Uutiset

Työkoneet

Cobra-seulakauhalla ympäristöturvetta 70 millimetrin jaekoolla

Vapon soilla Huittisissa tuotetaan ympäristöturvetta, niin kasvu- kuin kuiviketurvetta. Näillä tuoreemmilla lounaiskolkan soilla ei esiinny tummempaa polttoturvetta lainkaan. Huittistenkin soilta toimitetaan turvetta pääasiassa eläintiloille ja puutarhurien käyttöön. Kävimme Nanhiansuolla tutustumassa turpeen seulontaan. Kaikki poisajettava turve seulotaan 70 millimetrin jaekokoon pari kolme päivää ennen asiakkaille toimitusta.

Oppaana suolla on operaatiopäällikkö Niko Schlesier, jonka vastuulla on kymmenkunta suota Huittisten kolmen suon lisäksi pääosin Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa. Kulunut kesä on ollut turpeennoston kannalta hyvä.

Jouko Aaltonen ja Cobra L4-180 -seulakauha työn touhussa Huittisissa Vapon Nanhiansuolla. Täällä tuotetaan ympäristöturvetta noin 50 000 kuutiometriä vuodessa.

”Nyt on ollut pitkiä poutajaksoja ja sateet ovat ajoittuneet peräkkäisille päiville. Se on turpeennoston kannalta paras mahdollinen yhdistelmä. Ollaan päästy tavoitteisiin. Korona-aika pisti vauhtia kasvuturpeiden kysyntään. Kotipuutarhurit ovat viihtyneet pihoillaan tänä keväänä ja kesänä”, aloittaa Schlesier.

Nanhiansuolla turpeen nosto on aloitettu 2000-luvun alussa. 140 hehtaarin alueelta nostetaan noin 50 000 kuutiometriä turvetta vuodessa ja Schlesierin mukaan raaka-ainetta riittää vielä noin 10–15 vuodeksi eteenpäin.

”Seulomme tarpeen mukaan aumoista poisajettavaa turvetta kuohkeaksi. Täällä ei ole juuri risuja, kantoja eikä muuta roskaa turpeen seassa, mutta paakut pitää saada hienonnettua. Kun haimme siihen hommaan sopivaa kauhaa, päädyimme kriteerimme täyttävään Cobraan. Kauhan piti olla tilavuudeltaan suuri, mutta painoltaan kevyt. Paakkujen nopean läpimenon tiedettiin olevan ongelmallista, mutta Cobrassa ne hienontuvat tehokkaasti”, kehaisee Schlesier.

Täysperävaunulliseen autoon lastataan kerralla noin 160–180 kuutiometriä turvetta.

Vapon operaatiopäällikkö Niko Schlesier (vas.) vastaa tuotannosta usealla eri suolla Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa. Kuljettaja Jouko Aaltonen ja Cernos Oy:n aluemyyntipäällikkö Marko Melto tietävät, että kevyt turve asettaa haasteita materiaalin läpimenolle kauhassa.

Urakoitsijoille töitä

”Tällä kauhalla seuloo helposti sellaiset 150–200 kuutiometriä tunnissa eli yhden yhdistelmän tarpeen. Suoraan korkealaitaiseen autoon en seulo, vaan vaihdan viiden kuutiometrin kauhan puomin päähän lastausta varten. Yhden auton kuormaaminen vie vajaat 20 minuuttia”, tiivistää kuljettaja Jouko Aaltonen. Peruskoneena on noin 22 tonnia painava JCB 220 leveillä telalapuilla.

Päivittäinen automäärä vaihtelee, mutta keskimäärin kahdesta kolmeen täysperävaunun kuormaa lähtee suolta maailmalle päivässä.

Kauhan lisälaita auttaa turpeen pysymiseen kauhassa.

Nostettu turve on aumoissa peitetty muoveilla ja happi on kuumenemisen estämiseksi poistettu. Kasvuturpeen lämpötila ei saa nousta yli 35 asteen. Jos näin käy, se on piloilla. Tämän liiallisen lämpenemisen estämiseksi aumasta seulottua turvettakaan ei voi pitää kasassa kahta kolmea päivää pidempää aikaa.

”Meillä torstai on tilauspäivä. Näin tiedämme seuraavan viikon tarpeen, jolloin voimme ajoittaa seulomisen sopivaan kohtaan. Tekstiviesti lähtee kuljetusliikkeelle, jolloin he voivat laatia omat aikataulunsa. Talvisaikaan hoidamme periaatteessa vain tätä kuormausta yhden miehen voimin, kun kesällä nostotöissä suolla voi olla 6–7 miestäkin samaan aikaan. Nykyään autojen kuljettajat tekevät myös itse paljon kuormiaan”, lopettaa Schlesier.

Vapolla ei ole omaa kuljetus- eikä peruskonekalustoa, vaan työ tehdään urakoitsijavetoisesti. Se, mitä esimerkiksi puomin tai vetokoukun päähän on kiinnitetty, on Vapon omaisuutta.

Ei kuluta

Nanhiansuon aumasta seulottava vaalea ympäristöturve on varsin kevyttä, jos sitä vertaa tummaan polttoturpeeseen. Se painaa noin 150 kilogrammaa kuutiolta, kun polttoturve vastaavasti voi painaa jopa 400 kilogrammaa kuutio. Näin kevyessä materiaalissa paakut jäävät helposti pyörimään terien päälle.

Jaekoko on säädetty 70 millimetriin. Perusterät soveltuvat turpeen seulontaan parhaiten.

”On kaksi asiaa, jotka auttavat paakkujen läpimenoa. Kun tilavuus on iso, auttaa massa painamaan paakkuja alaspäin. Terät on aseteltu kaarevasti, jolloin reunimmaiset terät tavallaan pakottavat paakkujakin keskimmäisille terille ja tehostavat seulontaa. Seulontapinta-ala on näin myös saatu maksimoitua, mikä kasvattaa työn nopeutta”, luettelee aluemyyntipäällikkö Marko Melto Cobra-kauhoja valmistavasta Cernos Oy:stä.

Risujen pitää jäädä myös terien päälle eli minkäänlaista puun murskausta ympäristöturpeisiin ei sallita.

”Tämä 70 millimetrin jaekoko on melkein tuplasti normaaliin 40 millimetriin verrattuna. Otimme yhdet terät välistä pois ja näin saatiin jaekooksi 80 millimetriä. Väliin sijoittuva kiekko vie sitten sen 10 millimetriä mitasta pois. Kauhaa kokeiltiin aluksi tiheämmällä jaolla, mutta Vapo halusi isomman jaekoon”, valistaa Melto.

Toukokuussa Vapolle toimitettu kauha on kuin uusi. Pehmeä turve ei juuri teriä kuluta ja maalipintakin on kuin juuri maalaamosta tullut.

”Teimme tähän kauhaan myös lisälaidan, joka estää turpeen putoamisen esimerkiksi pikaliittimeen, jonne se voi kivettyä ajan mittaan ikävästi. Ainoat huoltokohteet ovat rungossa kahta puolta olevat rasvanipat, joihin on syytä pumpata rasvaa joka päivä. Voimansiirto on kokonaan öljykylvyssä, ja on siten huoltovapaa”, lopettaa Melto.

Cobra L4-180: Paino: 2 440 kg, tilavuus: 3,5 m³, seulontateho: 200 mᶟ/h, jaekoko Vapon kauhassa: 70 mm, tarvittava hydrauliikan tuotto: 95–140 l/min

Lue myös: Megaturve Oy – turvetta kolmelta suolta

Lue seuraavaksi