Uutiset

Yleinen

Vahva, vahvempi, jäämies – mutta rekvisiittaa pitää olla

Vesa ja Jouni Määttä perheineen hoitavat traktoriurakointia ja majoitus -ja ravintolatoimintaa Kuusamossa. Konetyötä tehdään Koneyhtymä Vesa ja Jouni Määtän nimissä ja mökkimiljöö tunnetaan Rukan Salonkina.

Rukan Salongin toiminnassa on mukana myös sisko perheineen. Matkailutulon merkitys on kasvanut vuosi vuodelta ja tällä hetkellä majoitustilaan on noin 200 henkilölle.
Majoitustilat on laitettu tarkoituksella viimeisen päälle. Etenkin vaativat asiakkaat ovat löytäneet Rukan Salongin ja kapasiteetti on tietyille viikoille myyty jo seuraavaksikin vuodeksi etukäteen.

Salongin maisemissa tarjotaan myös ohjelmapalveluita. Vähitellen talven mittaan muiden töiden lomassa rakennellaan erilaisia rakennelmia. Yhdeksän vuotta on vähitellen tarjontaa monipuolistettu. Lammen jäälle rakennetaan hoijakka, napakelkka. Tarjolla on myös jääsauna, jääkappeli ja lumi-iglu.

Kappeli on tehty jääpaloista, jotka on jäädytetty. Kappelin harjakorkeus sisällä on noin viisi metriä korkea ja siihen käytettiin noin 500–700 kuutiota lunta. Pienempikokoiseen igluun lunta käytetään noin 60–70 kuutiota.
– Joka vuosi rakennetaan edellisten lisäksi yleensä jotain uutta. Mielikuvitus on oikeastaan näissä töissä rajana. Yksi erikoisuus meillä se, että meillä voi huuhtoa kultaa sisätiloissa, Vesa kertoo.

Konehommia ympäri vuoden

Konehommia tehdään omalla porukalla. Lumitöissä ollaan yleensä neljällä koneella. Käytössä on kolme traktoria ja yksi Länkkäri. Talvityölaitteina on alueauroja, perälevyjä ja lumilinkoja. Lumilinkoja on neljä ja ne ovat Ala-Talkkarin ruuvilinkoja.
Lingon ominaisuuksia tarvitaan, kun Kuusamossa lunta on paljon. Alueauralla lumi saadaan kyllä penkalle, mutta kun kevättalvella penkkaa on yleensä jo liikaa. Linkoamalla saadaan penkat pysymään matalina, Vesa toteaa.

– Oikeastaan kaikilla täällä on linko käytössä, Vesa jatkaa. Ja useimmilla on nimenomaan ruuvilinko, jolloin saadaan myös sohjo pois tieltä.
Kuusamossa, vaikka mökkejä onkin tiheässä, on yleensä paikka myös lumelle talvella, jolloin lunta ei kuskata pois. Linkotyö riittää lumen siirtoon.
– Hoidamme vain yksityisiä ja kiinteistöyhtiöiden teitä ja pihoja tässä lähiseudulla kerta korvauksella tai kuukausihinnalla. Kauimmaiset asiakkaat ovat noin 10 kilometrin päässä, Vesa kertoo.

400 mökkiä

Vaikka mökkien pihat ja tiet pitää olla kunnossa, siellä ei tarvitse olla liikkeellä minuuttiaikataululla. Yhteensä hoidossa on noin 400 mökin lumityöt, joista aurataan tiet ja pihat.
– Minun hoitoalueella on esimerkiksi 50 pihaa ja kun kaikki pihat ja tienpätkät on siivottu, on kulunut aikaa noin kahdeksan tuntia. Meillä on esimerkiksi tässä omalla pihalla hehtaarikaupalla aurattavaa ja 1,5 kilometrin tie. Kun lumentulon jälkeen pitää käydä vielä osittain paikkaamassa parkkipaikkoja, kuluu hoidossa aikaa, Vesa kertoo. Tarkemmat lumenauraukset tehdään viikkovuokramökeissä vaihtopäivinä.

Vesa jatkaa, että toki viikkovuokralaiset kolailevat itsekin lunta autojen ympäriltä, jolloin sinne ei tarvitse koneen kanssa aina mennä.
– Suullisilla sopimuksilla olemme olleet liikkeelle ja vanhimmat sopimukset ovat vuodelta 1985. Vaihtuvuus on pientä, kun työt tehdään odotusten mukaan, Vesa kertoo.
Toisaalta uusia sopimuksia tulee vuosittain, kun Rukan alueellekin nousee satakunta mökkiä vuodessa, joilla kaikilla on piha ja ainakin pätkä tietä.

Kesälle on myös traktori­kalustolle töitä kiinteistöpuolella. Silloin lanataan teitä, tyhjennellään roskalavoja ja likakaivoja. Maansiirtotöitäkin on tehty, kun kunnostellaan ja rakennellaan pihoja. Avant on käytössä nurkka-ajossa, kun hoidetaan kiinteistöjä ja kun vaikka sammaloitetaan mökkien pihoja.

Koneella tehty lumilinna

Traktoreita ja työkoneita käytetään paljon ja yksi lisä käyttöön on lumirakentaminen.
Lumirakennelmia, kuten nyt iglu, tehdään liukuvaluna. Ensin rakennetaan metallikehikko, jonka päälle levitetään pressu. Ulkokuori muotoutuu liukuvalutekniikalla ylöspäin tunkeilla nostettavasta vanerimuotista. Lumipatsas puhalletaan Ala-talkkarin lingolla muottien väliin kerroksittain. Tämän jälkeen lumi sotketaan tiiviiksi. Kun kerros on valmis, nostetaan ulkomuottia ylöspäin vähitellen.

www.rukansalonki.fi
www.ala-talkkari.fi
www.konekesko.fi

Lue seuraavaksi