Uutiset

Yleinen

Suosi suomalaista satoa, Puutarhaliitto Oy


Puutarhaliitto ry                                                                                    18.08.2016

Suomalainen puutarha-ala kasvattaa hyvinvointia ja luo työpaikkoja koko maahan. Paras satokausi jatkuu pitkälle syksyyn, jolloin kotimaisilta pelloilta ja puutarhoilta valmistuu laadukkaita, terveellisiä ja maukkaita kasviksia ruokapöytiimme.
Vihannesten viljely työllistää koko kasvukauden ajan tuhansia suomalaisia. Lisäksi yritykset palkkaavat sesonkiapuun ulkomaalaisia kausityöntekijöitä. Useiden puutarhayrittäjien ”palkanmaksupäivät” ovat sadonkorjuuaikana, jolloin pitkän kasvukauden tuotokset myydään kaupalle ja kuluttajille. Tätä ennen on tehty paljon työtä sadon onnistumisen eteen vaihtelevissa kesän sääoloissa, kertoo toimitusjohtaja Timo Taulavuori Puutarhaliitto ry:stä. Suomalaisiin puutarhatuotteisiin käytetyistä euroista lähes koko summa jää kotimarkkinoille, koska tuotanto ja tuotantopanokset ovat edelleen kotimaassa.

Valitse hyvää

Satokaudella kotimaisten puutarhatuotteiden hinta-laatusuhde on kuluttajan näkökulmasta paras mahdollinen. Tuotteet ovat tuoreita, maukkaita, sisältävät paljon arvokkaita suoja-aineita ja keventävät sopivasti ruokavaliota. Parhaan satokauden aikana myös hintataso on kuluttajalle hyvin kohtuullinen, koska pääsato valmistuu myyntiin. Sadonkorjuun aikana on ehdottoman hauskaa ja antoisaa myös kokeilla uusia tuttavuuksia ja monipuolistaa näin omaa ruokavaliotaan. Laadukasta satoa kannattaa nyt myös säilöä, kuivata ja pakastaa talven varalle.

Puutarha-ala on merkittävä työllistäjä

Puutarha-ala työllistää Suomessa kokonaisuudessaan kasvukaudella 35 000 henkeä tuhansissa yrityksissä, kaupungeilla, kunnissa, seurakunnissa ja erilaisissa yhdistyksissä. Yrityksillä ja niiden tarjoamilla työpaikoilla on erityistä merkitystä pienillä paikkakunnilla, sillä kaupallista puutarhatuotantoa on lähes koko maassa. Alan liikevaihto on 2,5 miljardia euroa, mikä koostuu vihannesten, marjojen, hedelmien, koristekasvien myynnistä ja viherrakentamisesta sekä viheralueiden ylläpidosta, suunnittelusta ja hoidosta. Tuotannonarvon puolesta viherrakentaminen on puutarha-alan suurin toimija.
Viikolla 34 (22. – 28. 8. 2016) vietetään Suosi Suomalaista  -teemaviikkoa, jossa Puutarhaliitto ry on myös mukana. Viikon yhtenä tavoitteena on edistää kotimaisten tuotteiden kysyntää ja suomalaista taloutta. Suomalaisiin tuotteisiin käytettävät eurot jäävät tukemaan kotimaan taloutta ja työllisyyttä, mikä on nykyisessä taloustilanteessa ensiarvoisen tärkeää.

Lisätietoa: toimitusjohtaja Timo Taulavuori Puutarhaliitto ry, 040 7453005, timo.taulavuori@puutarhaliitto.fi

Puutarhaliitto kasvattaa hyvinvointia. Puutarhaliitto haluaa parantaa suomalaisten hyvinvointia tasokkaan puutarhatuotannon, terveyttä edistävien tuotteiden, viihtyisien viheralueiden ja innostavan puutarhaharrastuksen kautta. Tavoitteena on edistää yritys- ja harrastustoiminnan elinvoimaisuutta.

Lue seuraavaksi