Uutiset

Työkoneet

Doosanin Stage IIIB käyntiin

Tämän vuoden alussa voimaan astunut Stage IIIB koskee moottoritehoja 130-225 kilowattia. Ensi vuoden alusta se laajenee teholuokkiin 56-130 kilowattia. Stage IIIA –vaiheeseen verrattuna partikkeleja pitää B –vaiheessa vähentää 90 ja typenoksideja 50 prosenttia. Vuonna 2013-2014 voimaan astuva Stage IV vaatii sitten jo edellä mainittujen päästöjen karsimisen lähes nollatasoon.
Doosan on valinnut common railin (HPCR=High Pressure Common Rail fuel system) ja sähköisen moottorin ohjauksen (ECU=Electronic Control Unit) lisäksi käyttöön molemmat tunnetut tekniikat eli EGR:n ja SCR:n.
Korealaisvalmistajan mukaan molemmissa tekniikoissa on etunsa ja soveltuvuus riippuu konetyypistä ja sen työtehtävien luonteesta.
Korkeaa jäähdytystehoa vaativa EGR (pakokaasujen takaisinkierrätys) on yhtiössä valittu pyöräkuormaajiin alle 130 kilowatin teholuokissa sekä kaikkiin pyörä- ja tela-alustaisiin kaivukoneisiin. Tekniikkaa on sovellettu näissä koneissa oleviin Doosan- ja Isuzu -dieselmoottoreihin. EGR:n lisäksi tarvitaan totutusti myös DOC (hapetuskatalysaattori) sekä DPF (hiukkassuodatin) regenerointeineen.
Korkeaa siirtonopeutta ja suurta vääntöä kaipaaviin sovelluksiin sopii paremmin AdBlue –tekniikkaa hyödyntävä SCR. Tästä syystä se onkin käytössä kaikissa dumppereissa sekä yli 130 kilowatin (175 hv) tehoisissa pyöräkuormaajissa. Voimanlähteenä näissä on Scania.
Doosan ilmoittaa myös jo nyt, että Stage IV vaiheessa se tulee yhdistämään molemmat tekniikat kaikkiin maansiirtokoneisiinsa. Eli näin on järkevää kehittää ja ylläpitää jo nyt molempia vaihtoehtoja.

Dumpperi aloittaa

Norjassa valmistettavat dumpperit siis käyttävät AdBlue liuosta hyödyntävää SCR –tekniikkaa. Uuden, 28 tonnin kapasiteetin omaavan DA30:n moottori on viisisylinterinen Scania DC9, josta tehoa saadaan valmistajan mukaan 276 kilowattia (375 hv). Tehoa on tullut kahdeksan prosenttia lisää vanhaan malliin MT31 verrattuna. Vääntölisäys on peräti 30 prosenttia.
Edelleen polttoaineen kulutuksen luvataan pienentyneen kahdeksan prosenttia. Maksimi siirtonopeus on 58 kilometriä tunnissa. ZF:n automaattivaihteistosta pykäliä kepitetään kahdeksan eteen ja neljä taakse. Voidaan siis käyttää myös manuaalisella vaihdolla. Dumpperi DA30 painaa tyhjänä 23 tonnia, joten kuormattuna kokonaispaino on noin 51 tonnia.
Valmistajan mukaan koneen painopiste on viety erittäin alas, mikä lisää kippaamisnopeutta ja mahdollistaa vinoillakin alustoilla tyhjentämistä. Kaikissa pyörissä on ilmajäähdytetyt monilevyjarrut.
Ohjaamo on sekin uusi. Isoon näyttöruutuun on keskitetty entistä enemmän koneen toimintojen tarkkailua. Näytön valikkojen selaus hoidetaan hipaisunäppäimin. Automaatti-ilmastointi on vakiona.
Koko ohjaamo on kallistettavissa huoltoja varten taaksepäin. Keskusvoitelujärjestelmä ja peruutuskamera ovat nekin vakiovarusteita, kerrotaan Doosanilta.
Myös järeämpi malli, kuormattuna 40 tonnia painava DA40 on jo esitelty. Sen moottorina on kuusisylinterinen Scania DC13 (368 kW).
Doosanin maahantuoja Suomessa on Dae-Tek Oy.

Internet-osoitteet:   www.daetek.fi      www.doosanequipment.eu

Lue seuraavaksi