Uutiset

Yleinen

Topgeolta jälleen satelliittiseurantaa myös maatalouteen

Topconin traktoreihin suunnittelemat jälkiasenteiset satelliittilaitteet eivät ole olleet muutamaan vuoteen myynnissä tehtaan päästä tulleen ohjeistuksen perusteella. Maarakennuspuolelle niitä on myyty kuten aiemminkin. Nyt traktoripuolen jälkiasenteisia satelliittiohjaukseen perustuvia laitteita jälleen saa ja niiden markkinointiin ja asennukseen on panostettu.

– Topgeo Oy on perinteisesti myynyt satelliittipaikannusta hyödyntäviä ja muita maa- ja talonrakennukseen suunniteltuja laitteita kuten koneohjausjärjestelmiä, taso- ja putkilasereita sekä maanmittaukseen ja rakennusmittaukseen tarkoitettuja robottitakymetrejä ja satelliittipaikannuslaitteita. Nyt valikoimissamme on taas myös traktorisovitteiset maatalouteen suunnitellut laitteet, kertoo Jouni Mäki-Tulokas Topgeo Oy:ltä. Jouni hoitaa osaltaan maatalouspuolen laitekauppaa ja neuvontaa

Topconin laitteita on vuosikaudet asennettu esimerkiksi AGCOn valmistamien traktoreiden ja puimureiden ohjaamoihin jo tehtaalla, joten laatulaitteista on kuitenkin kyse. Topconin laitteisiin on kytketty myös monien muiden valmistajien järjestelmiä, joilla saadaan vaikka suutinkohtainen ohjaus kasvinsuojeluruiskussa.

Tällaiset ominaisuudet vähentävät epämääräisten lohkojen aiheuttamaa päällekkäistä käsittelyä ja tasoittavat eroja satotasossa. Järjestelmiin voidaan kytkeä myös esimerkiksi Topconin lehtivihreäskanneri ja lannoittaa kasvuston mukaan. Ohjaamon sivuille laitetaan yksi tai kaksi tunnistuslaitetta, jotka tunnistavat lehtivihreän värin. Topconin laitteilla skannaus on jo käytössä etelämpänä Euroopassa ja Suomessakin niihin on luultavasti kiinnostusta etenkin urakoitsijoilla. Skannaus ja lannoitus tarpeen mukaan ovat tulevaisuudessa yhä kiinnostavampia, koska kasvuston potentiaalia voidaan käyttää hyväksi paremmin kuin vakiolannoitteenlevityksessä. 

Tehtaalla ensiasennuksena asennettavat OEM-laitteet ovat oma lukunsa ja ne huolletaan tehtaan järjestelmien kautta. Jälkiasenteiset satelliittipaikannuslaitteet ovat saatavilla nyt mihin tahansa traktorimerkkiin ja niiden asennuksesta huolehtivat asentajamme, kertoo Jouni. Organisaatiomme on toki vielä osaltaan rakennusvaiheessa, Jouni jatkaa.

Asennusajat vaihtelevat muutamasta tunnista puoleen päivään, riippuen koneen valmiuksista. Laitteet ovat kuitenkin suunniteltu plug and play-tyyppisiksi, jolloin ne on nopea laittaa kiinni, kun vain johdotukset saadaan tehtyä siististi ja laitteet saadaan kytkettyä peruskoneeseen.

– Myyntiä voidaan tehdä monella tavalla ja aikoinaanhan edullisimmat tuotteemme olivat muualla vähittäismyynnissä ja sillä saatiin toki kasvatettua myytyä määrää, Jouni kertoo. Nyt myyntiä hoidetaan itse, jolloin asiakkaalla on kontaktihenkilöt heti selvillä, jos kysyttävää tulee lisää. Aiemmin yhteys asiakkaaseen saattoi katketa.

Montaa tasoa

Pienehköllä panoksella satelliittiohjaukseen pääsee kiinni Topconin X-14 ajouraopastimella, jonka tarkkuus paikannuksessa on +-30 senttimetriä ja jonka avulla kuljettaja seuraa näytöstä oikeaa ajolinjaa.

Yhä useammat haluavat parantaa ajotarkkuutta ja päätyvät automaattiohjaukseen, joka kytketään vanhemmassa kalustossa rattiin.

– Yhä useammat haluavat parantaa ajotarkkuutta ja päätyvät automaattiohjaukseen, joka kytketään vanhemmassa kalustossa rattiin. Seuraavaksi tarkkuutta saadaan lisää, kun ohjaus kytketään suoraan hydrauliikkaan, ohjauksen orbitroliin tai väylään. Kun käyttöön otetaan automaattiohjaus, voidaan harkita työstä riippuen myös tarkemman signaalin käyttöä, jolloin päästään tuuman tarkkuuteen xy-koordinaatistolla. Y-suunnassa satelliitista tuleva tarkkuus ei voi teoriassakaan olla samaa luokkaa, koska satelliitista ei saada riittävän tarkkaa syvyysmittaa. Jotta y-koordinaatti olisi tarkka, pitäisi olla paikallisasema näköetäisyydellä ja siinäkin etäisyys heikentää tarkkuutta, Jouni kertoo.

Jouni kertoo, että hän kävi viime kesänä tutustumassa Euroopassa asennettuihin laitteisiin. Challengerin telatraktorilla kiskottiin maantasauslanaa ja laitettiin pellolla kallistukset kuntoon. Pinnanmuodot kartoitettiin etukäteen ja muotoilutyö tehtiin ensin toimistossa ja tämän jälkeen pellolla.  

Kosketusnäyttö on kätevä traktorin ohjaamossa, kun käyttäjät ovat tottuneet kosketusnäyttöön jo muuallakin. Kasvinsuojelussa järjestelmä voi ottaa ruiskun ohjaukseen pumppua ja lohkoja myöden. Isoissa ajettavissa ja myös hinattavissa kasvinsuojeluruiskuissa tuplaruiskutusta tulee kiiloissa ja epämääräisen muotoisilla lohkoilla. Suorakulmaisillakin lohkoilla päisteessä nesteenohjauksen aloitus ja lopetus on automatiikalla tarkka. Kun puomi on jaettu automatiikalla ohjattaviin lohkoihin tai jokaista suutinta ohjataan erikseen, saadaan tarkempi levitys. Normaalisti halutaan levittää sama oikea määrä joka paikkaan ja tupla-annoksesta kasvinsuojelussa tulee tuplakustannus.

– Leikkuupuinnissa satomäärää voidaan seurata aktiivisesti, kun anturit mittavat elevaattorilta satomäärää ja kosteutta ja piirtävät satotuloksia karttaan. Satelliittipaikannuksella paikka jää muistiin ja käytettäväksi seuraavissa työvaiheissa, Jouni kertoo.

ISOBUS antaa traktorin ohjaukselle ja lisälaitteille mahdollisuuden toimia synkronoidusti ja turvallisesti.  

Koneen ohjaaminen ei välttämättä sisällä enää mitään mekaanista kytkentää, vaan ohjaaminen perustuu anturitietoon. Esimerkiksi työkoneiden ohjaavia pyöriä on mahdollista ohjata joystickistä jo nyt, jolloin anturitieto on olennainen osa ohjaamista, Jouni toteaa.

Seuraavaan sesonkiin asennuksia tehdään koko ajan ja toki asennuksia vielä ehditään tehdä ennen kevätkylvöjä, Jouni lupaa.

Kasvustoskannaus ja lannoitus täsmänä skannauksen perusteella on yksi kiinnostava tapa hyödyntää resursseja paremmin.

Antennin laatu ratkaisee osaltaan poikkeamien suuruuden

Lue seuraavaksi