Uutiset

Työkoneet

Cobra-kauhamallisto laajenee ja monipuolistuu

Cobra-seulakauhojen valmistuksessa on riittänyt kiirettä. Tänä vuonna on toimitettu asiakkaille jo ennätysmäärä kauhoja ja varsinkin vientimarkkinat ovat kovassa kasvuvauhdissa. Vanhoja malleja on uudistettu ja uusiakin kehitetty. Cobra-seulakauhoja pitkään Ähtärissä valmistanut Cernos Oy yli kaksinkertaisti tuotantokapasiteettinsa viime vuonna. Uusi kokoonpano- ja palvelupiste aukesi niin ikään viime vuonna Lahteen, Jokimaan teollisuusalueella. Näin vastataan kasvavaan kysyntään ja palvelu myös Etelä-Suomen asiakkaille tehostuu. Tuotesorttimentti on nykyään varsin laaja kattaen erilaiset seulontatarpeet.

S-perhe

Paimiolainen Oromaa Oy hankki mullan seulontaan uudistetun ja Suomessa ensimmäisen S3-150 -seulakauhan. Erikoisvalmisteinen Parker-hydraulimoottori on ilman ylivuotolinjaa, mikä riittää kevyessä seulontatyössä hyvin. Raskaampaan, voimaa vaativaan käyttöön kannattaa valita tuplamoottorit ja ylivuotolinja. Pidempi huulilevy ja harmaa väritys kielivät uusimmasta mallisarjasta. Oromaa Oy seuloo pyöräalustaiseen kaivukoneeseen kiinnitetyllä kauhalla pääasiassa multaa omiin viherrakennus- ja muihin kohteisiinsa 20 millimetrin jaekoolla. Sivussa oleviin reikiin on helppo pultata korvakkeet, joihin sidottujen liinojen avulla kauha on nostettavissa lavalle ja myös kiinnitettävissä kuljetuksen ajaksi.

Cobran suosituin S-perhe on uudistunut. Pidempi huulilevy (170 mm) lisää kauhojen tilavuutta noin 10 prosenttia ja parantaa kaivuominaisuuksia sekä tunkeutuvuutta. Vaihtoehtoja on kaksi; kaivukonemainen perushuuli tai pulttikuvio.

Uudistettu Cobra S3-150 HD-vahvistuksilla.

Pyöräkuormaajasovitteista kiinnityskohtaa on vahvistettu ja nyt nyt sekä pyöräkuormaaja- että kaivukonesovite voidaan asentaa kauhan runkoon samanaikaisesti. Näin on helppoa seuloa molemmilla peruskonetyypeillä.

Kauhan pohjan takaosaan voidaan asentaa erillinen tasauslevy. Sen ansiosta seulakauhalla onnistuu lopuksi pinnan tasaaminen kauhalla vetämällä. Ketjukoteloissa on kestovoitelu. Se suojaa voimansiirron ketjupyöriä sekä ketjua ja pidentää huoltoväliä.

”S-mallit ovat seulottavan materiaalin mukaan saatavana yhdellä tai kahdella hydraulimoottorilla sekä kestävyyttä lisäävillä Heavy Duty tai Extra Heavy Duty – varusteluilla. Tarjolla on myös ylivuotolinjattomia hydraulimoottoreita asiakkaan tarpeen mukaan. Uudet Cobra S -mallit valmistetaan kaikki harmaalla ketjukotelon kannella, mikä erottaa sen vanhoista malleista”, tiivistää aluemyyntipäällikkö Marko Melto Cernos Oy:stä.

L-perhe


Cernos Oy on kasvaukäyrällä ja kauhojen vientikin vetää jo hyvin. Kotimaiset turveurakoitsijat ovat perinteisesti Cernoksen, ison tilavuuden omaavan L-sarjan käyttäjiä. Mallistossa on nyt myös kolmerumpuisia malleja.

Cobran L -sarjaan tulee myös uusia lisätarjontaa. Uudet kolmerumpuiset-kauhat sopivat 16-30 tonnin painoisiin kaivukoneisiin ja 8-14 tonnin pyöräkuormaajiin.

”Näillä työskennellessä kauhojen kapasiteetti kasvaa, mutta peruskoneiden painot pysyvät vielä maltillisina. L-malleilla tavoitellaan kevyempien materiaalien seulojia. Ne täydentävät jo hyvän suosion saanutta nelirumpuista Cobra L – sarjaa, jossa kauhojen tilavuudet ovat markkinoiden suurimpia. L-malleilla asiakkaat ovat päässeet jopa yli 200 kuutiometrin tuntikapasiteetteihin”, tietää Melto.

Suomessa Cobra L -kauhoja onkin myyty paljon turpeen seulontaan.

P-mallitUusi P-mallisto on luotu kovaan käyttöön esimerkiksi kunnallistekniikan vesi- ja viemärikanaalien täyttöön. Kuvassa malli
P3-120. Neljäjäseninen mallisarja soveltuu 18-40 tonnin painoisiin kaivukoneisiin ja 8-20 tonnin pyöräkuormaajiin.

P-malliston kauhat (P3-120, P3-180, P3-240 ja P4-180) ovat tuore lisäys. Niillä tavoitellaan kaikkein raskaimpia käyttökohteita kuten putkilinjoilla tapahtuvaa maa-aineksen takaisin seulontaa sekä saastuneiden maa-ainesten käsittelyä. Ne soveltuvat 18-40 tonnin painoisiin kaivukoneisiin ja 8-20 tonnin pyöräkuormaajiin.

”P-mallisto tukee hyvin Cobra-tuotteiden kehitystä kokonaisvaltaiseksi seulakauhamallistoksi, josta löytyy jokaiseen käyttökohteeseen ja peruskoneeseen sopiva, laadukas kauha. Cobra P-kauhoja on toimitettu jo muutamia vientiin vaativiin käyttökohteisiin, kuten juuri putkilinjoilla tapahtuvaan seulontaan”, päättää Melto.

Rumpujen kehityksessä on myös tapahtunut jatkuvaa edistymistä ja yhteistyössä asiakkaiden kanssa on suunniteltu erilaisia rumpuvaihtoehtoja kattamaan laajasti asiakkaiden seulontatarpeita.

Rumpuvaihtoehtoja ovat seulova, seulova ja murskaava sekä repivä.

Rumpuja on saatavilla eri kiekkopaksuuksilla kuten 10, 16 ja 25 millimetriä. Kulutuskestävyys tietenkin kasvaa valittaessa paksumpi rumpukiekko. Valmistajan mukaan Cobra seulakauhan rummulle on ominaista, että se seuloo materiaalin erittäin tasalaatuiseksi. Lisäksi S-, L- ja P -malleissa jaekokoa voidaan säätää +-10 millimetriä siirtämällä vastaterän sijaintia seulontarumpuun nähden.


Wille seuloo Raumalla

Rauman seurakunta osti aiemmin mullan seulonnan ulkopuoliselta urakoitsijalta. Oma seulova ja myös murskaava, reilun kuution tilavuuden omaava Cobra XS2-150 on nyt ollut käytössä vuoden päivät. Sillä murskataan esimerkiksi haravointijätettä sekä seulotaan hautausmailta kierrätettävää multaa uusiokäyttöön. Ylipuutarhuri Jouni Laaksonen on ollut tyytyväinen Wille 645:n ja Cobran yhdistelmään.

Tavoilteltava jaekoko on 30 millimetriä. Mitä hienommaksi mennään, sitä hitaampaa on seulonta.

”Täällä meillä ei tosin tuo seulontanopeus ole se suurin kriteeri, vaan lopputuotteen laatu. Hautausmailta vaihdetaan vuosittain jo sellaiset 150 kuutiometriä kukkamultia. Käytettyyn multaan sekoitetaan hiekkaa ja se seulotaan aumoissa muutaman kerran ennen uudelleenkäyttöä, esimerkiksi nurmikoiden pohjiin. Mullan kierto aumoissa on kolme vuotta,” toteaa Laaksonen.

Cobran rumpu on toiseen suuntaan seulova ja toiseen murskaava. Raumallakin on hyötyä siitä, että seulonnan lisäksi pystytään rikkomaan erilaisia materiaaleja, kuten lehtiä ja risuja.

”Kun ennemmin käytimme ulkopuolista urakoitsijaa seulonnassa, niin käynnit oli harvassa. Nyt omalla kauhalla pystymme pyöräyttämään kompostit useammin ympäri, mikä parantaa laatua ja nopeuttaa prosessia. Olemme olleet erittäin tyytyväisiä tähän menetelmään”, jatkaa Laakosnen.

Vierailuhetkellä edellisten päivien rankat sateet olivat pehmittäneet aumat litimäriksi ja Laaksonen sanookin, että yleensä pyritään seulomaan kuivenmpaa materiaalia. Märkä multakin kauhasta menee läpi.

Cernos Oy:n aluemyyntipäällikkö Marko Melto (vas.) ja Rauman seurakunnan ylipuutarhuri Jouni Laaksonen toteavat, että seulonta on taitolaji. Varsinkaan märkää multaa ei saa runnoa kauhan rummuille, vaan syöttö kannattaa tehdä materiaalia alaspäin ujuttamalla. Rauman Seurakunta kompostoi ja seuloo käytettyä multaa, sekoittaa siihen hiekkaa ja käyttää uudelleen.

Taitolaji

Seulonta on taitolaji ja vaatii omat niksinsä. Kasasta ei saa runtata kauhaa tiiviisti täyteen. On parempi ujuttaa huulilevyä pehmeästi kasan pintaa pitkin kerros kerrallaan. Kuohkea kauhallinen solahtaa sitten paremmin läpi.

”Myös syöttö rummuille on parempi tehdä vähitellen kauhaa taaksepäin kallistamalla. Näin läpimeno on jouhevampaa eikä holvaamista tapahdu”, toteavat Rauman seurakunnan miehet.

Wille ei nyöki, vaikka kauha on täynnä multaa ja seulonta-asennossa ylhäällä. Ilmeisen sopivan painoinen peruskone tälle kauhakoolle.

”Kun hankimme kauhaa, olivat kriteerit Willeen sopiva leveys sekä paino. Cernos Oy sorvasi sopivan tarjouksen hinnallisestikin kohdalleen ja valinta oli helppo”, naulaa Laaksonen.

Spiraalinmuotoisa rumpuja voi pyörittää kahteen suuntaan. Toiseen suuntaan ne seulovat ja toiseen murskaavat.

”Rumpu tässä on spiraalimallinen eli ottaa vähemmän voimaa kuin suora. Murskaus ei tapahdu samaan aikaan koko rummun matkalta. Muutoin kauha on hyvin lähellä vakiotuotetta”, jatkaa Marko Melto Cernos Oy:stä.

Rauman seurakunnalla on muutakin omaa kalustoa eli on varsin omavarainen konetöissä. Muun muassa hautojen kaivamista varten on kaksi tela-alustaista minikaivukonetta. Hautausmailla käytävien leveydet sanelevat pitkälle koneiden kokoa. Myös nurmikkopohjilla liikkuminen jälkiä jättämättä otetaan sekin huomioon konehankinnoissa.

Hoidettavana on kolme omaa ja yksi sopimushautausmaa. Koneita siirretään tarpeen mukaan myös alueelta toiselle.

Lue seuraavaksi