Uutiset
Tiet kunnossa kesällä ja talvella FMG:llä
Petteri Kivistö Asikkalasta (katso artikkeli aiemmin Urakointi Uutiset 9/2011) on hoitanut Destian alueurakoitsijana sorateiden lanausta Päijät-Hämeessä vuosia. Sorateitä lanataan useaan kertaan sulan maan aikana, jotta ne säilyvät liikennöitävässä kunnossa. Ensi kesänä Destian urakkasopimuskausi katkeaa ja siihen saakka töitä jatketaan.
– Meillä on kalusto jolla hoitaa teitä kuten ennenkin, mutta jatko on kiinni siitä kuka ison urakan saa ja keitä valitaan aliurakoitsijoiksi, Petterin pohtii työtilannetta.
Kaksi FGM:n lanaa
Petterin käytössä on kaksi FMG:n (Rote) lanaa, joilla molemmilla tehdään pitkää päivää sulan maan aikaan. Jos on sateinen vuosi, teitä käydään kunnostamassa tarpeen mukaan useampaan kertaan. Kesä hoidetaan hiekkateitä kahdella lanalla. Lanaamista on paljon Päijänteen ympärillä pohjoiseen Sysmään saakka ja idässä Kouvolan lähelle ja Artjärvelle.
Olosuhteet tienhoidossa vaihtelevat vuosittain.
– Vuoden 2010 kesällä, kun oli kuivaa, teitä olisi pitänyt lanata jo huomattavasti aiemmin. Lopulta lanauksia lähdettiin tekemään, kun tie oli ensin vesivaunulla kasteltu, Petteri muistelee.
Vanha ja uusi
Petterin kalustoon on kuulunut FMG:n lanat vuodesta 2007 alusta saakka, jolloin käytössä oli ensimmäinen FMG:n protolana. Käyttöön tuli lopulta sarjavalmisteinenkin lana. Peterin toinen lana hankittiin 2010. Lanojen ominaisuuksia verrattiin molemmilla kerroilla ja monenlaisia ominaisuuksia niistä haettiin. Muunneltava lana tuo lisää ominaisuuksia ja lisää hintaa, mutta toisaalta lanan pitäisi olla yksinkertainen, jotta se kestää.
Lanan pituus on merkittävä yksityiskohta. Pitkällä lanalla saadaan parhaat tulokset, kun hoidossa on pitkiä tienpätkiä, mutta se ei ole ratkaiseva tekijä.
– Meillä taas on lyhyitäkin tienpätkiä hoidossa ja kääntöpaikka pitäisi löytyä mahdollisimman nopeasti ja helposti. Mökkitielle ei ole pitkällä lanalla menemistä, kun peruuttaminen edelliseen risteykseen on monesti hankalaa.
Tiivistä tie lopuksi
Kun tietä kunnostetaan, tiessä olevaa tavaraa irrotetaan, järjestellään ja tasataan haluttuun muotoon. Kun muoto on saavutettu, pitäisi tavara saada jähmettymään haluttuun paikkaan.
FMG:n lanan yksi ehdoton hyvä puoli on raskaan ja tukevan rakenteen lisäksi sen takapyörästö. Sillä saadaan tiivistettyä tien pinta ja tien urautuminen vähenee. Ensimmäiset lanauksen jälkeen kulkevat autot eivät ratkaise urien paikkaa tiellä vaan kun tie on kauttaaltaan tiivistetty, tien koko leveyttä käytetään tehokkaammin hyväksi. Tällöin liikenne tiivistää tien tasaisemmin ja tie pysyy kunnossa pidempään, kun urat muodostuvat hitaammin ja leveämmiksi.
– Jostainhan lanan takapäätä pitää kannatella ja lanan takapään pyörästö on siihen oiva paikka. Tiemestarit ovat tykänneet tämän lanan jäljestä, Petteri kertoo.
– Jos tukipyörät olisivat keskemmällä, lana olisi toki ketterämpi peruuttaessa ja käännettäessä, mutta samalla menetettäisiin tien tiivistys, mikä on merkittävä ominaisuus ainakin meidän alueella, Petteri vakuuttaa.
– Pienillä yksityiskohdilla on monesti iso merkitys. Minulla on uudemmassa lanassa aisaohjaus ja se helpottaa kääntymistä ahtaassa paikassa, Petteri kertoo.