Uutiset

Yleinen

Traktorihuolto I. Kemppi AGCO Suomen huolto Mikkelissä

Vaikka sähköisistä järjestelmistä paljon puhutaan, manuaalikirjanpito työkalenterissa on tarkka ja toimiva. Lyijykynällä, kun merkitsee, niin sen voi nopeasti pyyhkiä poiskin ja täydentää. Osallistun asennustöihin myös itse, toteaa Mika Pasonen pöydän takaa. Porukalla laitetaan koneet kuntoon.

Kun traktorimyynnin yhteydessä on huolto, se tukee molempien tekemistä. Kun tarjolla on myös varaosia ja tarvikkeita, se parantaa edelleen vetovoimaa. Kaapelikadulla Mikkelin Valtran yhteydessä on huolto, joka on saman yrittäjän huolto kuin Lappeenrannan huolto.

Mikkelin huollon asiakkaat koostuvat sekä perinteisistä maatalousyrittäjistä että kiinteistöhuoltajista. Osa asiakkaista tekee myös metsätaloustöitä, joten huollettavan kaluston laatu vaihtelee melkoisesti. Toisaalta myös huollon tilat ovat sopivat raskaskonehuoltoon.

Mikkelin huollon vastaava on Mika Pasonen, jonka työnantaja on Traktorihuolto I. Kemppi Oy. Traktorihuolto I. Kemppi Oy:n päätoimipiste on Lappeenrannassa.

Mika Pasonen on tällä tontilla ollut töissä jo 25 vuotta ja 20 vuotta siitä AGCO Suomen huollossa. Sitä ennen Mika oli töissä viisi vuotta kuorma-autohuollossa samoissa toimitiloissa. Sellainen oli AGCO Suomen nykyisessä kiinteistössä aiemmin.

Kun aiemmin on korjattu ja huollettu raskaampaa kalustoa, on traktorihuollon ollut hyvä jatkaa siitä. Kuorma-autohuollon kalusteista on jäljellä esimerkiksi siltanosturi, joka on erityisen kätevä myös traktorihuollon töissä. Monesti traktori pitää katkaista, jos voimansiirtoa pitää korjata.

Korjaamohallissa on korkeutta riittävästi ja tila on valoisa. Tukeva siltanosturi lisää käytettävyyttä. Rasvamonttukin helpottaa joitain töitä, mutta se ei ole välttämätön korjaamolla.

-Esimerkiksi eilen yksi traktori oli kolmessa osassa ja purku ilman vahvaa nosturia olisi ollut hankalaa.  Kun nostokoneet ovat riittävän järeitä, ei huollossa tarvitse miettiä, onko nostossa joku riski. Toki riski on aina, mutta kunnon välineillä se on minimaalinen.

Vaihtokoneetkin työllistävät

-Meillä asiakkaat ovat toki säntillisiä maksajia, mutta joskus pyydetään esimerkiksi isomman laskun jakamista useampaan erään, Mika toteaa. Se toki yleensä käy.

Huoltotyötä tarjoaa myös vieressä oleva traktorimyynti. Koneita laitetaan kuntoon, kun vaihtokoneista ovat lamput sammuneet tai vaihtokone ei muuten täytä kriteereitä. Koneiden pitäisi AGCO Suomen vaihtokoneena kuitenkin olla tieliikennekelpoisia.

Isot ovet helpottavat kulkua halliin. Kuvassa asentajista Teemu Kolmisoppi.

-Viisi työntekijää on hallilla ja pääsääntöisesti koneet huoltohalliin saadaankin katsottavaksi. Itsekin osallistun toki huoltoon, kun paperitöiltä ehdin ja kun lisäkäsistä ei kuitenkaan ole hallilla haittaa, Mika toteaa.

Merkkeinä Mikkelissä ovat työn alla yleensä Valtrat, Fendtit ja Sampo Rosenlewit. Toki puimureita on vähemmän huoltohallilla, kun ne hoidetaan asiakkaiden tiloissa tai ulkona.

Koneita on mukavampi huoltaa, kun ne ovat puhtaita ja yleensä ongelmapaikatkin löytyvät helpommalla. Pesuhalli vieressä ja sen kautta koneen kierrättäminen helpottaa huomattavasti turvesuolla tai lannanlevityksessä olleen traktorin huoltoa.

Mikkelin huollolla on yksi huoltoauto, jolla lähdetään ensiapua antamaan tai huoltokeikalle koneiden luokse, joita on hankala siirtää.

-Reissutöihin ja puimurikierrokselle kesän lopussa toki asentajat lähtevät, mutta mieluusti työt tehtäisiin mahdollisimman pitkälti hallilla, Mika jatkaa.

-Kun uusia malleja esitellään, niin niihin järjestetään koulutuksia ja niihin osallistutaan ahkerasti. Kesällä ei juurikaan ollut koulutuksia, mutta syksyllä taas oli. Niihin ei osallistujia tarvitse määrätä, kun vapaaehtoisia on riittävästi, Mika nauraa. Koulutus kun helpottaa omaakin työtä ja viimeinen tieto tulee vanhempiinkin malleihin koulutuksista. Ehkä pitäisi muotoilla niin, että millään ei pysy muutoksissa mukana ilman koulutuksia, kun etenkin sähköpuoli on haastavampaa kuin aiemmin, Mika tiivistää.

Pesuhalli on asialliset tilat, kun tilaa on myös sivussa riittävästi. Koneen saa pesuhalliin myös sulamaan.

Lue seuraavaksi