Uutiset

Yleinen

Uusi toimitusjohtaja luotsaamaan FMG:tä

FMG:n valmistaa työlaitteita perinteiseen traktoriin eteen, taakse ja alle kiinnitettäväksi. Etunostolaitteisiin ja etukuormaimiin valmistetaan kauhoja, pihtejä ja trukkipiikkejä, auroja, hiekoituslaitteita ja harjalaitteita. Traktorin eteen voidaan kiinnittää myös keula­pumppu. Traktorin alle valmistetaan alateriä. Traktorin taakse valmistusohjelmassa on tielanoja, raspeja, raskaita maansiirto- ja koukkulavaperävaunuja ja ruuvilinkoja. Työlaitteita kuten seulakauhoja ja lumityökoneita valmistetaan myös pyöräkuormaajiin.

Tuotemerkki vaihtuu FMG:ksi vuoden vaihteessa, jolloin Rote ja Rote-Cobra tuotemerkit jäävät siirtymäajan kuluessa vähitellen pois käytöstä.

Uuden nimen takana uutta toimintaa

– Olemme hakeneet uudella yrityksen nimellä ja myös toimintatapojen hiomisella mahdollisuutta suurempaan markkinaosuuteen etenkin viennissä. Suomi on suhteellisen pieni markkina, joten kansainvälistyminen tuo lisää valmistusmäärää ja siten päästään hyödyntämään paremmin sarjatuotannon etuja, Markku kertoo.

Pääpaino markkinoinnissa on etenkin traktoriurakoitsijoissa, jotka tekevät traktorilla kunnossapitourakointia tiellä, mutta myös ne, joilla maatalous on taustalla ja sen lisäksi hoidetaan kunnallisteknisiä töitä. Merkittävä asiakaskunta ovat myös kunnat ja kaupungit, joilla on omaa traktori­kalustoa kunnallisteknisissä töissä.

– FMG:n tuotteet sopivat hyvin myös vientiin etenkin lähialueella Pohjoismaihin ja Baltiaan, jossa FMG on etenkin Valtran kanssa mukana markkinoilla, Markku esittelee. Toisaalta työlaitteet sopivat myös vientiin Venäjälle ja Keski-Eurooppaan, jossa on käytössä samantyyppistä traktorikalustoa. Toki viennin asiakastarpeet otetaan huomioon entistä tarkemmin, ja tuotteita muokataan myös niihin tarpeisiin.

Kotimaa tärkeä

– Meillä on taustalla etenkin vahva Valtran markkinointiorganisaatio ja Valtran avulla tuotteemme ovat tarjolla monissa muissakin maissa. Se tuo etua, mutta se edellyttää myös jatkuvaa tuotekehitystä, jotta pysymme markkinoiden mukana, toteaa Markku.

FMG uudeksi tuotemerkiksi

FMG on uusi tuotemerkki ja lupaus uudesta toimintatavasta. Myyntiorganisaation kautta toimitetaan asiakkaan valitsema laadukas tuote tilausvahvistuksen mukaisesti sovitussa varustuksessa ja aikataulussa ammattimaiseen käyttöön.
Uuden tuotannonohjausjärjestelmän käyttöön­oton yhteydessä tuotantoketju materiaalinvarauksesta asiakastoimitukseen selkiytyy.

Lapinlahden Levypalvelu Oy 

FMG Lapinlahden Levypalvelu Oy aloitti Ponssen alihankkijana vuonna 1989, jolloin tehtiin koneistuksia ja pienempiä hitsauskokonaisuuksia. Nyt Ponsselle toimitetaan esimerkiksi kääntökehän suojia ja puskulevyjä valmiiksi maalattuna.

Oma tuotanto on vuosien kuluessa laajentunut. Uusiin tiloihin Iisalmen eteläpuolella tuotanto siirrettiin seitsemän vuotta sitten.

Jälleenmyyjinä toimivat Suomessa Valtran lisäksi Mateko, KH-Koneet Klaukkalasta ja HK-Kone Lappeenrannasta. FMG valmistaa myös kyseisille yrityksille niiden omia tuotteita, kuten kääntörunkoja ja heittokauhoja.

Uudet järjestelmät

– Meillä ei ole työnjohtajia tuotannossa, vaan jokainen työntekijä hoitaa myös oman osuutensa tuotannon järjestelyistä. Tämä edellyttää sitä, että materiaalinvarauksesta lähtien tuotantoa seurataan ja aikataulutetaan tuotteen valmistumiseen saakka. Tällöin kalenterista nähdään tarkasti, milloin asiakkaalle voidaan luvata toimituspäivä, Markku esittelee.
– Etenkin viennissä, jossa pitää ottaa vielä huomioon rahdit, tarkan suunnittelun merkitys korostuu. Jokainen tilaus, kun toimitettava kone on asiakkaalle työhön varattu, toimitetaan ajoissa. Lupauksemme asiakkaalle pystytään toteuttamaan vain tarkan tuotannonohjauksen avulla, Markku painottaa.

– Aiemmin meillä ei ollut käytössä asiakasrekisteriä, kenelle jälleenmyyjien myymää kalustoa on toimitettu. Nyt alamme systemaattisesti kerätä asiakastietoa, jotta esimerkiksi varaosia toimitettaessa oikea osa toimitetaan kerralla, Markku perustelee.

Aikaisemmin liikkeellä

Viimetalvi oli ilmeisesti edelleen urakoitsijoiden muistissa, kun merkittävä määrä auroja tilattiin jo aikaisin syksyllä. Yksittäisten työkoneiden toimitus jälleenmyyjille ja suoraan asiakkaille tehdään normaalisti tehtaalta, mutta alaterän asennusta varten traktori toimitetaan Valtran Suolahden tehtaalta Iisalmeen.

– Kun traktori tilataan alaterällä, pitäisi muistaa, että ennen toimitusta asiakkaalle, traktori kiertää Iisalmessa, joka vie muutaman päivän, Markku muistuttaa.

Puolet alueauroja

– Roten auroista yli puolet on alueauroja, joten etenkin niissä Rote lienee markkinajohtaja, pohtii Tommi Paldanius FMG:n myynnistä.
– Kun markkinoilla on monen valmistajan laitteita, Rote on joka tapauksessa yksi merkittävimmistä, jollei merkittävin Markku pohtii.

Pyörät tiivistämässä

Yksi erikoisuutemme tielanoissa on jyräpyörillä varustettu tielana, Tommi kertoo ja neljä tonnia painava tielanamme on saanut kiitosta käyttäjiltään.

Sen neljällä terällä saadaan tien pinta kuntoon ja kun takana on jyräpyörät, koko työleveydellä, saadaan hoidettu pinta tiivistetty. Tiivistämisestä ei ole haittaa missään tapauksessa. Tiivistämällä saadaan sidottua tie paremmin, eikä urautumista tule niin helposti. Etenkin kesällä, jos tielle levitetään suolaa sitomaan pölyä, tiivistäminen antaa suolanlevitykseen peliaikaa, kun kosteus ei haihdu.

Lanaan on helppo tehdä perussäädöt ja kun lana halutaan nostaa, koko lana nousee yhdellä sylinterillä, eivätkä säädöt huku.

Magnumia tavaransiirtoon

Magnum-perävaunua on saatavilla 18- ja 15-tonnisena. Magnumin yksi hyvä puoli on teli, jota voidaan liikuttaa hydrauliikalla 70 senttiä vaunun alla. Tieajossa voidaan käyttää noin kolmen tonnia koukkupainoa, jolloin yhdistelmä kulkee vakaasti ja pompottamatta. Kun kipataan kuormaa ja liikutaan maastossa, teliä on mahdollista siirtää taakse.

Kipatessa telin siirto lisää vakautta ja liikkeessä, kun koukkupainoa saadaan lisää, traktorilla päästään paremmin ylämäkeen kuormienkin kanssa. Yleensä ongelmaksi perusperävaunuilla tulee traktorin pyörien pito.
– Siirrettävästä telistä saamamme käyttäjäpalaute on ollut hyvää, Tommi kehuu.

Lue seuraavaksi