Uutiset

Työkoneet

Arkistojen Aarteita – Poclain

Poclain muistetaan Suomessakin hyvin. Ranskalaisen Georges Bataillen 1930-luvulla perustama ja poikiensa Pierren ja Clauden edelleen kehittämä Poclain oli suosittu kaivukonemerkki meilläkin jo 1960-luvulta lähtien. Ylivieskalainen Ossi Hannula omisti 80-luvun lopussa tela-alustaisen mallin 81 ja teki sillä sekä  maansiirto- että metsätöitä (kuvissa).

Bataillesin pojat kehittivät kaivukoneisiinsa vallankumouksellista hydrauliikaa ja etenkin aksiaaliset mäntämoottorit nousivat kuuluisiksi. Valitettavasti frangilaatikon pohjan vilkkuminen pakotti perustajasuvun myymään 40 prosenttia kaivukonevalmistuksestaan Caselle vuonna 1974. Vuoteen 1987 mennessä Case oli lisännyt osuutensa jo 98,7 prosenttiin. Hydrauliikkaosien valmistus jäi Bataillesille. Syntyi meilläkin hyvin tunnettu kaivukonemerkki Case-Poclain.

Kuten kuvasta voi nähdä, oli ohjaamon takana ylävaunussa reilusti tilaa. Nykyään yläkerta koneissa on huomattavan täynnä verrattuna tähän.

Erikoisuutena koneessa on ns. kulmakaivulaite omalla sylinterillään. Sen avulla kauhanvarsi saadaan kääntymään kulmittain. Konstruktio oli tuttu suomalaisissa kaivurikuormaimissakin. Kulmakaivulaitteen merkitys hävisi, kun kauhanpyörittäjät tulivat yleisesti käyttöön.

Hannula meni Poclainillaan myös metsään. Lakon harvesteri teki leimikossa selvää jälkeä.

Jos joku tietää missä tämä Hannulan Poclain on nyt, otamme toimituksessa kiitollisuudella tiedon vastaan.

Ohjaamossa näyttää olevan aivan kuumin uutuus eli Motorolan matkapuhelin. Eipä tainnut tuohon aikaan vielä ihan jokapojan varusteista löytyä. Tarina ei kerro, onko ohjaimissa itse Ossi Hannula.

Kuvissa pykälää pienempi malli eli Poclain 61 kaivuhommissa koko suvun seuratessa aivan haltioituneena vierestä.

Poclain 350 ei suostu eläkkeelle, vaan halajaa uusia soramonttuja.

10 tonnia painava Poclain TY45 esiteltiin vuonna 1961. Ylävaunu pyörii, kuten videosta voi havaita tutut 360 astetta, mutta erikoisuus piileekin kolmipyöräisessä alavaunussa. Ranskalaiset säästivät ovelasti rengaskustannuksissa. 21 vuodessa mallia valmistettiin 30 000 kappaletta.

1980-luvun suosittuja malleja oli noin 45 tonnin painoinen Poclain 220CK.

Lue seuraavaksi