Uutiset

Yleinen

Terästä tarpeen mukaan – ELHOn Scorpio Hardox® in my Body -ohjelmassa

Valmistajat suunnittelevat tuotteitaan monella tavalla. ELHO:lla tuotekehitystä tehdään pitkäjänteisesti ja uusia tuotteita on esitelty joka vuosi. Pelkästään hydrauliikalla toimiva Scorpio-kivikone oli aikoinaan mullistus kivikonemarkkinoilla. Sen suunnittelussa on lähdetty perusasioista; rakenteet, jotka joutuvat kulutukselle alttiiksi, on valmistettu Hardox®kulutuslevyistä. ELHOa Suomessa myy Lantmännen Agro.

Kivikone joutuu töissä koville. Pintapaineet piikeillä ovat valtavat, kun kone ajetaan maakiveen. Automaattisen vetopuomin ansiosta kallioon tai isoon maakiveen ajettaessa kone nousee ylös. Näin voidaan painavillakin traktoreilla ajaa neliveto päällä.

Kuvassa on väritetty punaisella kriittiset osat, jotka ovat Hardox®-kulutuslevyä; kaikki piikit ja maaterä ja seularautojen kiinnikkeet. Rakenteiden pitää niissä olla kulutuskestävää ja sitkeää. Hardoxia® ovat myös sivu- ja yläkatteet, joissa kivet ottavat seinään tai rakenteita mäiskitään kivillä. Välttämättä joka paikassa seinissä Hardoxia ei tarvita kuin siistinä pitämiseen, kun kuoret eivät lommoonnu kivistä. Pohjalevyn liukupaloja ja liukuja ylhäällä on myös Hardoxia. Kulutuskestävyyttä on haettu myös rakenteisiin, mitkä eivät ole tekemisissä kivien kanssa.

Scorpion menestys oli tavallaan yllätys ja tavallaan ei, kun sen ominaisuudet kuitenkin olivat aivan toiset kuin kilpailijoilla. Scorpiolla voi ajaa kaikenlaisissa olosuhteissa, kun laite suojelee itse itseään. Esimerkiksi pölyisissä olosuhteissa kivikoon ja koneen toimivuuden seuraaminen on hankalaa. Kun Scorpiolla ajetaan liian iso kivi sisään, se voidaan kaikissa olosuhteissa purkaa koneesta peruuttamalla hydrauliikalla. Kivi ei kiristy mihinkään jännittyneiden piikkien taakse ja koko hydrauliikan voima voidaan käyttää peruutukseen, Michael Johansson, ELHO:n toimitusjohtaja toteaa. Scorpion kestävyys perustuu oikeisiin materiaaleihin suunnittelussa ja siksi yhteistyötä materiaalivalinnoissa tehdään SSAB:n kanssa.

Suunnittelun lähtökohdat

-Kun omaa kivikonetta aikoinaan alettiin suunnitella viisi vuotta sitten, meillä oli ensin käytössä proto, missä nostorummun piikit kivien irrotusta varten tehtiin teräsjousityyppisellä, kultivaattoripiikkejä muistuttavilla maapiikeillä, Johan Löfbacka, ELHO:n pääsuunnittelija muistelee. Kuten yleensä, jousiteräksestä tehdyt piikit eivät kestäneet koneella peruuttamista. Rakenne oli hankala ja erilaisia vaihtoehtoja mietittiin. Lopulta päädyttiin Hardox®-kulutuslevyistä valmistettuihin piikkeihin, missä on kumivaimennus.

-Meille valmistajana erikoisterästen käyttö on luontevaa, koska haluamme, että koneet kestävät käytössä. Toisaalta haluamme osaltaan kertoa tästä myös yrityksenä, että materiaali- ja tavarantoimittajien kanssa yhteistyötä voidaan tehdä monella tasolla ja nostaa samalla koneiden käyttöarvoa, Michael toteaa. Michael jatkaa, että Scorpion rakenne ei ole salaisuus, vaan haluamme kertoa sen myös asiakkaille. 

-Päädyimme yhteistyöhön SSAB:n kanssa teräsvalinnoissa ja monta tuotantoon liittyvää vinkkiä on jo aiemmin saatu teräksen oikeaan käsittelyyn ja saimme niitä lisää Hardox® In My Body -sertifikaatin myötä, Johan kertoo. Hardox® -kulutuslevyt antavat rakenteille sitkeyttä ja kulutuskestävyyttä. Tällöin käyttäjä hyötyy rakenteesta vähempinä katkoina työssä ja suurempana tonnimääränä nostettuja kiviä kauden aikaan.

ELHO:n SSAB:ltä saama sertifikaatti Hardox® In My Body-sertifikaatti osoittaa, että Scorpion rakenteet on suunniteltu huolella, käyttäen aitoa Hardox® -kulutuslevyä, eikä huonolaatuista jäljitelmää, jolloin asiakas hyötyy. Kun rakenteet ovat kulutuksenkestäviä ja iskusitkeitä, säästyy sekä aikaa että rahaa. Kuvassa ovat Johan Löfbacka (Elho), Jari Myllymäki (Elho), Mikko Karjalainen (SSAB), Sami Nummela (SSAB), Joakim Löfvik (Elho), Esa Kivelä (SSAB) ja Michael Johansson (Elho)

Hardox® in my Body -ohjelmassa rakenteet käydään läpi terästoimittajan kanssa. Kun kriittiset rakenteet ovat oikeaa teräslaatua, saadaan kone kestämään ja jopa painoa putoamaan. Kun teräslaatu on valittu oikein ja teräs kestää kriittisessä paikassa, ei rakennevahvuutta ja samalla painoa tarvitse turhaan lisätä koneeseen.

-Erikoisteräksiä on maailmalla paljon, mutta Hardox®-kulutusteräksen ominaisuudet olivat paras valinta tähän laitteeseen. Suunnittelussa pitää vain tunnistaa kohteet, mihin erikoisterästä tarvitaan, Johan painottaa. SSAB:n kanssa yhteistyö oli mutkatonta alusta saakka, Johan jatkaa.

Poikkeuksellista hydrauliikkaa

-Scorpio oli aikoinaan iso ponnistus, koska suunniteltiin jotain aivan uutta. Kun Scorpiota suunniteltiin, niin rakenteen lisäksi laitettiin uusiksi myös hydrauliikka, kertoo Johan.

Yksi merkittävä innovaatio Scorpiossa on, että traktorin pikaliitinparista saadaan irti koko hydrauliikan tuotto koneelle. Virtaus ohjautuu moottoreille ilman hydrauliventtiileitä. Järjestelmässä samaan aikaan yksi moottori voi olla samaan aikaan myös pumppuna, jolloin tiukassa tilanteessa voimaa on enemmän.

-Moni pohtii, että miten öljy lämpiää Scorpiossa, Johan kertoo. Kun öljyä ei ohjata virtausventtiileillä, eikä öljyn kulkua kuristeta, vaan öljyä vain jaetaan moottoreille, öljy ei myöskään lämpiä. Öljyn liike-energian ei tällöin tarvitse muuttua virtausta kuristettaessa lämmöksi, Johan perustelee.

Kuljettaja ajaa koneen kanssa eteenpäin ja hydrauliikka hoitaa koneen säädön. Koneessa ei ole hydrauliikkaventtileitä. Hydrauliikka öljyä ohjataan nostossa moottoreille. Kone reagoi automaattisesti esimerkiksi maakiviin, kun vastus kasvaa kone nousee automaattisesti. Tällöin kone suojelee itseään, eikä kuljettajan tarvitse reagoida. Automatiikka seuraa painerajaa ja vastusta ja tarvittaessa nostaa karhottimen vaikka ilmaan.

Kestävä rakenne, toimiva kokonaisuus asiakkaalle

Scorpion rakenteisiin on valittu erilaisia teräslaatuja. Vaativampiin kohteisiin on käytetty tarkoituksenmukaisia teräslaatuja, jolloin rakenteista voidaan tehdä esimerkiksi kevyempiä. Vaikka erikoisteräkset ovat kilohinnaltaan kalliimpia, tuotteen kokonaisvalmistuskustannukset voivat silti olla pienemmät kuin perinteisiä teräksiä käytettäessä. Loppukäyttäjän näkökulmasta Hardox® tuo lisäarvoa koneen pidentyneellä käyttöiällä, vähemmillä huoltokuluilla ja täten pienentyneillä elinkaarikustannuksilla.,

Hardoxin® käyttö tulee pitkän päälle myös asiakkaalle edullisemmaksi. Hardoxiseen kulutuspiikkiin voidaan piikin vaihtamisen sijaan hitsata kotona lisää kulutuspalaa. Scorpiossa ei tarvitse tehdä kallista piikin vaihtoa. Hardox® -kulutusteräksinen piikki ei mene poikki, vaan sitä kunnostetaan, Hardox® -korjaussarjalla.

-Koneen rakenne on sellainen, että kiviä voidaan ottaa surutta kitaan ja peruuttaa, jos kivi menee jumiin, niin ongelmakivi peruutetaan pois ja työ jatkuu. Kuljettajalta ei vaadita erityisiä ponnisteluja ongelmatilanteissakaan, kun ongelmat hoidetaan hydrauliikalla pois päiväjärjestyksestä, Johan kertoo. Koneella voidaan ajaa sesonkina enemmän hehtaareita ja tonneja käyttökaudessa.

Hydraulikäyttöisyys on helpottanut vientikauppaa, kun konetta ei voi ylikuormittaa, eikä se riko itseään. Automatiikka säätää syvyyttä pyörimisvastusta seuraamalla, ja jos kone jumittuu, silloin automatiikka nostaa koneen ilmaan. Näin automatiikka toimii myös pyörimisvahtina.

Kotimaahan ja vientiin

Michael täydentää luotettavuutta yrityksen näkökulmasta. Meille valmistajana Scorpio on ollut menestys, kun sen vientiosuus on 90 % hujakoilla.

-Ei sellaista tuotetta voisi myydä ympäri maailmaa, minkä luotettavuus ei olisi huippuluokkaa ja mitä lähes kuka tahansa ei osaisi käyttää, Michael muistuttaa. Hydrauliikkaöljyjen sekoittuminen traktorin kanssa voidaan estää omalla hydrauliikkayksiköllä, joka hoitaa kaikki Scorpion toiminnot, näin ei tippaakaan öljyä sekoitu Scorpion ja traktorin välillä Erillistä hydrauliikkayksikköä voidaan käyttää vuokra- tai kimppakoneissa tai jos traktorissa ei ole hydrauliikan tuottoa lainkaan. Scorpion hydrauliikan tarve on 85 litraa minuutissa, joka löytyy suurimmasta osasta nykytraktoreita.

Kivipoimuri on siitä kiitollinen tuote, että sen työolosuhteet ovat poikkeuksetta samanlaisia eri puolilla maapalloa. Työ tehdään muokkauksen ja kylvön välissä, jolloin modifikaatioita ei tarvita. Kiviä on sitä paitsi lähes joka paikassa ja erilaisilla maaperillä. Oikeastaan kaikissa muissa työvaiheissa peltotyölaitteet ovat erilaisia riippuen olosuhteista.

Asiakkaita kivipoimureille on löytynyt hyvin samojen maahantuojien kautta, mitä muitakin koneita on toimitettu. Vientimaita on tullut kivikoneen myötä myös lisää, kun vientiä on käynnistetty uusiin maihin. Maahantuojan vastuulla on kasata laitteet myyntikuntoon. Elholla on haluttu tehdä tuo työ mahdollisimman helpoksi ja esimerkiksi pyörän asentamiseen riittää 10 millin tarkkuus. Kiinnitykseen on suunniteltu patentoitu kartiojärjestelmä, missä pulttia kiristettäessä, paketti on lopulta tiukka. Vientiin toimitettavat koneet sovitetaan lähes poikkeuksetta merikonttiin.

-Scorpio on hyvä kone, jonka voi myydä mihin tahansa. Jos koneen kanssa tulee ongelmia, ne on helppo havaita ja korjata. Tekniikka koneessa on yksinkertaista, kun kaikki on mekaanista ja konetta käytetään hydrauliikalla, Michael toteaa.

-Kotimaassa meillä on Lantmännen Agron kanssa vuosia jatkunut yhteistyö ja he hoitavat myynnin. Aina myynnistä ei kaikkiin kysymyksiin osata vastata, ja tällöin olemme myynnin tukena, Michael kertoo.

Kokoluokaltaan isot koneet, kuten karhottimet ja kivipoimijat tehdään tällä samalla, Elhon toisella tuotantolinjalla.

-Pari viime vuotta ovat olleet kasvultaan liikevaihdossa mitattuna reilua 20 prosenttia ja se on tämän kokoisessa yrityksessä paljon, Michael toteaa. Tuotantoa on laajennettu merkittävästi ja esimerkiksi isot koneet ovat saaneet oman tuotantolinjan. Siellä kootaan esimerkiksi Scorpiot. Viime tilikauden kasvua selittää pitkälti Scorpion myynnin kasvu. Kasvu on ollut merkittävää, kun muutaman vuoden aikana on palkattu 40 uutta työntekijää ja nyt ELHO:lla on 140 työntekijää.

Nurmikoneissa on erilaisia variaatioita runsaasti ja se näkyy tuotekehityksessä ja tuotantolinjalla. Mallistossa on murskaukseen perinteisten hellävaraisen pyöreän sormimurskaimen lisäksi tarjolla telamurskain. Näitä ei juurikaan myydä Suomeen, vaikka ne käsittelevät heinää hellävaraisemmin kuin perinteinen murskain.

ELHO:n yksi tuotannon erikoisuus on pyörivien osien tasapainotus. Tasapainotusta tehdään komponenteille ja valmiille kokonaisuuksille. Jokaisella komponentilla on oma ohjelma ja jokaisella komponentilla ja osakokonaisuudella; vesakkomurska, niittokone jne, on myös omat sallitus rajat tärinässä.

Jos kriteerit eivät täyty, syyt tutkitaan ja korjataan. Komponenteista mitatut tulokset myös säilytetään ja laatupoikkeamia seurataan.  

Särmäyspuristia on kolme eri kokoa ja niissä automatiikkaa. Koneisiin ohjelmoidaan useampi liike ja tällöin puristin hoitaa osan kerralla valmiiksi.

Hitsausta tehdään edelleen paljon käsin, mutta robottihitsaus on lisääntynyt. Etenkin kun tehdään isompia sarjoja, robottihitsaus toimii hyvin. Myös robottihitsaus tarvitsee ammattitaitoisen ihmisen vierelleen, joka antaa ohjeet. Karhottimen runko osia on esimerkiksi hitsattu robotilla.

Lue seuraavaksi