Uutiset

Yleinen

Urakointityöt tilaukseen

Viimeistään nyt pitäisi tilata varaosat koneisiin, jotka pitää laittaa kuntoon ennen kasvukauden sesonkia. Kun kunnostuksen aloittaa varaosien tilaamisella, ei konehallin ovella ole juuri ennen sesonkia turhaan tunkua. Turhaa jonoa ei tule, kun koneet saadaan sujuvassa järjestyksessä kuntoon, kun varaosat odottavat vain kiinnittämistä. Tämä järjestelmällinen varaosien tilaaminen ja koneiden huolto etukäteen vähentää ylimääräisiä hermopaineita noin kahden kuukauden päästä.

Markkinointi käyntiin

Urakoitsijalle urakointityön markkinoinnin ajoittaminen on tärkeää. Jotta seuraavaan sesonkiin saisi kerättyä sopivan määrän asiakkaita, pitää olla ajoissa liikkeellä. Asiakkaita pitää myös hieman herätellä, jotta tilaukset tulevat ajoissa ja ensi kauden töitä voidaan suunnitella tarkemmin. Herättelyn voi aloittaa vaikka soittamalla viime vuoden asiakkaille kysyäkseen, jotta jatkuuko sama työ tulevana kautena.

Urakointityötä tehdään lähiseudulla, mutta yhä useammin urakoitsija käy tekemässä työtä yhä etäämmällä. Mitä pidempiä ovat etäisyydet työmaiden välillä, sitä tarkemmin pitää asiakkaiden työkohteiden olla tiedossa. Tällöin saadaan työt järjesteltyä sopivasti ja vältytään turhalta ajolta. Urakoitsijan on turha kuluttaa parasta työsesonkiaan turhaan kulkemiseen, joka voidaan välttää etukäteissuunnittelulla.

Reitit kuntoon

Jos reitit ovat jotakuinkin valmiit juuri sesongin alla, on mahdollista usein ottaa joku asiakas väliin, mutta siinä urakoitsijakin ottaa riskin. – Etukäteen työnsä tilanneet ja kanta-asiakkaat on syytä hoitaa aina ensin. He ovat kuitenkin se asiakasryhmä, joka on urakointityön jatkuvuuden kannalta tärkein.

Jos joku tilapäinen tai uusi asiakas ottaa yhteyttä ja tilaa työn, tämä uusi työ ei saisi mennä aiemmin tilatun päälle. Toimitusvarmuus on yksi tärkeimmistä asioista, joista urakoitsijan kannattaa pitää kiinni. Epämääräiset lupaukset tai tekemättömät työt, eivät anna luotettavaa kuvaa urakoitsijasta. Aina ei joka paikkaan ehdi, mutta maksavat asiakkaat ovat menestyvän urakointityön edellytys. Lupauksista kannattaa siis pitää kiinni.

Tilaa työ ajoissa

Urakointityön asiakkaiden pitää siis olla aktiivisia, jotta heidän tilaamansa työ tulee oikeaan aikaan tehtyä. Tämä siis tarkoittaa sitä, että nyt pitäisi olla aktiivinen, jotta kasvukaudella tehtävät työt saadaan tehtyä ja tarvikkeita on hankittu etukäteen riittävä määrä. Jotta oikea määrä tarvikkeita on varattuna, pitäisi ”käyttömäärät” suunnilleen tietää etukäteen.

Tarvikkeita hankkivan urakoitsijan kannalta on syytä olla liikkeellä jo nyt, koska joidenkin tuotteiden saatavuus ei sesongin kynnyksellä ole enää varmaa. Muistutus tarkoittaa etenkin niitä töitä, joissa tarvitaan ostopanoksina tarvikkeita kuten kasvinsuojeluaineita, säilöntäaineita ja rehujen pakkaustarvikkeita, kuten käärinmuoveja.

Nurkat kuntoon

Silloin tällöin kuulee urakoitsijoiden sanovan, että asiakas ei ole huolellisesti varautunut urakoitsijan tuloon. Säilörehusiilo saattaa olla puhdistamatta, ylimääräistä tavaraa saattaa olla jäänyt lietesäiliön ympärille tai kylvettävät siemenet on hankkimatta tai lajittelematta.

Näihin urakointityön aloittamista ja tekoa hidastaviin tekijöihin pitäisi asiakkaiden kiinnittää huomiota, kun ilmat vähitellen lämpenevät ja lumen alta paljastuvat talven tekemättömät työt.

Lue seuraavaksi