa edellä mainittujen rakennusprojektien kanaalien rannoillakin pitäisi olla valmiina.

Infra uusiksi

Kunnallistekniikan siirtäminen kanaalin tieltä sekä olemassa olevien vesijohto-, viemäri- ym. infran suojaaminen on sekin ollut melkoinen projekti ja on osittain vielä työn alla. Aliurakoitsijana tälle vaativalle työlle on Dubaissa pääkonttoriaan pitävä Detech Contracting. Yrityksen vastuulla oli ennen kaivamisen aloittamista paikantaa olemassa oleva maanalainen infra ja siirtää tai suojata sitä pois kanaalin kaivamisen tieltä. Tähän kuului putkistojen lisäksi myös tietoliikenneyhteyksiä sekä 132 kilovoltin suurjännitejohtoja. Detech Contracting -yhtiön turkkilaiset omistajat, insinöörit Halit Onur Kutlu, Aytac Akturk ja Mura Tavukcu perustivat yrityksensä Dubaihin vuonna 2006 ja ovat sen jälkeen saaneet mainetta erilaisten kunnallisteknisten projektien toteuttajina Dubaissa. Nykyään he työllistävät jo 850 työntekijää.

“Me emme enää kaiva täällä pelkkää hiekkaa, sillä suurin osa projekteistamme on keskellä Dubain kiihkeärytmistä keskustaa. Me rakennamme ja huollamme vesijohtoja, viemäreitä, kastelujärjestelmiä ja tietoliikenneyhteyksiä”, tiivistää Halit Onur Kutlu.

“Tässä kanaaliprojektissa on ollut valtavasti sellaisia haasteita, mitä aiemmin ei ole kohdattu. Osa maanalaisista rakenteista ei ollut missään piirustuksissa ja joissain kohtaa vesijohtoja piti upottaa jopa 10 metrin syvyyteen.”

“Täällä työskentelemistä voisi verrata miinakenttään, sillä riski olemassa olevien rakenteiden rikkomisesta on jatkuvasti läsnä. Joustavuutta vaaditaan niin työnjohdolta kuin -tekijöiltä. Onneksi meillä tiimityöskentely toimii ja pystymme ratkaisemaan eteen tulevia ongelmia tehokkaasti”, jatkaa Kutlu.

Volvoja Volvoja

Valtava projekti on vaatinut myös investointeja kalustoon. Detech Contracting vuokrasi aluksi kaksi Volvon kaivukonetta ja kokemustensa perusteella on nyt jo liittänyt yhteensä 12 Volvoa kalustoluetteloonsa. Koko kalustomäärä on 70 konetta. Kaivukoneet EC380D ja EC480D ovat molemmat varustettu pitkillä puomeilla ja maksimissaan päästään 12 metrin kaivusyvyyteen. Iskuvasarahydrauliikat on niin ikään molemmissa tehdasvarusteisina.

Työskentelyolosuhteet ovat Arabiemiraateissa äärimmäiset jo noin 50 celsiusasteeseen nousevan lämpötilan takia. Tämän takia koneissa on niin sanottu “trooppinen” varustepaketti, joka takaa enemmän jäähdytystehoa. Erittäin sakean pölyn takia koneissa on myös öljylkylpyiset esisuodattimet imuilmalle. Pitkäpuomivolvojen lisäksi käytössä on L120F-pyöräkuormaajia, DD15-jyriä, BL 61B -kaivurikuormaajia sekä vielä MC60-liukuohjattuja pienkuormaajia.

 

Lue seuraavaksi