Uutiset

Työkoneet

Humuspehtoori Oy – Kiertotaloutta ja puutarhan taikaa

Vuonna 1984 perustettu Humuspehtoori Oy on toiminut vuosituhannen taitteesta saakka Pälkäneen Arajärventiellä. Omalla kentällä otetaan vastaan ja käsitellään muun muassa metsäteollisuuden sivutuotteita sekä puhdistamolietteitä, joita jalostetaan ammattiviljelyn tarpeisiin. Nyt yritys panostaa myös laadukkaisiin kuluttajatuotteisiin, joiden raaka-aineina käytetään muun muassa hevosen ja broilerin lantaa. Suursäkeissä asiakkaille toimitettavat lopputuotteet eivät sisällä mitään lisättyjä kemiallisia aineita.

Humuspehtoorin vastuullinen toiminta on oiva esimerkki kiertotaloudesta parhaimmillaan. Yritystä luotsaa toimitusjohtajana perustaja Reino Mantsisen tytär Suvi Mantsinen.

”Tällä hetkellä käsittelemme vuodessa noin 25 000 tonnia erilaisia materiaaleja tällä alueella. Ympäristölupa meillä on kaikkiaan 37 000 tonnille. Tuoteohjelmassa on nyt kuluttajillekin kaksi tuotetta eli PuutarhaTaika ja PihaHehku, jotka on valmistettu luomuhyväksytyistä raaka-aineista”, aloittaa Mantsinen.

Cobra L4-180 SX25 -seulakauhalla on tärkeä rooli Humuspehtoori Oy:n tuottaessa laadukasta multaa puutarhoille. Sillä seulotaan hevosenlannasta kompostoitua luomumultaa jaekoolla 20 millimetriä.

PuutarhaTaika on kompostoitua hevosenlantaa, jota tuo alueelle noin 60 sopimustoimittajaa. Raaka-aineen on täytettävä Humuspehtoorin sille asettamat vaatimukset. Esimerkiksi roskia tai kiviä ei sallita. Ennen säkitystä lantaa kompostoidaan alueella yli vuoden ajan. Aumat käännetään neljästi ja valmiista tuotteesta otetaan näytteet. Lopuksi hyvin kompostoitunut maanparannusaine seulotaan ja säkitetään. PihaHehkussa on hevosenlannan lisäksi broilerinlantaa, hiekkaa ja hyvin kosteutta sitovaa puukuitua ja siten se onkin laadukas kasvualusta.

”Potkua näissä meidän tuotteissamme riittää moneksi vuodeksi, eikä mitään lisälannoitteita tarvita muutamaan ensimmäiseen vuoteen. Ja koska multamme eivät sisällä turvetta, niin tilavuus säilyy hyvin, painumia ei tule. Kuluttaja saa oikeaa ravinnerikasta multaa juuri sen määrän, mitä tilaa”, jatkaa Mantsinen.

Tuotteet seulotaan ennen säkitystä äskettäin Cernos Oy:ltä hankitulla Cobra-seulakauhalla. Se on käytössä ainoastaan niin sanotulla puhtaalla puolella eli aumojen kääntöjä sillä ei tehdä. Näin vältetään lopputuotteissa kontaminaatioriski. Talleilta tulevassa hevosenlannassa kun voi olla vaikkapa hukkakauraa, joka kompostoinnilla saadaan hävitettyä.

Humuspehtoorin kauhassa on neljä rumpua ja sen tilavuus lisälaidoilla varustettuna on 3,5 kuutiometriä.

”Päädyimme hankinnassa Cobra-seulakauhaan, jonka koko ja muut tekniset ominaisuudet tutkittiin tarkkaan myyjän kanssa. Meillä on aumojen välissä rajallisesti tilaa, joten mobiiliseula ei tule kysymykseen. Cobran kapasiteetti on hyvä ja 20 millimetrin jaekoko on juuri sopiva. Kriteerinä oli myös, että mahdolliset oksat eivät saa murskaantua terien läpi lopputuotteeseen. Cobralla syntyykin tasalaatuista multaa säkitettäväksi”, sanoo Mantsinen.

Kuluttajatuotteiden myynti tapahtuu verkkokaupan kautta ja toimitukset voidaan ulottaa mihin päin Suomea tahansa.

”Janakkalan Piilosuolle olemme perustamassa uutta niin sanottua kierrätystalouspuistoa, johon juuri saimme ympäristöluvan. Nyt etsimme sinne kierrätysalan yrityksiä toimijoiksi. Kokonaispinta-ala siellä on 120 hehtaaria”, lopettaa Mantsinen.

Aumat käännetään neljästi.

Hyvä kapasiteetti

Peruskoneena Cobralle on Volvo L120. Järeä peruskone salli tehokkaan, noin 2 700 kilogramman painoisen neljärumpuisen Cobra L4-180 SX25 -seulakauhan asentamisen keulille. Sen tilavuus on perusversiona 3,2 ja lisälaidoilla varustettuna 3,5 kuutiometriä.

”Ainahan kauhaa ei saa ihan täyteen kasasta. Mutta vaikka täyttöaste jäisi 80–90 prosenttiin, päästään jo 100 kuution seulontatehoon tunnissa. Täällä ei toki seulontanopeus ja kapasiteetti ole se ykkösasia, vaan laadukas lopputuote”, aloittaa aluemyyntipäällikkö Marko Melto, joka kaupantekovaiheessa toi myös oman vuosien mittaan kerätyn tietotaitonsa Humuspehtoorin käyttöön.

Humuspehtoori Oy:n toimitusjohtaja Suvi Mantsinen on tuotteistanut kaksi kuluttajille suunnattua tuotemerkkiä. PuutarhaTaika- ja PihaHehku-mullat toimitetaan verkkokauppatilausten mukaan asiakkaille 1 000 litran vetoisissa, kierrätysmuovista valmistetuissa suursäkeissä. Cernos Oy:n miehet, toimitusjohtaja Perttu Pylväs (vas.) ja aluemyyntipäällikkö Marko Melto toteavat, että Humuspehtoorin seulakauhan koko ja konstruktio mietittiin tarkkaan asiakkaan vaatimuksia kuunnellen. Tuotteiden valmistuksesta ja kuormien vastaanotosta Pälkäneellä vastaava Jukka Tamminen on seulonut Cobralla juhannuksesta lähtien.

Cobra L4-180 SX25 on tarkoitettu kaivukoneisiin alkaen 25 tonnia sekä pyöräkuormaajiin 12 tonnin kokoluokasta ylöspäin. Neljää rumpua pyörittää kaksi hydrauliikkamoottoria.

Humuspehtoorin kauha on varustettu kauhan kärjen kulumalevyllä. Se suojelee kauhan pohjaa kulumiselta, kun materiaaleja käsitellään asfalttikentällä. Lisälaita kasvattaa kauhan kapasiteettia ja pitää materiaalin paremmin kauhan sisällä seulontavaiheessa.

Kauhan leveys on 2 310, syvyys 1 890 ja korkeus 1 900 millimetriä.

Cernos Oy – yhä enemmän vientikohteita

Marko Melton mukaan Cernos Oy:llä ja Cobra-seulakauhojen myyntihenkilöillä on ollut kiirettä, kun Euroopan markkinat vetävät tällä hetkellä hyvin. Eniten tuotteita viedään Keski-Euroopan isoihin maihin sekä Baltiaan. Myös jonkin verran tehdään kaukomarkkinoiden kauppoja eli koko ajan on projekteja vetämässä loitommallekin Suomesta. Uusien jälleenmyyjien kanssa keskustellaan myös aktiivisesti yhteistyön aloittamisesta.

”Tuotannossamme toiminta on kiireistä ja Cobra-seulakauhoja kasataan kahdessa toimipisteessä, perinteisesti Peräseinäjoella ja nyt myös Lahdessa. Alihankintaa teetetään molemmilla alueilla ja seulakauhojemme kotimaisuusaste onkin huomattavan korkea. Vain osa komponenteista, kuten moottorit ja ketjut ovat laadukasta tuontitavaraa”, sanoo Melto.

”Komponentteja ja materiaaleja on ollut yleisesti ottaen meillä riittävästi, johtuen hyvästä tuotannon johtamisesta. Toki välillä on ollut tiukkaakin saada osia tuotantoon aikataulussa. Tällä hetkellä tilanne on oikein hyvä ja Cobra-seulakauhoja voidaan toimittaa noin viiden viikon toimitusajalla.”

”Kehitämme jatkuvasti parempia tuotteita. Ratkaisuja asiakkaiden ongelmiin pyritään kuuntelemaan tarkalla korvalla. Palautteen mukaan kehitämme tuoteohjelmaamme ja pyrimme aina toimittamaan asiakkaiden tarpeisiin parhaiten soveltuvan seulakauhan. Tällä hetkellä tuoteohjelmassa on seulakauhoja kaivukoneisiin 3–50 tonnia ja pyöräkuormaajiin 1,5–30 tonnia. Saatavilla on seulovaa, murskaavaa, repivää tai sekoittavaa rumpumallia ja jaekokoja on 10–100 millimetrin välillä”, lopettaa Melto.

Jukka Tammisella on hymy herkässä, kun seulominen on helppoa.

Lue seuraavaksi